Saudade, saudade

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saudade, saudade
Adatok
Év2022-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Portugália
Előadó(k)MARO
Nyelvportugál, angol
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő4. hely, 208 pont
Döntő9. hely, 207 pont
Kronológia
ElőzőLove Is on My Side (2021)
KövetkezőAi coração (2023) ►

A Saudade, saudade (magyarul: Vágyódás, vágyódás) MARO portugál énekesnő dala, mellyel Portugáliát képviselte a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.[1] A dal 2022. március 12-én, a portugál nemzeti döntőben, a Festival da Cançãoban megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2021. január 21-én vált hivatalossá, hogy az énekesnő alábbi dalabekerült a portugál eurovíziós nemzeti válogató mezőnyébe.[2] A dalt először a március 5-i első elődöntőben adták elő, ahonnan a zsűri és a nézők szavazatai alapján első helyen jutottak tovább a március 12-én megrendezett döntőbe.[3] A döntőben az énekesnő dalát választották ki a zsűri és a nézők, amellyel képviseli Portugáliát az következő Eurovíziós Dalfesztiválon.[4]

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 12-én rendezett első elődöntőben adták elő fellépési sorrend szerint tizedikként a Moldovát képviselő Zdob și Zdub & Advahov Brothers Trenulețul című dala után és a Svájcot képviselő Mia Dimšić Guilty Pleasure című dala előtt.

Az elődöntőből negyedik helyezettként sikeresen továbbjutottak a május 14-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben harmadikként léptek fel, a Romániát képviselő WRS Llámame című dala után és az Finnországot képviselő The Rasmus Jezebel című dala előtt. A szavazás során a zsűri szavazáson összesítésben ötödik helyen végeztek 171 ponttal, míg a nézői szavazáson tizenötödik helyen végeztek 36 ponttal, így összesítésben 207 ponttal a verseny kilencedik helyezettjei lettek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MARO - Portugal - Turin 2022 (brit angol nyelven). Eurovision.tv
  2. Portugal: 'Festival da Canção' songs now available to enjoy! 🇵🇹 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. január 21.
  3. Grace, Emily: 🇵🇹 Portugal: Festival da Canção 2022 Semi-Final One Results (brit angol nyelven). Eurovoix, 2022. március 5.
  4. MARO wins 'Festival da Canção': will represent Portugal in Turin 🇵🇹 (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2022. március 13.

További információk[szerkesztés]