SOR Libchavy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SOR Libchavy s.r.o
A SOR gyár Libchavyban
A SOR gyár Libchavyban
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1991
Székhely Csehország, Libchavy
Kiszolgált területekvilágszerte
VezetőkJaroslav Trnka
Iparágbus manufacturing
TulajdonosJ&T
Formaspolečnost s ručením omezeným
Termékekautóbusz, trolibusz
Árbevétel3 373 656 000 Kč (2020)[1]
Alkalmazottak száma739 (2020)[1]
AnyavállalataEP Industries
A SOR Libchavy s.r.o weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz SOR Libchavy s.r.o témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A SOR Libchavy spol s.r.o (ejtsd szor; a SOR a Sdružení Opravárenství a Rozvoje rövidítése) egy cseh autóbuszgyártó cég. 1991-ben alakult kis buszok tervezésére, gyártására, értékesítésére összpontosítva. A vállalat menedzsmentje úgy döntött, hogy egy 7,5 m hosszú busz megtervezése mellett mind a saját tervezésű, mind a motor-sebességváltó és az alvázat a világ kiemelkedő gyártói közül választja. A tervezési munkákat 1992 végén kezdték meg, és már 1993 végén kigördült a gyárkapun az első prototípus Perkins motorral és Voith sebességváltóval. A SOR a buszok gyártására összpontosít, hangsúlyt fektetve az alacsony költségű üzemeltetésre, nemcsak a hazai üzemeltetők számára, hanem az Európai Unió, vagy az egykori keleti blokk piacaira is. A SOR buszok Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Hollandiában, Szerbiában, Luxemburgban, Oroszországban, Dániában, Németországban, Észtországban, Litvániában, Lettországban, Ukrajnában, Horvátországban, Belgiumban, Bulgáriában és még a Feröer-szigeteken is megtalálhatók. A SOR különböző jármű-hosszúságokat kínál. Az eredeti 7,5 méteres járműveket már nem kínálják, de 8,5, 9,5, 10,5, 11, 12, 12,5, illetve 18,75 méter hosszú csuklós buszokból álló szabványos buszok állnak rendelkezésre.[2]

Céginformációk[szerkesztés]

A SOR vállalatirányítás hosszú távú stratégiája a buszok fejlesztése és gyártása, amelynek célja, hogy költséghatékony termékeket hozzanak létre. Ezt elsősorban a könnyűszerkezetes konstrukcióval lehet elérni. A jármű fejlesztését maga a SOR végzi. A SOR buszokat Libchavy városában gyártják a legkorszerűbb technológiával. Ide tartoznak az olyan technológiai rendszerek, mint a poliuretán kötés, a lézervágás és a robothegesztés. A magas tartósság és hosszú élettartam biztosítása érdekében nagyszámú műanyag, rozsdamentes acél és alumínium alkatrészeket használnak a járműveken. A modern berendezések a tervezési és a termékfejlesztési szakaszban kapnak helyet.

2009-ben a Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) közel 600 járművet vásárolt az NB 12 és az NB 18 modelltartományokból. Egy évvel később a SOR pályázatot nyert, melynek köszönhetően mintegy 100 NB 18 autóbuszt gyárthatott a pozsonyi városi közlekedési vállalat számára. 2017 novemberéig a SOR Libchavy közel 7 700 járművet gyártott, amelynek több mint felét a Cseh Köztársaságban helyezték forgalomba.

A cégnek irodái vannak Lengyelországban, Németországban, Svájcban, a Balti országokban, Oroszországban és Moldovában, valamint a Balkánon is. 2017-ben a SOR több mint 650 alkalmazottat foglalkoztat és a térség egyik legnagyobb munkáltatója.[2]

Autóbusz-típusok[szerkesztés]

Elektromos buszok és trolibuszok:

Városi:

Helyközi:

  • SOR C 9,5 C 10,5 C 12 CN 8,5 CN 9,5 CN 10,5 CN 12 CN 12,5 CNG 10,5 CNG 12

Távolsági:

  • SOR LH 9,5 LH 10,5 LH 12[3]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b éves jelentés. (Hozzáférés: 2022. május 31.)
  2. a b s.r.o., SOR Libchavy: » About Us - SOR Libchavy s.r.o. (amerikai angol nyelven). www.sor.cz. (Hozzáférés: 2017. december 2.)
  3. s.r.o., SOR Libchavy: » Products - SOR Libchavy s.r.o. (amerikai angol nyelven). www.sor.cz. (Hozzáférés: 2017. december 2.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]