Zorra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zorra
Adatok
Év2024-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Spanyolország
Előadó(k)Nebulossa
Nyelvspanyol
Dalszerző
  • María Blas
  • Mark Dasousa
Szövegíró
  • María Blas
  • Mark Dasousa
Eredmények
Kronológia
ElőzőEaea (2023)

A Zorra (magyarul: Ribanc) a spanyol Nebulossa dala, mellyel Spanyolországot képviselik a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon Malmőben.[1] A dal 2024. február 3-án, a spanyol nemzeti döntőben, a Benidorm Festen megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2023. november 11-én az RTVE bejelentette, hogy az együttes is résztvevője lesz a Benidorm Fest spanyol eurovíziós nemzeti válogatónak.[2][3] Versenydalukat a január 30-i első elődöntőben adták elő először, ahonnan első helyezettként sikeresen továbbjutottak a döntőbe. A dal február 3-án megnyerték a nemzeti döntőt, ahol a demoszkopikus-, szakmai zsűri, valamint a nézői szavazatok együttese alakította ki a végeredményt. A demoszkopikus zsűri szavazatai alapján a harmadik, míg a szakmai zsűrinél és a nézői szavazáson első helyezést érték el, ezzel 156 pontot összegyűjtve az első helyen végeztek és megnyerték a versenyt, így ezzel a dallal képviselik Spanyolországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Mivel Spanyolország tagja az automatikusan döntős „Öt Nagy” országának, ezért a dal az Eurovíziós Dalfesztiválon először a május 11-én megrendezendő döntőben fog versenyezni, de előtte a második elődöntőben is előadják, a Lettországot képviselő Dons Hollow című dala után és a San Marinót képviselő Megara 11:11 című dala előtt.

Háttér[szerkesztés]

A dal címe, amelyet a dalszövegben többször is megismételnek, szó szerint nőstény rókát jelent, de vulgáris konnotációban is használják, mint egyfajta sértés, hasonlóan a feketékre használt, a magyar nyelvben is előforduló nigger szóhoz. Így az eurovíziós versenyszabályok lehetséges megsértése is felmerült. A dalfesztivál szervezésével és felügyeletével megbízott Európai Műsorsugárzók Uniója azonban az El Paísnak adott nyilvános közleményében kifejtette, hogy a szó használata nem minősül szabálysértésnek.[4]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Canto, Jesús: Nebulossa con «Zorra» gana el Benidorm Fest 2024 y representará a España en el Festival de Eurovisión (európai spanyol nyelven). ESCplus España , 2024. február 3. (Hozzáférés: 2024. február 4.)
  2. Solano, Cristhian: Minuto a minuto: presentación de participantes del Benidorm Fest 2024 (európai spanyol nyelven). ESCplus España, 2023. november 11. (Hozzáférés: 2023. november 11.)
  3. Mancheño, José Miguel: Conoce los títulos de las 16 canciones del Benidorm Fest 2024 (európai spanyol nyelven). ESCplus España, 2023. december 7. (Hozzáférés: 2023. december 7.)
  4. Farren, Neil: Spain: EBU Greenlights 'Zorra' Lyrics. Eurovoix , 2024. február 5. (Hozzáférés: 2024. február 5.)

További információk[szerkesztés]