San Francesco di Paola (Velence)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
San Francesco di Paola
Paolai Szent Ferenc-templom (Velence)
Valláskatolicizmus
EgyházmegyeVelencei patriarkátus
Építési adatok
Építése1588
Stílusreneszánsz építészet
TelepülésVelence
Elhelyezkedése
San Francesco di Paola (Olaszország)
San Francesco di Paola
San Francesco di Paola
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 25′ 57″, k. h. 12° 21′ 15″Koordináták: é. sz. 45° 25′ 57″, k. h. 12° 21′ 15″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz San Francesco di Paola témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A San Francesco di Paola egy római katolikus vallási épület az olaszországi Velencében, a Castello kerületben.

Története[szerkesztés]

A templom a Via Garibaldira néz, amely egy egészen új velencei út, amely a Castello-rio 19. századi feltöltődéséből született, amely a Castello-csatornán keresztül csatlakozott a Szent Márk-medencéhez.

1291-ben Castello I. Bartolomeo Querini püspöke végrendeletében kórház építését hagyta jóvá, amelyet a Rio di Castello bal oldalán húztak fel, és mellette épült a Szent Bertalan tiszteletére szentelt oratórium is.

A tizennegyedik század második felében ezen a területen épült a Szent Bertalannak szentelt templom is.

1588-ban a kórház és a templom is labilis szerkezetű volt, így Paolai Szent Ferenc minimita rendjére bízták őket, akik teljesen átalakították a templomot, és Paolai Szent Ferencnek ajánlották. Melléje kolostort építettek, amelyet 1806-ban felszámoltak és 1885-ben le is bontottak, helyén most általános iskola áll.

Leírása[szerkesztés]

A templom két oszloprendű, klasszikus stílusú homlokzata timpanonnal, portállal épült, a középső térben összegyűjtött ablakokkal, amelyeket ugyanabban a szögben húznak alá a korinthoszi oszlopfők által lezárt, enyhén megemelt pilaszterek.

A homlokzatra egy óra van rajzolva, amely Paolai Szent Ferenc halálának idejét jelöli.

A főajtó oromfalán a rend mottója van vésve: CHARITAS a lángoló Nap közepén.

1810-ig a szűk alapokról a Rio di San Domenicóra vagy a di Castellóra, és az azonos nevű hídra nézett.

A belső tér egyhajós, bár a 18. században átalakították, nagyrészt megőrizte eredeti jellegzetességeit. 39 m hosszú és 18 m széles.

Érdekesség a homlokzat belső elülső részéhez támaszkodó, az oldalfalak mentén két karral húzódó „barco”, amelynek mélyén mindkét oldalon 3-3 melllékoltár van.

Összesen 11 oltár található benne, amelyek közül az egyiket a keresztelőkápolna foglalja el, ahol számos festmény található, amelyek Paolai Szent Ferenc életét és csodáit ábrázolják. Közülük emlékezetes:

A templom mennyezete teljes egészében a 16. század végi alkotásokkal van kifestve, amelyek a Biblia epizódjait és a szent csodáit ábrázolják.

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Marcello Brusegan, Velence templomai, Newton Compton

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a San Francesco di Paola (Venezia) című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.