SloMo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SloMo
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Spanyolország
Előadó(k)Chanel
Nyelvspanyol, angol
Dalszerző
  • Arjen Thonen
  • Ibere Fortes
  • Keith Harris
  • Leroy Sanchez
  • Maggie Szabo
Szövegíró
Eredmények
Döntő3. hely, 459 pont
Kronológia
ElőzőVoy a quedarme (2021)
KövetkezőEaea (2023) ►

A SloMo (magyarul: LassítottFelvétel) Chanel spanyol énekesnő dala, mellyel Spanyolországot képviselte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.[1] A dal 2022. január 29-én, a spanyol nemzeti döntőben, a Benidormi dalfesztiválon megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2021. december 10-én vált hivatalossá, hogy az énekesnő alábbi dala is bekerült a Benidorm Fest elnevezésű nemzeti döntő mezőnyébe.[2] A dalt először január 26-án, a fesztivál első elődöntőjében adták elő. Az elődöntőben 110 ponttal első helyezettként jutott tovább a január 29-i döntőbe, ahol az énekesnő alábbi dalát választotta ki a szakmai zsűri és a nézők, amellyel képviseli hazáját az elkövetkezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.[3][4]

A dalfesztivál előtt a portugál nemzeti döntőben, Barcelonában, Londonban, Amszterdamban és Madridban eurovíziós rendezvényeken népszerűsítette versenydalát.

Mivel Spanyolország tagja az automatikusan döntős „Öt Nagy” országának, ezért a dal az Eurovíziós Dalfesztiválon először a május 14-én rendezett döntőben versenyzett, de előtte a második elődöntő zsűris főpróbáján adták elő. Fellépési sorrendben tizedikként léptek fel, az Olaszországot képviselő Mahmood és Blanco Brividi című dala után és a Hollandiát képviselő S10 De diepte című dala előtt. A szavazás során a zsűri szavazáson összesítésben harmadik helyen végeztek 228 ponttal (Ausztráliától, Észak-Macedóniától, Írországtól, Máltától, Örményországtól, Portugáliától, San Marinotól és Svédországtól maximális pontot kaptak), míg a nézői szavazáson szintén harmadik helyen végeztek 231 ponttal (Görögországtól maximális pontot kaptak), így összesítésben 459 ponttal a verseny harmadik helyezettjei lettek.

A következő spanyol induló Blanca Paloma Eaea című dala volt a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Chanel - Spain - Turin 2022 (brit angol nyelven). Eurovision.tv. [2022. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 30.)
  2. Mucho gusto! Meet the 14 artists in Spain’s Benidorm Fest 🇪🇸 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. december 10.
  3. Davies, Megan: 🇪🇸 Spain: Four Qualify From Benidorm Fest First Semi-Final (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. január 26.
  4. Chanel wins 'Benidorm Fest' and will represent Spain at Eurovision 🇪🇸 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. január 29.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]