Portál:Törökország/Archívum/Hírek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Archive Ez a lap a Törökország-portál egyik archívuma. Kérlek, csak akkor változtass rajta, ha archíválsz, minden egyéb esetben a portálon jelezd változtatási igényed!


A Törökország portál hírarchívuma:

Március 29

A török légierő 100 darab új repülőgépet szándékozik vásárolni 10 milliárd $ értékben. Az ankarai kormány U.S. F-35 Joint Strike Fighter vagy Eurofighter Typhoon típusú gépeket szeretne.

  • Törökország EU-csatlakozása fontos [2]

Ali Babacan, Törökország államminisztere kijelentette, hogy Törökország csatlakozása az Európai Unióhoz rendkívül fontos a világbéke és a régió stabilitása szempontjából.

  • Napfogyatkozás [3]

Március 29-én kora délután teljes napfogyatkozás lesz látható Törökország antalyai régiójában.

Április 3

  • Kurd tüntetések [4]

Kurd tüntetők felgyújtottak két bankot, betörtek több kirakatot és barrikádokat állítottak fel Kızıltepe városban, Törökország kurdok lakta délkeleti régiójában. A terület más városaiban is voltak zavargások ezen a héten, melynek következtében nyolcan meghaltak és több, mint 250 ember megsebesült. [5]

Isztambul egyik buszmegállójának közelében, egy szemetesben robbant pokolgép, 1 ember meghalt, 13 megsebesült, a hatóságok kurd lázadókat sejtenek a merénylet mögött.


Április 10

  • Két nő felrobbantotta magát [7]

Két nő felrobbantotta magát a fekete-tengeri Ordu városában az egyik mecset előtt. Az egyikük meghalt, a másik megsérült. A kurdok lakta délkeleti területen is robbant bomba a mai napon.

A török sajtó idézi az Európai Befektetési Bank (EIB) alelnökét, Wolfgang Rothot, aki szerint Törökországnak jó esélyei vannak a 2015-ös csatlakozásra.

  • A turizmust fenyegetik a kurdok [9]

A Törökországba készülő turistákat fenyegeti egy szélsőséges kurd szervezet. A Kurdisztáni Szabadság Sólymai szerint a turizmusból származó bevételeket a kurdok elleni harcra használja fel a török állam.

Április 16

  • Túszejtők Isztambulban [10]

Két férfi túszul ejtette az egyik népszerű Buger King étteremben étkező embereket Isztambulban. A férfiak "Törökország" feliratú pólót viseltek és a török hatóságok és kurdok közötti összecsapások ellen tüntettek. Tárgyalások után a két férfi elengedte a túszokat.


Április 23

  • Isztambul "A kultúra európai fővárosa" [11]

Az Európai Unió bizottsága egyhangúlag Isztambult szavazta meg a "Kultúra európai fővárosa" cím birtokosának 2010-ben. A döntést azzal indokolták, hogy a pályázati anyag rendkivül jól összeállított volt, és hogy a bizottság látta, mennyit dolgozott nem csak a török kormány, de Isztambul lakossága is a cím elnyeréséért. A versenyben a török kulturális főváros legnagyobb riválisa Kijev volt.


Április 30

  • Törökország visszafizeti adósságait [12]

Jövő héten Törökország 128.8 millió USD adósságot fog visszafizetni. Az ország eddig több, mint 5 milliárd dollárnyi külföldi tartozást fizetett vissza csak 2006-ban.

  • Eltűnnek a Kék Öblök [13]

A Vatan újság riportja szerint hamarosan eltűnik az Égei-tenger természetes, kristálytiszta, kék öblöcskéinek nagy része, melyek Çanakkale és Antalya között húzódnak, mivel a Turisztikai Miniszter, Attila Koç engedélyezte az öblöket beépítő projekteket. Az építkezések során több ezer fát fognak kivágni.

  • Gyerekek a török parlamentben gyereknapon [14]

Április 23.-án a nemzetközi gyereknap keretében Antalya városa 40 országból lát vendégül gyermekeket, akik végigvonulnak majd a városon és műsort is adnak elő. Április 23.-át Musztafa Kemal Atatürk nyilvánította gyereknappá, hangsúlyozva, hogy a gyermekek az ország jövőjét jelentik. Ezen a napon minden fontos hivatalban az elöljárók helyét gyermekek foglaják el, így a miniszterelnök és a miniszterek helyét is; valamint a parlamentben is gyerekek üléseznek és gyerekekkel kapcsolatos témákat vitatnak meg.


Május 5

  • Terroristákat tartóztattak le Mersinben [15]

Mersin városában két férfit tartóztatott le a rendőrség, akiknek a lakásában molotov-koktél készítéséhez alkalmas anyagokat találtak. A TKP/ML terroristacsoporthoz tartozó férfiak május 1-jei ünnepségeken akarták felhasználni a robbanóanyagokat. A két terrorista már korábban is részt vett molotov-koktél támadásokban


Június 4

Újabb bomba robbant Isztambulban, ezúttal Kücükcekmece negyedében, egy rendőrségi jármű alatt. A tetteseket keresi a rendőrség.

  • A legöregebb? [17]

Az észak-törökországi Adilcevaz városkában élő 122 éves Seher Bulut lehet a világ legöregebb asszonya, ha a Guiness rekordok bizottsága elfogadja a jelölést. Ehhez be kell mutatni a megfelelő bizonyítványokat. Mivel a világ legidősebb embere, a Puerto Rico-i Emiliano Mercado Del Toro is "mindössze" 113 éves, "Seher nagyi" lehet a világ legidősebb embere cím tulajdonosa is.

Október 1

  • Ciprus késlelteti a török EU-csatlakozási tárgyalásokat [18]

A nicosiai kormány képviseletében Ciprus európai uniós nagykövete késlelteti Törökország uniós csatlakozásának tárgyalásait, követelve, hogy mielőtt a tárgyalások megkezdődnek, Törökország ismerje el a nicosiai kormányt és rendezze viszonyát a szigetországgal.

  • Földrengés Aydinban [19]

Kisebb földrengés rázta meg Aydin városát hétfőn. Károkról nem érkezett jelentés, de a rengést a környező falvakban is érezni lehetett; az emberek az utcára menekültek.

  • Tizenketten megsebesültek Mersinben [20]

Tizenketten sebesültek meg egy mersini bevásárlóutcában történt robbantásban. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget.

Aug.16-ig

Abdullah Gül külügyminiszter bejelentette, hogy továbbra is folytatják a fejlesztéseket annak ellnére, hogy az Európai Unió befagyasztotta a tárgyalásokat a csatlakozásról a ciprusi vita miatt.

október 18-ig

  • Szegeden lépett fel a világhírű Anadolu Ateşi (Anatólia Tüze) tánccsoport. A szegediekkel egyidőben a magyar kulturális miniszter Antalyában nézte meg ugyanazt a showt. (Zene.hu)

december 30-ig

A Hürriyet napilap értesülése szerint az október 30-án este adott köztársasági fogadáson a híres török focista azzal a kéréssel állt Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnök elé, hogy szívesen bevonulna katonának, bár korábban már teljesítette kötelező szolgálatát. Ezt a kijelentést a labdarúgó a PKK terrorcselekményeiről folytatott beszélgetés során tette.

  • Törökország október 29-én ünnepli a köztársaság kikiáltásának 84. évfordulóját
  • Irak segíti Törökországot a PKK elleni harcban[24]

Irak és Törökország megállapodott, hogy közösen próbálják meg megoldani a kurd lázadók problémáját, és nem hagyják, hogy bármiylen politikai csoport befolyásolja a kapcsolatukat. Törökország már készen áll a határ átlépésére, hogy felszámolja a PKK fegyveres egységeit, annak ellenére, hogy sem az ENSZ, sem az Egyesült Államok nem ért ezzel egyet. A török kormányon nagy a nyomás, mert az emberek már utcai tüntetéssekkel követelik a katonai beavatkozást, miután a PKK erői több tíz török katonát öltek meg az elmúlt napokban.

A török kormány engedélyt adott arra, hogy Törökország erőszakkal lépjen fel a kurd lázadók ellen Irakban. A gerillák vezetője közölte, hogy ha ez bekövetkezik, a harc színtere nem csak Irak lesz, de török városok is.

  • Elvesztették a mérkőzést a törökök [26]

Görögország már biztosan szereplője a 2008-as Európa bajnokságnak, miután Isztambulban 1-0-ra megverték a törököket.

  • Tilos a felvonulás május 1-jén [27]

Isztambul tartomány kormányzója nem engedélyezi, hogy május elseje alkalmával felvonulást rendezzenek a Taksim téren, arra hivatkozva, hogy nemzetbiztonsági informátorok szerint felforgató elemek készülnek kihasználni az alkalmat.

A Hürriyet információi szerint az ankarai bíróság visszavonta a Fethullah Gülen iszlámita vezető ellen 10 éve kiadott letartóztatási parancsot. Gülent akkor azzal vádolták, hogy a laikus török államot iszlámista állammá akarta átszervezni. Gülen külföldre költözött, most viszont már nincs akadály annak, hogy hazatérhessen.

  • Tilos az alkohol a tévében, kikockázzák[29]

A török médiaszabályozó intézet, az RTÜK új rendelete szerint tilos minden nemű alkohol- és cigarettakép a televíziókban. Az olyan filmekben/sorozatokban, amelykben láthatóak alkoholfogyasztó jelenetek, a poharat/üveget ki kell kockázni. A török sorozatok forgatókönyvírói pedig ezentúl csak olyan jeleneteket írhatnak, amiben nem isznak és nem dohányoznak a szereplők.

  • Megszavazták a fejkendőt a felsőoktatásnak[30]

411 igen szavazattal a török parlament eltörölte a 10 évvel ezelőtt hozott törvényt, miszerint a felsőoktatási intézményekben tilos a fejkendő használata. Sokan ezt az iszlámosítás előjeleként tekintik, és a szavazás alatt több tízezren tüntettek a törvény eltörlése ellen, mondván, hogy ez sérti Törökország szekuláris voltát, és ütközik az atatürki irányelvekkel.

  • Növekszik a Sabancı Holding[31]

Törökország egyik legnagyobb családi konglomerátuma, a Sabancı Holding vezérigazgatónője, az ország leggazdagabb asszonyaként számon tartott Güler Sabancı bejelentette, hogy cége 2007-ben 21%-os bevételnövekedést produkált.

Török hatóságok letartóztattak öt embert, akik feltételezhetően kapcsolatban állnak az al-Káidával, és felelősek lehetnek egy 2003-as isztambuli bombarobbantásért, melyben 30 ember halt meg.

2009

  • Csökkent az export [33]

Törökország bejelentette, hogy a 2007-es évhez képest 25%-kal csökkent az exportja a gazdasági válság miatt.

Törökország elítéli a Gáza ellen intézett izraeli támadást. Recep Tayyip Erdoğan megpróbált békeközvetítőként részt venni, kijelentve, hogy Törökország kész közvetíteni a Hammas és Fatah között.

Május 16-án Hadise képviselheti Törökországot a 2009-es Eurovíziós Dalversenyen, miután az első elődöntőből tovább jutott Düm Tek Tek című dalával.

  • Gül Szíriába utazik [36]

Abdullah Gül köztársasági elnök Szíriába utazik három napos látogatásra.