Poggiomarino

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Poggiomarino
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióCampania
MegyeNápoly (NA)
FrazionékFlocco, Fornillo
VédőszentPáduai Szent Antal
Irányítószám80040
Körzethívószám081
Forgalmi rendszámNA
Népesség
Teljes népesség22 216 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség1545 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság26 m
Terület13,3 km²
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 40° 48′, k. h. 14° 33′Koordináták: é. sz. 40° 48′, k. h. 14° 33′
Elhelyezkedése Nápoly térképén
Elhelyezkedése Nápoly térképén
Poggiomarino weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Poggiomarino témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Poggiomarino község (comune) Olaszország Campania régiójában, Nápoly megyében.

Fekvése[szerkesztés]

Nápolytól 25 km-re keletre fekszik. Határai: Boscoreale, Palma Campania, San Giuseppe Vesuviano, Scafati, Striano és Terzigno.

Története[szerkesztés]

Poggiomarino története 1592-ben kezdődött, a Conte di Sarno nevű csatorna építésével, ami a Tuttavilla család birtokainak vízellátását szolgálta. A Vezúv 1631-es kitörése után a környező településekről ide, a Sarno folyó partjára menekültek miatt megnőtt a lakosok száma. Ekkorra a csatorna már épülőben volt és a folyó is szabályozva volt, az egykori mocsaras területek pedig eltűntek. Kezdetben egyszerű faházakban éltek és csak évekkel később épültek fel az első kőépületek és jöttek létre az első utcák. A 18. század első felében a település Giacomo de Marinis márki tulajdonába került, aki palotát is építtetett Poggiomarinóban. Neve a latin Podio (padka, amely segített a nemeseknek lóra ülni) és Marino (De Marinis család) szavakból alakult ki. 1742-ben épült fel a város első temploma Páduai Szent Antal tiszteletére. 1810-ben vált önállóvá Joachim Murat adminisztrációs reformjainak köszönhetően. A 20. század elején épült ki a várost Nápollyal összekötő vasút, amely ma a Circumvesuviana hálózat része.

Népessége[szerkesztés]

A népesség számának alakulása:

Fő látnivalói[szerkesztés]

  • Régészeti emlékek – a 20. század második felében végzett ásatások a felszínre hozták egy görög eredetű település romjait. Az egykori telepesek jó vízmérnökök voltak, ugyanis az általuk kiépített zsiliprendszer segítségével sikerült szabályozniuk a Sarno folyót, emiatt a történészek gyakran „kis Velencének” nevezik.
  • Palazzo Cristallo – 1738-ban épült Don Cristoforo Nunziata nápolyi nemes számára, aki szenvedélyes porcelán és kristálygyűjtő volt. 1831-ben egy földrengés súlyosan megrongálta a palotát és elpusztította a gyűjtemény nagy részét. Az épület akkori tulajdonosa Don Giacinto Nunziata úgy döntött, hogy a cserepeket és porcelándarabokat beépítteti a felújított palota falaiba, ami által egyedi kinézetet kölcsönzött az épületnek. Innen származik megnevezése is: Kristálypalota.
  • Palazzo Carotenuto – a 19. század végén épült a De Marinis hercegek helytartói számára.
  • Palazzo Giugliano – szintén a 19. században épült
  • Trulli Vezuviani – falusi házak sora a település határában. Négyszögletesek, kupolatetővel, amelyeket a Vezúv kitörései elleni védelem figyelembevételével építettek.
  • Ss. Rosario di Flocco-templom – a 18. században épült
  • San Antonio da Padova-templom – 1753-ban épült
  • Santa Maria del Carmelo-templom – a Nunziata család építette a 18. században.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]