Brian P. Schmidt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brian P. Schmidt
Brian Schmidt portrait 1.jpg
Született 1967. február 24.
Missoula, Montana, USA
Nemzetisége ausztrál-amerikai
Házastársa Jennifer M. Gordon
Foglalkozása csillagász, elméleti fizikus
Iskolái Harvard Egyetem
Fontosabb munkái táguló világegyetem, sötét energia
Díjak Csillagászati Shaw-díj (2006)
Fizikai Nobel-díj (2011)

Brian P. Schmidt weboldala

Brian P. Schmidt (Missoula, Montana, USA, 1967. február 24.) amerikai születésű ausztrál csillagász és fizikus, jelenleg az Ausztrál Nemzeti Egyetem Mount Stromlo Obszervatóriumának asztrofizikusa. A táguló világegyetemmel kapcsolatos kutatásai elismeréseként Saul Perlmutter és Adam Riess amerikai csillagászokkal közösen 2006-ban a csaillagászati Shaw-díjjal, 2011-ben pedig a fizikai Nobel-díjal tüntették ki.

Tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1967-ben Montana államban született, ahol apja biológusként dolgozott. 13 éves korában a család Alaszka államba költözött, itt végezte a középiskolát.[1][2] Kezdetben meteorológus akart lenni, de miután rövid ideg dolgozott az amerikai meteorológiai szolgálatnak, meggondolta magát. Közvetlenül azelőtt határozta el, hogy csillagász akar lenni, mielőtt beiratkozott az Arizoniai Egyetemre[3].

1992-ben szerzett diplomát fizika és csillagászat szakon az Arizoniai Egyetemen[4]. 1992-ben a Harvard Egyetemen Masters, 1993-ban pedig doktori fokozatot szerzett. Doktori disszertációjában a II típusú szupernóva megfigyeléseket használta fel a Hubble-állandó mérésére.

A Harvardon találkozott későbbi feleségével, az ausztrál Jennifer M. Gordonnal. 1994-ben költöztek Ausztráliába.[1][4]

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A doktori fokozat megszerzése után Schmidt a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa volt 1993-1994-ben, majd 1995-től a Mount Stromlo Obszervatórium munkatársa Ausztráliában.

Adam Riess amerikai csillagásszal közösen vezette a High-z Supernova Search Team elnevezésű kutatási projektet, amelynek során Ia típusú szupernóvákat figyeltek meg. A szupernóvák fényessége és vöröseltolódása alapján azt találták, hogy a szupernóvák "messzebb vannak", mint ahol az érvényes kozmológiai modellek alapján lenniük kellene és ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az univerzum gyorsulva tágul[5][6].

A kutatócsoport 1998-ban tette közzé eredményeit, szinte ezzel egyidőben egy másik csoport, a Saul Perlmutter által vezetett Supernova Cosmology Project a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumban is ugyanerre a következtetésre jutott[6].

A két kutatócsoport egymástól független felfedezését a tudományos közösség hamar elfogadta, a gyorsulva táguló világegyetem elmélete pedig további kutatásokat generált a sötét anyag és a sötét energia témakörében.

A felfedezést az év tudományos áttörésének választotta a Science Magazine, illetve elismerésként Schmidt, Reiss és Perlmutter 2006-ban közösen megkapták a csillagászati Shaw-díjat, illetve 2011-ben a fizikai Nobel-díjat.[6]

Schmidt jelenleg a SkyMapper Telescope Project projektet vezeti[7][8].

Kitüntetései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Saul Perlmutter, Adam Riess és Brian P. Schmidt 2006-ban átveszik a Shaw-díjat. 2011-ben ők hárman kapták a fizikai Nobel-díjat is.
 • 2000: az ausztrál kormány Malcolm McIntosh díja, a Harvard Egyetem Bok díja
 • 2001: az Ausztrál Tudományos Akadémia Pawsey medálja
 • 2002: az Indiai Csillagászati Társaság Vainu Bappu medálja
 • 2006: a csillagászati Shaw-díj Perlmutterrel és Riess-el közösen[9][10]
 • 2007: a csillagászati Gruber-díj Riess-el és Perlmutterel közösen
 • 2011: a fizikai Nobel-díj Riess-el és Perlmutterrel közösen „a Világegyetem gyorsuló ütemben való tágulásának távoli szupernóvák megfigyelésével történt felfedezéséért.”.[9]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. ^ a b Restless experimenter The Canberra Times, 6 April 2011, p 8.
 2. "FACTBOX-Nobel physics prize winners", Reuters News, 4 October 2011.
 3. "Star turn in global success", The Canberra Times, 1 July 2006, p B02.
 4. ^ a b "SCHMIDT, Brian" in Who's Who Live (Australia), Crown Content Pty Ltd accessed 4 October 2011.
 5. Cosmology ABC Catalyst segment on Cosmology, with Brian Schmidt, Ray Norris, & Lawrence Kraus
 6. ^ a b c Palmer, Jason: Nobel physics prize honours accelerating Universe find. BBC, 2011. október 4. (Hozzáférés: 2011. október 5.)
 7. Critical design review of the Skymapper project (angolul)
 8. About the Skymapper project (angolul)
 9. ^ a b Nobel physics prize honours accelerating Universe find”, BBC News, 2011. október 4. 
 10. http://www.abc.net.au/news/2011-10-04/australian-astrophysicist-wins-nobel-prize/3209216%7Ctitle= Australian Astrophysicist Wins Nobel Prize

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Brian P. Schmidt című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]