Polgár Judit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polgár Judit
Polgar.jpg
Született 1976. július 23. (37 éves)
Budapest

Polgár Judit weboldala

Polgár Judit (Budapest, 1976. július 23. –) magyar sakkozó.

A sakktörténet legjobb női sakkozója, a 2008 októberi női-férfi FIDE-ranglistán 27. helyezett 2711 ÉLŐ-ponttal. Legmagasabb pontszámát, 2735 pontot 2005 júliusában érte el. Legjobb helyezése a 8., legutóbb 2005 októberében. A női világranglistát 1989 óta megszakítás nélkül vezeti. 12 éves kora óta a felnőtt női világranglista 1. helyezettje.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Polgár Judit budapesti zsidó család gyermeke. Sok rokona a holokauszt áldozata lett, a nagyanyja túlélte az Auschwitzi koncentrációs tábort. Judit és a két nővére, Zsuzsa és Zsófia (mind a ketten a férfi nemzetközi sakknagymesteri cím viselője) egy pedagógiai kísérlet résztvevői: az apa, Polgár László bebizonyította, hogy a gyermekek csúcsteljesítményekre képesek, ha korai életkortól (életkoruknak megfelelő módon) képzik őket egy speciális területen. A szülők magántanulóként oktatták őket, de a sakkot nem minden más kizárásával oktatták: mindegyikük több diplomával rendelkezik, és négy-nyolc idegen nyelven beszélnek. A legjobb sakkjátékosok között tarthatjuk őket számon.

A család többi tagja kitelepült Magyarországról: Zsófia Izraelbe, Zsuzsa az USA-ba költözött. Judit és a szülei Magyarországon maradtak, Budapesten él, a férje állatorvos. Juditnak 2004-ben megszületett az első gyermeke, Olivér. 2006 júliusában megszületett második gyermeke, Hanna.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Polgár Judit, Wijk aan Zee 2005

Judit sakktudására jellemző, hogy sokak szerint[forrás?] bármikor gyaloghátránnyal megnyerhette volna a női világbajnoki címet, azonban nem játszik olyan versenyen, ahol csak nők játszanak, számára a cél csak az abszolút világbajnoki cím. A férfi nemzetközi nagymester címet 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg, ami akkor világcsúcs volt; Bobby Fischernek ez csak egy hónappal idősebb korában sikerült. Rengeteg játszmát nyert a világ legjobb játékosai ellen, de igazán nagy tornán még nem lett első. Nehéz ellenfél volt számára Garri Kaszparov (Kaszparov 2005 márciusában visszavonult az élsakktornákról) standard időbeosztású partiban. Végül is 2002-ben rapidban sikerült legyőznie a „Russia vs The Rest of the World 2002” tornán. Judit 2005 januárjában játszott a rangos Corus sakkversenyen, ahol jónak számító 7/13-as eredményt ért el.

Polgár Judit, Budapest 2008

A 2005. októberi FIDE ranglistán a nők között az 1., a férfiak között a 8. helyen állt. 2013 elején, a második legjobb magyarként (Lékó Péter mögött) 41. volt a FIDE férfi ranglistáján. 2705 pontjával továbbra is vezeti a női ranglistát, 100 pont előnnyel a második helyezett előtt.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Károlyi Tibor: Judit Polgar, the princess of chess (Polgár Judit, a sakk hercegnője). London: Batsford, 2004. ISBN 0-7134-8890-5
  • Forbes, Cathy: The Polgar Sisters: Training or Genius? (A Polgár lányok: edzés vagy zsenialitás?). London: Batsford, 1992. ISBN 0-7134-6871-8
  • Kepes András: Matt a férfiaknak Pécs, Alexandra, 2008. ISBN 978-963-368-742-0

Idézetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Semmi ellenvetésem sincs a női sakk ellen, de számomra a játék minősége a férfiaknál nagyobb kihívás. Azonkívül azt hiszem, hogy a nemek szerinti elválasztás a különbségeket csak fokozza. Ha ez megszűnne, akkor rövid távon a sakkozó nők száma visszafelé menne, mert számukra a harc túl kemény lenne. De hosszú távon a viszony javulna, és ez jót tenne a játékuknak. (Polgár Judit) [1]

Díjai, elismerései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Karl - Das kulturelle Schachmagazin 03/2004, 18-ik oldal, [1]
  • Polgár László: Nevelhetsz zsenit...Kossuth Kiadó 2008 88. old.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Polgár Judit témájú médiaállományokat.