Barguzin (Bajkál-tó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barguzin
Баргузин
A folyó egy szakasza az Amuti-medencében
A folyó egy szakasza az Amuti-medencében
Közigazgatás
Országok Oroszország
Föderációs alanyBurjátföld
Földrajzi adatok
Hossz480 km
Vízhozam130 m³/s
Vízgyűjtő terület21 100 km²
ForrásIkati-hegység
é. sz. 55° 05′ 41″, k. h. 111° 50′ 52″
TorkolatBajkál-tó
é. sz. 53° 25′ 30″, k. h. 108° 59′ 50″
Elhelyezkedése
Térkép
A Barguzin a Jenyiszej vízgyűjtő rendszerében
A Barguzin a Jenyiszej vízgyűjtő rendszerében
A Wikimédia Commons tartalmaz Barguzin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Barguzin (oroszul Баргузин [Barguzin], burját nyelven Баргажан [Bargazsan]) folyó Oroszország ázsiai részén, Burjátföldön. A Bajkál-tó legnagyobb mellékfolyóinak egyike.

Neve a burjátokkal rokon bargut népcsoport nevével függ össze, akiket a mongolok egykor erdei embereknek neveztek. A burját folyónév "(барга-жан)" jelentése kb.: 'elhagyott, félreeső vidék lakói'.[1]

Földrajz[szerkesztés]

Hossza: 480 km, vízgyűjtő területe: 21 100 km², évi közepes vízhozama: 130 m³/s.

Az Ikati-hegység lejtőin(ek kis tavaiból) ered. Felső szakaszán kezdetben északnyugat felé folyik, majd éles kanyarral délnyugat felé fordul. Itt még sekély, de sebes hegyi folyó. A hegyek közül kiérve a Barguzini-völgyben (vagy Barguzini-medencében) folyik végig, folyása lelassul, sok helyen ágakra bomlik. A völgy délnyugati végén fekvő Barguzin falun túl keskeny szorosban folyik tovább, áttöri magát a Barguzini-hegység déli nyúlványain és a Bajkál délkeleti partjának Barguzini-öblébe torkollik.

Az év 5-6 hónapjában jégpáncél borítja. Árvize májusban kezdődik, amikor a magasabb hegyekben is megindul az olvadás, és a július végi, augusztusi esőzések idején is nagy áradások jellemzik.

Települések[szerkesztés]

Partjain a két legnagyobb település: Kurumkan és Barguzin, mindkettő az azonos nevű járás székhelye. Utóbbitól 50 km-re, a torkolat közelében fekszik Uszty-Barguzin (az uszty jelentése 'torkolat'). A folyó a Garga beömléséig (249 km) hajózható, a rendszeres hajózás csak Mogojto kikötőig (226 km) lehetséges.

Mellékfolyók[szerkesztés]

A folyó középső szakaszán, a Barguzini-völgyben veszi fel jelentősebb mellékfolyóit.

  • Nagyobb bal oldali mellékfolyói a Garga (151 km), az Argoda vagy Argada (144 km) és az Ina (152 km).
  • A jobb oldaliak közül jelentősebb az Alla (57 km) és az Uljugna vagy Uljan (62 km).

Természetvédelem[szerkesztés]

Felső folyásának északnyugatra tartó szakasza egy természetvédelmi terület része. A Dzserginszki természetvédelmi területet Burjátföld Kurumkani járásában alakították ki és a Barguzin Dzsirga nevű mellékfolyójáról (56 km)[2] nevezték el. A 238 000 hektáron létrehozott védett terület célja az eredeti természetes állapot megőrzése a Barguzini-, az Ikati- és a Dél-mujai-hegység találkozásának, a Barguzin folyó felső szakaszának és ottani mellékfolyóinak vidékén.

A védett rész kiterjed a Barguzin forrásvidékének közelében fekvő Amuti-medencére és az ottani kis hegyi tavakra is. Köztük legnagyobb a medencének nevet adó Amut-tó.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]