I.M

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I.M
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Izrael
Előadó(k)Michael Ben David
Nyelvangol
Dalszerző
  • Asi Tal
  • Chen Aharoni
  • Lidor Saadia
Szövegíró
  • Asi Tal
  • Chen Aharoni
  • Lidor Saadia
Eredmények
Elődöntő13. hely, 61 pont
Döntő
Kronológia
ElőzőSet Me Free (2021)
KövetkezőUnicorn (2023) ►

Az I.M (magyarul: VAGYOK) Michael Ben David izraeli énekes dala, mellyel Izraelt képviselte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.[1] A dal 2022. február 5-én az izraeli nemzeti döntőben, az X-Faktorban megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.[2]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2022. január 30-án vált hivatalossá, hogy az énekes alábbi dala is bekerült az izraeli X-Faktor, egyben izraeli eurovíziós nemzeti döntő mezőnyébe.[3] A dalt hivatalosan ugyanezen a napon mutatták be. A február 3-i elődöntőben a nézők, a mentorok és a zsűri az énekes két versenydala közül az alábbi dalt választották, amelyikkel továbbjutott a döntőbe.[4] A döntő első felében Inbal Bibi ellen párbajozott egy feldolgozással, amit megnyert, így továbbjutott második fordulóba. A második fordulóban versenydalát adta elő, ami a mentoroknál és a zsűrinél második lett, előbbinél 50, utóbbinál 46 ponttal, a nézőknél pedig első helyen zárt 118 ponttal. Így összesen 214 ponttal megnyerte a tehetségkutatót és dalával képviseli Izraelt az elkövetkezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.[5] A dal végleges verzióját és videóklipjét március 14-én mutatták be.[6]

A dalfesztivál előtt Tel-Avivban, hazai eurovíziós rendezvényen népszerűsítette versenydalát.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 12-én rendezett második elődöntőben adta elő fellépési sorrend szerint másodikként a Finnországot képviselő The Rasmus Jezebel című dala után és a Szerbiát képviselő Konstrakta In corpore sano című dala előtt. Az elődöntőben a nézői szavazatok és a nemzetközi zsűrik pontjai alapján nem került be a dal a május 14-én megrendezésre került döntőbe. Összesítésben 61 ponttal a 13. helyen végzett.

A következő izraeli induló Noa Kirel Unicorn című dala volt a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

Incidensek[szerkesztés]

Az izraeli külügyminisztérium sztrájkja[szerkesztés]

Helyi sajtóértesülések szerint 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál izraeli delegációja nem tud részt venni a versenyen az izraeli külügyminisztériumban jelenleg is zajló sztrájk miatt. Szervezetileg ide tartozik az az ügynökség is, ami a jelen körülmények miatt nem tudja biztosítani a korábbi évekhez hasonlóan az Eurovíziós Dalfesztiválra utazni kívánó delegáció biztonságát.[7] A versenyt lebonyolító EBU még nem mondta ki hivatalosan, hogy Izrael nélkül rendeznék meg a dalfesztivált: közleményük szerint mindent megtesznek azért, hogy az ország a versenyben maradhasson. Mivel érvényben van az a szabály, amit a Covid19-pandémia miatt hoztak, így a helyi tévéstúdióban előre elkészített és élőben felvett produkciót is be kell küldeni a verseny szervezőinek arra az esetre, ha az utazási nehézségek miatt nem tudna a versenyző és a delegáció elutazni Torinóba.[8] A sztrájkhelyzetet később rendezték, ezért az izraeli delegáció kiutazhatott a dalfesztiválra.

A dal háttere[szerkesztés]

A dal az ember belső erejét dicsőíti. Számos erősítő szót tartalmaz, mint például a „lenyűgöző vagyok”, „győztes vagyok” és „bátor vagyok”. A Gimelnek adott interjújában az énekes kifejtette, hogy a dal képes kifejezni színházi és eltúlzott személyiségét, valamint azt a fájdalmat, amelyet gyermekkorában átélt homoszexualitása és magas hangja miatt.

Dalszöveg[szerkesztés]

You know I am
You know I am
'Cause I na-na-na know I am, am
And no one brings me down
I'm gonna take the crown
Give it to me now

– Az I.M refrénje

Tudod, én vagyok
Tudod, én vagyok
Mert én tu-tu-tu tudom, hogy vagyok, vagyok
És senki nem dönt le
Én viszem el a fődíjat
Add csak ide nekem most

– Az I.M refrénje magyarul

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Michael Ben-David - Israel - Turin 2022 (brit angol nyelven). Eurovision.tv
  2. Michael Ben-David wins 'The X Factor Israel', will go to Eurovision 🇮🇱 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. február 5.
  3. 🇮🇱 Israel: HaShir Shelanu L'Eurovizion Songs Revealed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. január 30.
  4. Granger, Anthony: 🇮🇱 Israel: X Factor Israel Final Songs Determined (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. február 3. (Hozzáférés: 2022. február 8.)
  5. Farren, Neil: 🇮🇱 Israel: Michael Ben David to Eurovision 2022 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. február 5.
  6. Granger, Anthony: 🇮🇱 Israel: Revamped “I.M” Released (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. március 14.
  7. Brown, Hannah: Israel will drop out of Eurovision, but a compromise is likely - Kan (brit angol nyelven). The Jerusalem Post, 2022. április 12. (Hozzáférés: 2022. április 13.)
  8. Grace, Emily: Israel: EBU Issues Statement On Israel’s Eurovision 2022 Participation (brit angol nyelven). eurovoix.com, 2022. április 12. (Hozzáférés: 2022. április 13.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]