Grito

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grito
Adatok
Év2024-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Portugália
Előadó(k)Iolanda
Nyelvportugál
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Kronológia
ElőzőAi coração (2023)

A Grito (magyarul: Kiáltás) Iolanda portugál énekesnő dala, mellyel Portugáliát képviseli a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon Malmőben.[1] A dal 2024. március 9-én, a portugál nemzeti döntőben, a Festival da Canção-ban megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2024. január 18-án jelentette be a Rádio e Televisão de Portugal, hogy az énekesnő dala is bekerült a Festival da Canção elnevezésű nemzeti döntő mezőnyébe.[2] Dalával az első elődöntőben vett részt, ahonnan továbbjutott a verseny döntőjébe. A március 9-i döntőben a dala a zsűri és a nézők szavazati alapján megnyerte a válogatóműsort így ő képviselheti hazáját az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dalt először a május 7-én rendezendő első elődöntőben fellépési sorrendben tizennegyedikként adják elő, az Ausztráliát képviselő Electric Fields One Milkali (One Blood) című dala után és a Luxemburgot képviselő Tali Fighter című dala előtt.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Grito' wins 'Festival da Canção': Iolanda will represent Portugal in Sweden. Eurovision.tv . EBU, 2024. március 10. (Hozzáférés: 2024. március 10.)
  2. Portugal: Conheça os concorrentes do 'Festival da Canção 2024' (európai portugál nyelven). ESC Portugal, 2024. január 18. (Hozzáférés: 2024. január 18.)

További információk[szerkesztés]