Ugrás a tartalomhoz

San Moisè (Velence)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(San Moisè szócikkből átirányítva)
San Moisè
Valláskatolicizmus
EgyházmegyeVelencei patriarkátus
Építési adatok
Építése
Stílusitáliai barokk építészet
TelepülésVelence
Elhelyezkedése
San Moisè (Velence (Olaszország))
San Moisè
San Moisè
Pozíció Velence (Olaszország) térképén
é. sz. 45° 25′ 59″, k. h. 12° 20′ 09″45.433083°N 12.335947°EKoordináták: é. sz. 45° 25′ 59″, k. h. 12° 20′ 09″45.433083°N 12.335947°E
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz San Moisè témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A San Moisè egy templom az olaszországi Velencében. Velencei nyelven Céxa de San Moisè-nak nevezik.

Az eredeti templomot a 7. században építették, középkori, bazilikális szerkezetét egészen a 17. századig megtartotta, amikor 1668-tól a gazdag Fini család megbízásából Alessandro Tremignon átépítette. A San Moisè egyike azoknak a templomoknak, amelyeket a gazdag kereskedőcsaládok saját dicsőségükre alakítottak át. Ilyen például még a Barbaro család megbízásából átépített Santa Maria del Giglio-templom. A mozgalmas homlokzatot és a főoltár szoborcsoportját a flandriai Heirich Meyring, olaszos névformában Merengo készítette. A homlokzat kétszintes, a templom három bejáratát korinthoszi oszlopok választják el egymástól. A két szélső bejárat fölött a Fini család két tagjának síremlékét helyezték el. A főbejárat fölött a megrendelő, Vincenzo Fini szobra látható egy obeliszk tetején. A homlokzat felső részére a négy fő erény szobrai kerültek, a középen kialakított nagyméretű, félkör alakú ablak két oldalára. A márvány domborművekkel díszített ablak fölött két szibilla látható. A homlokzat háromszög alakú, díszes keretbe foglalt legfelső részén helyezkedik el a Fini család címere. A templom mellett álló harangtorony a 14. századból származik.

A templom belseje egyszerűbb kialakítású, alaprajza egyhajós, végén fő- és mellette két mellékkápolnával. A teret a főoltáron elhelyezett szoborcsoport uralja, amely Mózest ábrázolja a Sínai-hegyen ahogy az Úr átadja neki a kőtáblákra vésett Tízparancsolatot, miközben Izrael népe a hegy aljában várakozik. A szoborcsoport mögé festett, harsonát fúvó és imádkozó angyalokat ábrázoló freskó Michelangelo Morlaiter műve, és szerves része a jelenetnek. A templom közepén a padló alá temették John Law bankárt, aki 1716 és 1720 között nagymértékben meghatározta Franciaország pénzügyi rendszerét, majd bukása után Velencébe költözött. A bal oldali kápolna oltárát Tintoretto Lábmosás című festményével díszítették.

Külső

[szerkesztés]

Belső

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]
  • Alessandra Boccato: Chiese di Venezia, Arsenale editrice, Venezia, 1998, ISBN 88-7743-197-0
  • Fajth Tibor: Velence, Panoráma Kiadó, Budapest, 1970