Set Me Free (Eden Alene-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Set Me Free
Adatok
Év2021-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Izrael
Előadó(k)Eden Alene
Nyelvangol, héber
Dalszerző
  • Noam Zaltin
  • Ido Netzer
  • Amit Mordechai
  • Ron Carmi
Szövegíró
  • Noam Zaltin
  • Ido Netzer
  • Amit Mordechai
  • Ron Carmi
Eredmények
Elődöntő5. hely, 192 pont
Döntő17. hely, 93 pont
Kronológia
ElőzőFeker Libi (2020)
KövetkezőI.M (2022) ►

A Set Me Free (magyarul: Szabdíts fel) Eden Alene izraeli énekesnő dala, mellyel Izraelt képviseli a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon Rotterdamban.[1] A dal 2021. január 25-én, a HaShir Shelanu L'Eurovizion elnevezésű dalválasztó show keretein belül megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.[2]

A dalt később átszabták az énekesnő stílusára. Az átalakított verziót március 26-án mutatták be.[3]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2021. január 25-én vált hivatalossá, hogy az énekesnő alábbi dalát választották ki a nézők a HaShir Shelanu L'Eurovizion elnevezésű dalválasztó showban, amellyel képviseli hazáját az elkövetkezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.[4] Összesen három dal közül választhattak a nézők: ezek az Ue La La, a La La Love és a Set Me Free voltak. A Set Me Free az összes szavazat 71,3%-át szerezte meg.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 18-án rendezett első elődöntőben adták elő, a fellépési sorrendben tizenkettedikként, a belga Hooverphonic The Wrong Place című dala után és a román ROXEN Amnesia című dala előtt. Az elődöntőből a ötödik helyezettként sikeresen továbbjutottak a május 22-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben harmadikként léptek fel, az Albániát képviselő Anxhela Peristeri Karma című dala után és a Belgiumot képviselő Hooverphonic The Wrong Place című dala előtt. A szavazás során a zsűri szavazáson összesítésben tizenkettedik helyen végeztek 73 ponttal, míg a nézői szavazáson huszadik helyen végeztek 20 ponttal (Görögországtól, és Azerbajdzsántól maximális pontot kaptak), így összesítésben 93 ponttal a verseny tizenhetedik helyezettjei lettek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eden Alene - Israel - Rotterdam 2021 (angol nyelven). Eurovision.tv. (Hozzáférés: 2021. február 26.)
  2. Eden Alene will perform Set Me Free for Israel (angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. január 25. (Hozzáférés: 2021. január 25.)
  3. 🇮🇱 Israel: "Set Me Free" Revamp Released (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 26. (Hozzáférés: 2021. március 26.)
  4. Israel: "Set Me Free" Selected As Eden's Song For Rotterdam (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. január 25. (Hozzáférés: 2021. január 25.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]