Wikipédia-vita:Földrajzműhely/Archívum 4

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Aakmaros 8 hónappal ezelőtt a(z) Kiemeltre jelölés témában

Szubdukciós fogalmak magyarítása

Sziasztok!

Hamarosan a nap képe lesz egy a címbeli témához készült nagyon jó ábra, de ehhez magyarítani kéne a rajta lévő kifejezéseket. Én a saját tanulmányaim alapján a kezdőlap vitalapján megtettem ami tőlem telhető, de ha van közöttetek, aki otthonosabb nálam a témában, szívesen veszem a javításokat, pontosításokat. Előre is köszönöm! – PZoli vita 2019. január 26., 13:46 (CET)

Pütheasz

Jelöltem Pütheaszt jó szócikknek. - Tündi vita 2019. január 30., 17:53 (CET)

És Pütheasz tud erről? Mi van, ha nem akar jó szócikk lenni? :-) – PZoli vita 2019. január 30., 20:16 (CET)
Még az is lehet, hogy teljesül a kívánsága, de aztán nekem ne panaszkodjon utólag... :-) - Tündi vita 2019. január 30., 20:43 (CET)

Ország, sziget, tájegység vagy régió?

Coord sablonok infobox-szá alakítása (lásd KF-műszaki) közben a Heard-sziget és McDonald-szigetek-et "ország infoboxból" "sziget infobox-szá" alakítottam. De jött a következő: Korall-tengeri-szigetek. Ausztrália külső, leginkább lakatlan birtokai, Ausztrália zászlójával, címerével, (Itt az összes). Infobox szempontjából "Országok-e" ezek avagy "szigetek" inkább? Vagy "tájegységek" vagy "régiók"? (Interwikikben mindegyikre van példa). Akela vita 2019. február 6., 23:12 (CET)

Infobox szempontjából fogalmam sincs, józan paraszti ésszel sima szigetek, amik Ausztráliához tartoznak. De az én eszem jelen esetben nem számít, mert az angolok és "leszármazottaik" mindenféle hülye politikai rendszereket képesek létrehozni és nosztalgiából fenntartani. :) Mondjuk azt nem értem, hogy miért kell a Korall-tengeri-szigetek infoboxába Ausztrália zászlója és címere? Ja, már látom, még ország infobox van benne. Szóval összességében: passz. - Tündi vita 2019. február 8., 10:21 (CET)

Badacsony

A fenti cikket jelölték kiemelt cikknek, ha valakit érdekel. - Tündi vita 2019. február 8., 10:22 (CET)

Alpok országai

Az Alpok szócikkben, mely lényegében a német Wikipédiából került lefordításra az szerepel, hogy a hegység nyolc országot érint. A mai nap folyamán ezt valaki a bevezető részben átjavította hétre. Itt valószínűleg arról lehet szó, hogy Monacót a 140 méteres legmagasabb pontjával sok helyütt nem szokták az érintett országok közé sorolni, habár a Tengeri-Alpok lábánál fekszik. A kérdés annyiban érdekes még, ha Monacót a csekély magasságú pontja ellenére az érintett országok közé sorolnánk, akkor ezt miért nem tennénk meg Magyarországgal. Az Alpokalja több hegye is meghaladja az 500 métert, így azok földrajzi értelemben is hegynek számítanak. Ez alapján inkább helye lenne a felsorolásban, mint Monacónak. – Andreas vita 2019. március 10., 19:48 (CET)

Könyv

Sziasztok! Nincs meg valakinek véletlen ez a könyv? Bulla Béla – Mendöl Tibor: A Kárpát-medence földrajza – Lucidus Kiadó, Budapest. Kárpátalja éghajlata és a többi hasonló cikket jó lenne ellenőrizni, hogy nem kopipészt-e, mert Ukrajna földrajzi cikkeit egy az egyben bemásolta ugyanez a szerkesztő egy másik tankönyvből.. Köszönet Xia Üzenő 2019. április 6., 20:36 (CEST)

Egy gyors átfutással nem találtam számottevő egyezést a nevezett könyvvel (1999. évi kiadás, ISBN 9638595418). Egyébként ebben a könyvben nem is a Kárpátaljáról van szó, hanem Északkeleti-Felvidék néven tárgyalja ezt a területet a 263–273. oldalon, ami a teljesen szó szerinti másolást nehezíti (de persze nem csak ennyi különbség volt). Mondjuk nagyon sok időm nem volt rá, úgyhogy alattomosabb másolás fölött elsikolhattam; te tudod, mennyire lógott ki a lóláb a másiknál. – Tacsipacsi vita 2019. április 8., 15:58 (CEST)

Kérés a műhely tagjaihoz

Sziasztok! A Barguzin (Bajkál-tó) szócikket tegnap a Földrajzműhely tagja, @Petej:, – akinek egyébként érdeklődési köre a műhelyben a „Kategorizálás, ez meg az” (lásd a "Tagok" c. táblázatot) –, „vázlatos” besorolásúnak jelölte. A Wikipédia:Cikkértékelés lap szerint erre a besorolási szintre kb. a Vitatott semlegesség vagy az Átdolgozandó sablon a jellemző. Én messze nem értek egyet ezzel a minősítéssel. Kérlek titeket, akik a műhelyben cikkértékeléssel aktívan foglalkoztok, hogy világosan írjátok le – ennek a (nem magyarországi témájú) cikknek a példája kapcsán is – az értékelések szemponjait, ugyanis ezen kívül is elég sok orosz folyó cikkét indítottam el. Szeretném tudni, mit kellett volna, vagy mit kell tennem ahhoz, hogy a közepes (nem magasabb) szintnek megfeleljek. Köszönettel: – Vadaro vita 2019. május 7., 09:24 (CEST)

Szia Vadaro. Szerintem rosszul nevezted meg a szócikket. Zárójelben annak kellene szerepelnie, hogy "folyó", mivel itt egy folyóról van szó, nem pedig a Bajkál-tóról. Esetleg azt a címet adhatod neki, hogy "Barguzin-folyó". A források között van egy talán saját magadnak feltett kérdés, ami szerintem nem jó, hogy ott van. Egyszerűen azt kellene odaírnod, mióta nem működik a link.
Nem tudom mennyiben fontos az, hogy miként értékelik a szócikket. Aki erre a tartalomra kíváncsi az úgyis megtalálja ha keresi. Általában más Wikipédiákon sem hosszabb a szócikk, igaz ennek ellenére angolon közepes besorolást kapott. – Andreas vita 2019. május 7., 11:23 (CEST)
Szia, Andreas! Szerintem jó a címe, ugyanis van egy elfogadott szokás a folyók egyértelműsítéséről: eszerint a folyót befogadó tó, folyó, tenger nevét írjuk a zárójeles kiegészítésbe (néha mégis "folyó"-t írtam én is, de hibásan). A források közötti kérdést egy másik szerkesztő írta, és most csak azért nem töröltem, mert itt föltettem ezt a kérdést. Ha vége ennek az itteni megbeszélésnek, törölni fogom. Ugyanis a link működik, próbáld ki. Köszönöm a válaszod. – Vadaro vita 2019. május 7., 12:54 (CEST)
Én erről a szokásról nem tudok, nem is találkoztam vele. Kifejezetten értelmetlennek és zavarónak hat. A cím alapján nekem elsőre úgy tűnt, hogy a Bajkál-tóról szól a cikk, csak valami idegen megnevezéssel jelölik. Egy másik megoldást kellene találnod. – Andreas vita 2019. május 7., 13:47 (CEST)
Ha zavarónak találod, szívesen átnevezem, miután ennek a megbeszélésnek vége lesz. Addig nem szeretnék hozzányúlni a cikkhez. – Vadaro vita 2019. május 7., 18:35 (CEST)

Szia, ne foglalkozz a besorolással. Van, volt és lesz pár megmondó ember aki ugyan nem, vagy alig, ír értékelhető szócikket, de fenn tartja magának a jogot, hogy mások teljesítményét lefitymálja. Ezek a vitalapi értékelések, abszolút lényegtelenek. Némileg más a helyzet a kiemelési eljárással, ott mégis csak több szerkesztő véleményéből áll össze az értékelés. Texaner vita 2019. május 7., 18:16 (CEST)

Eddig igyekeztem nem foglalkozni vele. Csak most véletlenül rákattintottam a "Vázlatos" megjelölés értelmére és meglepődtem. És ugye: "a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik". Gondoltam, annyit megér, hogy megkérdezzem a műhely tagjait. – Vadaro vita 2019. május 7., 18:35 (CEST)

Csiprovci, Bulgária

Sziasztok, hátha érdekel valakit ez a kis, picit magyar vonatkozású bolgár város :) Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Csiprovci. Köszönettel, Xia Üzenő 2019. május 22., 22:20 (CEST)

....Hátha másodszorra... Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Csiprovci (másodszor) :-) köszönet előre is. Xia Üzenő 2019. június 10., 22:12 (CEST)

Kanadai-ősföld szócikk ellenőrzése

A kért szócikkek között láttam a Kanadai-ősföld címet és lefordítottam a vonatkozó német szócikket hozzá. Valaki hozzáértő szerkesztő olvassa át legyen szíves. A Grünsteingürtel és Borealer Schild német kifejezések pontos magyar megfelelőjét lehet nem sikerült eltalálnom. A szövegben zárójelben bent is hagytam a német szavakat. Ellenőrzés és javítás után eltávolíthatóak. – Andreas vita 2019. július 14., 19:01 (CEST)

Visegrádi-hegység

Ne haragudj, de ha jól látom te angoltanár vagy. Kézenfekvőnek tűnik, hogy te írd meg. Üdv. Texaner vita 2019. július 21., 16:26 (CEST)

Kiemelési eljárás: Ernest Shackleton

Kedves Műhelytagok!

Tájékoztatlak benneteket, hogy az Ernest Shackleton szócikket jelöltem kiemelt szócikknek. Ha bármilyen észrevételetek, javaslatotok van, örömmel fogadom, ha megosztjátok velem.

– = seba = vita 2019. december 8., 03:04 (CET)

Nem látom a cikket a kiemelési munkapadon. - Tündi vita 2019. december 8., 09:32 (CET)

Feltettem a várólistára (ez elmaradt). – Hkoala 2019. december 8., 09:46 (CET)

@Hkoala: Köszönöm szépen. Ha bármit kifelejtettem vagy rosszul csináltam, szólj nyugodtan. Még nem indítottam kiemelést korábban. Nem kizárt, hogy a leírásokban félreértettem valamit vagy valamilyen fontos információ elkerülte a figyelmem. :) – = seba = vita 2019. december 8., 15:22 (CET)

Kedves Műhelytagok! Folyamatban van az Ernest Shackleton cikk kiemelési eljárása. Ha bármilyen észrevételetek, javaslatotok van a cikkel kapcsolatban, örömmel fogadom, ha a kiemelési munkapadon vagy a vitalapomon megosztjátok velem. Előre is köszönöm szíves észrevételeiteket, támogatásotokat. – = seba = vita 2019. december 16., 19:16 (CET)

Repülőterek

Sziasztok!

Elkészítettem az összes európai országhoz a repülőteres navigációs sablonokat az enwiki alapján. Segítséget szeretnék kérni a repülőterek neveivel kapcsolatban, némelyiket meglehetősen nehéz lesz magyarra fordítani. A sablonokat itt találjátok: Wikipédia:Repülési műhely/Európa repülőterei. Remélem sikerül néhány sablont kijavítani, hogy elkerüljük a rossz néven létrehozott repülőteres cikkek létrejöttét. – B.Zsolt vita 2019. december 11., 11:19 (CET)

Klímaváltozás

A klímaváltozás nem csak az életminőségünket változtatja meg, de azt is, amit a földrajzról tudunk. Így arra gondoltam, mi lenne, ha összegyűjtenénk olyan cikkeket, amik a klímaváltozás földrajzban okozott változásáról is szólnak. Itt persze jórészt a tengerek vízszintemelkedése okozta változások játszhatnak szerepet pl. a csendes-óceáni szigetek eltűnésében, de pont ma olvastam egy cikket a román tengerpart és a Duna-delta várható eltűnéséről is. (Tulajdonképpen ez adta az ötletet.) Az így összegyűjtött infókat aztán be lehetne dolgozni cikkekbe. Ha jó az ötlet, el kellene dönteni, hogy allapon gyűjtsük ezeket, vagy hogy.

- Tündi vita 2020. január 4., 21:43 (CET)

A kezdőlapon van egy apró rész, aminek a neve az, hogy "Az év aktualitásai". Jó ideje az egyetlen aktuális dologként a "Brexit" van megadva. Esetleg emellé be lehetne még tenni a "Klímavészhelyzet Budapesten" (megírandó) szócikket is és itt folyamatosan lehetne frissíteni a fővárosban meghozott klímavédelmi intézkedések listáját. Ezt ugye az ősszel hírdették ki és tudtommal még nem vonták vissza. – Andreas vita 2020. január 4., 23:41 (CET)
Ez se rossz ötlet, de én nem pont erre gondoltam, hanem a klímaváltozás okozta földrajzi változások lekövetéséhez szükséges források (ebben az esetben újságcikkek) gyűjtéséhez. Bár lehet, hogy nem is fontos. De pl. az is lehet, hogy a Duna-delta cikkben már most meg lehetne írni a klímaváltozás rá gyakorolt lehetséges hatását. - Tündi vita 2020. január 5., 10:12 (CET)
Fontos amit felvetsz. Lehet azonban, hogy a jobban kidolgozott szócikkekben ez már amúgy is kiderül akár minden egyes fejezetben. Ettől függetlenül akár lehet a végén egy ilyen összefoglalót hozzátenni. Ám ha már újságcikkekre akarsz hivatkozni, akkor inkább tudományos folyóiratokból szemlézz. A saját érdeklődési körömben én is olvastam innen-onnan meg amonnan megbotránkoztató dolgokat. Az "innen" épp annál a sajtóorgánumnál jelent meg, amit te is példaként hozol fel. Ez esetben maga a hivatkozott brit tudományos lap cikke is számos valótlan állítást, pontatlanságot tartalmaz, pedig elég lett volna a szerzőknek csak pár percet rászánniuk az angolnyelvű Wikipedia vonatkozó szócikkének tanulmányozására - nyelvi akadálya nem lett volna a magyar billentyűnyomogatóknak sem. Érdemes lenne több helyről tájékozódni és kellő kritikával kezelni minden hírt, a forrásmegjelölésben pedig az eredeti (adott esetben idegen nyelvű) forrást megjelölni. – Andreas vita 2020. január 16., 11:28 (CET)
Ebben teljesen igazad van. Pl. egy csomó cikk jelenik meg a magyar sajtóban az Antarktiszról, amiket én lelkesen gyűjtök, de ha egyszer eljutok odáig, hogy be is dolgozzam őket, akkor utánajárok az adott cikktémának. Inkább arra jók ez a cikkek, hogy az ember tudja, MIT keressen majd, ha arra kerül a sor... - Tündi vita 2020. január 19., 10:09 (CET)

Évforduló

A holnapi évfordulók között kommentbe tettem a következő évfordulót:

mivel Borchgrevink szócikke szerint az elsőség vitatott. Ha esetleg átfogalmazná valaki, úgy hogy pontos legyen, de ne túl hosszú/körülményes, szívesen visszatenném. – Hkoala 2020. január 22., 10:34 (CET)

A szócikk szerint ez január 24-én történt; no, en, fr, ru szerint is. Talán lehet ennyire hosszú a szöveg:

  • 129 éve, 1895-ben Carsten Borchgrevink norvég természettudós, sarkkutató társaival az Antarktisz földjére lépett. Ez volt az első egyértelműen bizonyított partraszállás az Antarktiszon.

– Vadaro vita 2020. január 22., 11:30 (CET)

Köszönöm szépen, ez nagyon jó lesz, már be is tettem. – Hkoala 2020. január 22., 11:35 (CET)

De holnap csak január 23. van. Egyedül a német szócikkben láttam ezt a 23-i dátumot. – Vadaro vita 2020. január 22., 11:38 (CET)

Közben áttettem. – Hkoala 2020. január 22., 11:40 (CET)

Abda

Jóllehet, a szócikknek csak egy kis része földrajzi érdekű, jelzem, hogy kiemelésre vittem a Győr-Moson-Sopron megyei Abda szócikkét. Pasztilla 2020. augusztus 7., 18:15 (CEST)

Kiemelt jelölés: Carsten Borchgrevink

A Carsten Borchgrevink cikket jelöltem kiemelt szócikknek. Ennek alapján folyamatban van a kiemelési eljárás. Ha bármilyen észrevételetek, javaslatotok van a cikkel kapcsolatban, örömmel fogadom, ha a kiemelési munkapadon vagy a vitalapomon megosztjátok velem. Előre is köszönöm szíves észrevételeiteket, támogatásotokat. – = seba = vita 2020. augusztus 31., 00:23 (CEST)

Vanadinit

Sziasztok! Ajánlanám figyelmetekbe a következő jelölést: Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre/Vanadinit. – Sasuke88  vita 2020. szeptember 18., 23:03 (CEST)

Wiesbaden

Kérlek, segítsetek a cikk feéjavításában: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkek felülvizsgálatára/Wiesbaden. – Hkoala 2020. november 16., 19:56 (CET)

Kiemelés jelölés: Southern Cross-expedíció

Kedves műhelytagok! Tájékoztatlak benneteket, hogy a Southern Cross-expedíció cikket jelöltem kiemelt szócikknek. Ennek alapján folyamatban van a kiemelési eljárás. A cikk elkészítése során igyekeztem az összes elérhető forrást feldolgozni, és – a tehetségemhez mérten – egy kerek, teljes körű cikket írni a sarkkutatás e fontos vállalkozásáról. A jelöléssel remélem, hogy a földrajzi felfedezések témakörének kiemelt cikkeit tudom gyarapítani. A jelölési eljárásban – akár a kiemelési munkapadon, akár a vitalapomon – sok szeretettel várom a cikk jobbítását szolgáló javaslatokat, értékes kritikai megjegyzéseket. Előre is köszönöm szíves észrevételeiteket, támogatásotokat. Üdv: = seba = vita 2020. december 8., 23:10 (CET)

Kedves műhelytagok! Még két napig folyamatban van a Southern Cross-expedíció cikk kiemelési eljárása. A cikk az Antarktisz-kutatás egyik úttörő vállalkozását mutatja be. A kiemelési eljárásban sajnos nem túl nagy az érdeklődés a téma iránt. :) Ha érdekel titeket a földrajzi felfedezések témája és méltónak találjátok a cikket a kiemelésre, továbbra is örömmel veszem szíves észrevételeiteket, javaslataitokat, támogatásotokat a kiemelési munkapadon. Köszönöm szépen. = seba = vita 2020. december 27., 17:35 (CET)
Kedves műhelytagok! Tájékoztatlak benneteket, hogy a Southern Cross-expedíció cikk megkapta a kiemelt státuszt. Mindenkinek köszönöm szépen a támogatást. = seba = vita 2020. december 30., 23:31 (CET)

Átírási segítség

Sziasztok

A {{Az Egyesült Királyság repülőterei}} sablont kellene átnézni és a piros linkeket magyarosítani. Volna rá jelentkező? – B.Zsolt vita 2020. december 17., 15:33 (CET)

Botosítás

Meg lehetne oldani azt, hogy amelyik cikkeken rajta van a {{portál|Földrajz}}(?), azoknak a vitalapjára egy bot elhelyezze az értékelősablont – persze üresen? – Einstein2 ide írj 2011. február 4., 14:26 (CET)

Persze, hogy meg lehetne, ha akad vállalkozó kedvű botgazda. Nálunk, az olimpiaműhelyben is bot szórja az értékelősablonokat, kb havonta-kéthavonta megy egy kört. Már rágom egy ideje a mi botgazdánk fülét, hogy ideje lenne egy újabb kört menni, azt ígérte nemrég, hogy rövidesen végigmegy rajta Vigyor
A nehéz dolog: egy vállalkozó botgazdát találni (időhiányra szoktak hivatkozni, ami persze részben érthető is). – Joey üzenj nekem 2011. február 4., 14:56 (CET)

 megjegyzés Egyébként eleve a portálsablonokat is javíttatni kellene bottal, mert sok földrajzos kötőjellel szerepel. Tavaly nekünk is kellett egy ily kört mennünk, azóta konzekvensen kötőjel nélkül alkalmazzuk, ahogy a műhely fejlécében is szerepel az elnevezés. – Joey üzenj nekem 2011. február 4., 15:00 (CET)

 kérdés Nincs olyan botgazda, aki a földrajzműhely tagja, és persze szívesen elvállalná a feladatot? – Einstein2 ide írj 2011. február 4., 19:28 (CET)

Infoboxhiány

Elkezdtem pótolni a cikkeken az infoboxokat és navboxokat. Sajnos, többféle infobox hiányzik

Mit gondoltok, érdemes lenne ezekhez külön infoboxot gyártani? A tengernél például jó lenne beírni a melléktengereket. Ha lesz több hiányzó, akkor beírom őket. – Tünde vita 2011. március 15., 13:56 (CET)

Egyet megcsináltam: {{sivatag infobox}}(?), de lassanként a többit is meg fogom csinálni. – Einstein2 ide írj 2011. március 16., 14:26 (CET)

De jó, te tudsz infoboxot csinálni? Én nem tudok, sajnos. Mi alapján készíted, enwiki? – Tünde vita 2011. március 16., 20:17 (CET)

Csak a paramétereket szoktam enwikiből nézni, a technikai rész felől az {{Infobox}} sablon dokumentációja ad bővebb leírást. – Einstein2 ide írj 2011. március 17., 14:26 (CET)

Belekezdtem legyártani a sablonokat, de csak ahogy az időm engedi, így talán kész is leszek vele 1 hónap múlva. Asdpazto vita 2011. június 7., 19:51 (CEST)

A sablonokat legyártottam. A {{síkság infobox}}(?) és a {{régió infobox}}(?) infoboxokhoz a sablondokumentáció még hiányzik. Nem lenne valakinek kedve megszerkeszteni? Asdpazto vita 2011. június 29., 11:27 (CEST)

Most, hogy a legutóbbi hozzászólásom óta eltelt 2 év, van esetlegesen még hiányzó infobox? Asdpazto vita 2013. november 5., 17:55 (CET)

Allapon elkezdett cikkek

Ide mindenki felírhatja, ha nagyobb lélegzetű munkába kezd saját allapon, hogy a többiek tudjanak róla. Egyúttal segítséget is lehet kérni, ha szükséges.

Drissza

Csodálkozva látom, hogy nincs cikkünk a Drissza folyóról. Mi még tanultuk az iskolában. – Pagony foxhole 2021. szeptember 5., 15:24 (CEST)

Az Oulu (település) szócikk kiemelt státuszának felülvizsgálata

Sziasztok! Értesítelek benneteket, hogy a műhely témájához kapcsolódó Oulu (település) szócikket felülvizsgálatra küldtem. – LaSza 🚍 (VITA) 2021. december 31., 19:54 (CET)

Hegy, hegycsúcs, hegység, hegyvidék

Úgy érzem, zavar van az Erőben. Van három plusz egy cikkünk, összekapcsolva három angol cikkel:

Szerintem így lenne helyes:

  • Summit – hegycsúcs
  • Mountain – hegy
  • Mountain range – hegység és hegyvidék

A hegység és a hegyvidék között én nem látok lényegi különbséget, ami miatt külön cikk (és Wikidata-elem) kéne róluk, se meglévő ismereteim, se a szócikkek alapján – ebben persze az is közrejátszik, hogy a hegyvidék szócikk egyáltalán nem definiálja a fogalmat, felteszi, hogy az olvasó tudja, miről van szó (ami az esetek jelentős részében hibás feltételezés, hiszen azért olvassa az ember a szócikk bevezetőjét, mert a témával kapcsolatos alapvető ismeretei hiányosak).

Szóval szerintem a hegységet és a hegyvidéket össze kéne dolgozni (nekem hegység cím szimpatikusabb, de ez részletkérdés), a többi szócikket pedig a fent leírtak szerint átkötögetni (én a hegycsúcsot is összekapcsolnám az angol szócikkel, hiszen van rá technikai lehetőség, és bár a magyar cikkből kiinduló nyelvközi hivatkozásokat az átirányítás miatt csak körülményesen lehet látni, legalább fordított irányba lenne nyelvközi hivatkozás). Mi a véleményetek? Rendben van ez így, vagy valamit csúnyán benéztem? (Elég rég volt már földrajzórám, úgyhogy simán lehet, hogy igen.) – Tacsipacsi vita 2022. május 29., 16:04 (CEST)

Amit javasolsz, szerintem helytálló. (Bár a magyarban a hegy és hegycsúcs nem válik el élesen, napi nyelvben szinte ugyanazt jelenti, az alpinisták természetesen különbséget tesznek. Legtöbb "hegyes" cikk az adott "hegyről és csúcsáról" szól. (Mount Everest = hegy + csúcs együtt). "Hegység, hegyvonulat, hegyvidék, hegycsoport" az teljesen megfelel a "mountain range"-nek, szerintem. Akela vita 2022. május 29., 17:50 (CEST)

Csehország közigazgatási beosztása?

Itt és az infoboxokban 13 régiót írnak, itt meg 13 kerületet. Jó lenne hozzáértőnek eldönteni és javítani, megszüntetni a kettősséget. – Porrimaeszmecsere 2023. január 20., 13:28 (CET)

A szótárak alapján a "Kraj" szó jelenthet országot, megyét, régiót, kerületet, körzetet, tehát gyakorlatilag bármilyen közigazgatási egységet. Az EU-s hivatalos fordításokban viszont azt látom, hogy a Csehországgal kapcsolatos döntéseknél, költségvetési javaslatokban egységesen régióként fordítják a cseh Kraj kifejezést. Például: 1, 2. A régiókon belüli közigazgatási egységeket pedig körzetként fordítják ugyanezek az anyagok. = seba = vita 2023. január 21., 01:42 (CET)
Köszönöm a magyarázatot, de én ennek alapján nem merem vállalni a rendezést; hátha akad egy bátrabb szerkesztő. – Porrimaeszmecsere 2023. január 21., 12:04 (CET)

Cartographia Világatlasz

Valakinek van Cartographia Világatlasza? Rá kéne nézni a 249. oldalra, hogy milyen magas a Mount Wilhelm. Nem egyezik a többi forrással. – Bean49 vita 2023. június 19., 11:49 (CEST)

Nekem a 2019-es változat van, abban Pápua Új-Guinea adatai a 239. oldalon vannak, és a hegycsúcs 4694 m magas. - Gaja   2023. június 19., 14:12 (CEST)
1992-es változat, a 248. oldalon: 4694 m. – Vadaro vita 2023. június 19., 14:22 (CEST)

Kiemeltre jelölés

Kedves műhelytagok! Rábukkanva a Magellán Föld körüli útja című szócikkre, úgy tűnik nagyon szépen kidolgozott munka. Már 2018-ban célul tűzték ki a szerkesztők a kiemelt státusz elnyerésére. A 2019 és 2020-as években láthatóan intenzív fejlesztés zajlott. Jelölném a kiemelt státuszra, hogyha nincs ellenvetés. Aakmaros vita 2023. július 31., 11:55 (CEST)

Ellenvetés hiányában elindítottam a kiemeltre jelölés folyamatát. 4 hétig lehet véleményezni, értékelni illetve szavazni róla: Wikipédia:Javaslatok_kiemelt_szócikkekre/Magellán_Föld_körüli_útja. Köszönettel, ₢AakmarosÜzenet 2023. augusztus 4., 02:20 (CEST)