Peter Higgs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peter Ware Higgs
Higgs, Peter (1929)3.jpg
Peter Higgs Michael Atiyah brit matematikus 2009 áprilisi születésnapi összejövetele alkalmával
Életrajzi adatok
Született (85 éves)
Newcastle upon Tyne, Anglia
Ismeretes mint Peter Higgs
Nemzetiség Angol
Állampolgárság Brit
Lakhely Egyesült Királyság, Nagy-Britannia
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
King's College London; Témavezető: Charles Coulson
Pályafutása
Szakterület Broken symmetry in electroweak theory (Szimmetria-törés az elektro-gyenge elméletben)
Kutatási terület Részecskefizika
Aktivitási típus

Egyetemi tanár

Elméleti fizika Részecskefizika
Munkahelyek
Jelentős munkái Szimmetria-törés az elektro-gyenge elméletben
Higgs-bozon
Higgs mező
Higgs mechanizmus
Szakmai kitüntetések
Dirac-érem (1997)
Fizikai Wolf-díj (2004)
Sakurai-díj (2010)
Fizikai Nobel-díj (2013)

Hatással volt Christopher Bishop
Lewis Ryder
David Wallace
Hatással voltak rá Charles Coulson
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Peter Ware Higgs témájú médiaállományokat.

Peter Ware Higgs (Newcastle upon Tyne, 1929. május 29.) Nobel-díjas brit elméleti fizikus. Skóciában dolgozott, nyugdíjas egyetemi tanár és részecskefizikus, aki elsőnek hozta nyilvánosságra egy olyan, szubatomi részecske létezését aminek minden egyéb szubatomi részecske tehetetlensége tulajdonítható. Ezt a részecskét, amit róla Higgs-bozonnak neveztek el évtizedekig tartó kutatás után 2012-ben fedeztek fel a Svájc és Franciaország közötti CERN kutatóintézet mélyen, a talaj alatt épített részecskegyorsítóban (Nagy Hadronütköztető). Az eredményt július 4-én hozták nyilvánosságra, melyért a következő évben 2013-ban François Englerttel közösen fizikai Nobel-díjat kaptak.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1929 május 29-én született az északkelet-angliai Newcastle upon Tyneban. A King’s College Londonban végzett, ahol a témavezető tanára Charles Coulson volt. Munkássága eredményeként az Egyesült Királyság neves elméleti fizikusa lett az Edinburgi Egyetem emeritus professzora (nyugdíjazott, de magtartott mint tiszteletbeli tanácsadó tanára). Peter Ware Higgs, FRS, (Fellow of the Royal Society, vagyis a Királyi Társaság Törzstagja) FRSE (Fellow of the Royal Society of Edinbourgh, vagyis az Edinburgi Királyi Társaság Törzstagja) és FKC (Fellow of Kings College, vagyis a Királyi Kollégium Törzstagja)

Peter Higgs leghíresebb az elektrogyenge elméletben előálló szimmetria-töréssel kapcsolatos 1960-os javaslatáról, amiben megmagyazázza az elemi részecskék tömegének eredetét és mechanizmusát általánosságban, különösképpen pedig a W és Z bozonokra vonatkozóan. Ezt a mechanizmust, amit ma Higgs-mechanizmusnak neveznek, mert csak ő tette papírra javaslatként, még ha nem is volt kizárólag az ő elmélete, mert bár egyezett több elméleti fizikus kortársa nézeteivel, ő azoktól függetlenül hozta nyilvánosságra. A mechanizmus elmélete megjósolta egy új, addig ismeretlen részecske felfedezését, és javaslójáról ez a Higgs bozonja, vagy Higgs-bozon nevet kapta. A részecskét azóta gyakran a modern fizika legkeresettebb részecskéje jelzőjével illetik.[1][2].

CERN 2012 július negyedikén nyilvánosságra hozta, hogy felfedeztek egy Higgs leírásával megegyező bozont, de a jelentéshez hozzáadták, hogy még sok munkát igényelhet a részecske jelentős tulajdonságainak mérése útján annak megállapítása, hogy azok minden szempontból megegyeznek a Standard Modell Higgs bozon követelményeivel. Tudományos, részecskefizikus körök által elfogadott tény az, hogy a Higgs mechanizmus fontos tartozéka a részecskefizika Standard Modeljének, mert a Higgs részecske nélkül a részecskéknek nem lenne tömegük.

Elismerések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Higgs számos díjat nyert munkássága elismeréseként:

  • Az angol Fizikai Intézettől (Institute of Physics) kapta az anyagi jutalommal járó Dirac Érmet az elméleti fizika tudományához való kiváló hozzájárulásáért
  • 1997-ben az Európai Fizikai Társaságtól (European Physical Society) kapta a Nagyenergiás Részecskefizika Díját,
  • 2004-ben a Fizikusok Wolf Díját (Wolf Prize in Physics)
  • 2010-ben pedig a J. J. Sakurai Elméleti Részecskefizika Díját (J. J. Sakurai Prize for Theoretical Particle Physics)
  • 2013-ban megosztva Francois Englert-el a Fizikai Nobel-díjat a Higgs-bozon elmélet kutatásaival kapcsolatos munkáiért.[3]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Griffiths, Martin (20070501) physicsworld.com The Tale of the Blog's Boson Retrieved on 2008-05-27
  2. Fermilab Today (20050616) Fermilab Results of the Week. Top Quarks are Higgs' best Friend Retrieved on 2008-05-27
  3. Higgs megnyerte a Nobelt, de elbújt

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Peter Higgs című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.