Jezebel (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jezebel
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Finnország
Előadó(k)The Rasmus
Nyelvangol
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő7. hely, 162 pont
Döntő21. hely, 38 pont
Kronológia
ElőzőDark Side (2021)
KövetkezőCha Cha Cha (2023) ►

A Jezebel (magyarul: Izebel) a The Rasmus finn együttes dala, mellyel Finnországot képviselték a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.[1] A dal 2022. február 26-án, a finn nemzeti döntőben, az Uuden Musiikin Kilpailuban megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2022. január 12-én vált hivatalossá, hogy az együttes alábbi dala is bekerült az finn eurovíziós nemzeti döntő mezőnyébe.[2] A dal hivatalosan január 18-án jelent meg. A dal február 26-án megnyerte a nemzeti döntőt, ahol a nemzetközi zsűri, valamint a nézői szavazatok együttese alakította ki a végeredményt. Előbbinél és utóbbinál is első helyen végeztek és összesen 310 ponttal győztek, így az alábbi dallal képviselik Finnországot a következő Eurovíziós Dalfesztiválon.[3]

A dalfesztivál előtt Amszterdamban és Madridban, eurovíziós rendezvényeken népszerűsítették versenydalukat.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 12-én rendezett második elődöntőben adták elő fellépési sorrend szerint elsőként a Izraelt képviselő Michael Ben David I.M című dala előtt. Az elődöntőből hetedik helyezettként sikeresen továbbjutottak a május 14-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben negyedikként léptek fel, a Portugáliát képviselő MARO Saudade, saudade című dala után és a Svájcot képviselő Marius Bear Boys Do Cry című dala előtt. A szavazás során a zsűrinél összesítésben a huszonkettedik helyen végeztek 12 ponttal, míg a nézői szavazáson a tizenhatodik helyen végeztek 26 ponttal, így összesítésben 38 ponttal a verseny huszonegyedik helyezettjei lettek.

A következő finn induló Käärijä Cha Cha Cha című dala volt a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Rasmus - Finland - Turin 2022 (brit angol nyelven). Eurovision.tv. [2022. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 2.)
  2. Finland: Meet the sensational 7 acts competing in 'UMK' 🇫🇮 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. január 12.
  3. The Finnish flag will be flown by The Rasmus at Eurovision in Turin 🇫🇮 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. február 26.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]