Pálfy Margit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pálfy Margit
SzületettPálfy Erzsébet
1954szeptember 14. (69 éves)
Devecser
Állampolgárságamagyar
IskoláiNemzeti Színház Stúdió (–1979)
Színészi pályafutása
Híres szerepeiZilia Heltai Jenő: A néma levente
Diana Lope de Vega: A kertész kutyája
Polina Anton Pavlovics Csehov: A sirály
Warrenné George Bernard Shaw: Warrenné mestersége
Díjai
Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2014)
Pro-Comitatue-díj

SablonWikidataSegítség

Pálfy Margit Pálfy Eliz (Devecser, 1954. szeptember 14. –) magyar színésznő, előadóművész.

Életpályája[szerkesztés]

Devecserben született Pálfy Erzsébetként, 1954. szeptember 14-én. Édesapja bányász, édesanyja varrónő volt. Szülei válása után édesanyjával maradt. Veszprémi gimnazistaként, pár száz forintért megváltozta a keresztnevét, ezért lett hivatalosan is Eliz. Kezdetben beaténekes akart lenni, ötórai teákon lépett fel. Színi tanulmányait a veszprémi Aréna színjátszó csoportban kezdte 1975-ben, 1976-tól a Veszprémi Petőfi Színházban is szerepelt. Színművészeti főiskolára nem vették fel, a soproni óvónőképzőt végezte el. 1977–től a Nemzeti Színház Stúdiójának hallgatója volt.

„Egyszer, az óvónőképzőbe eljött Dinnyés Jóska. Megzenésített verseket mondott, s az egyik különösen megtetszett. Ki írta a Sanzont? Szécsi Margit. Rohantam a könyvtárba, kihoztam az összes Szécsi-kötetet, s hogy meg is tarthassam, azt hazudtam, mind elveszítettem. Mert azokban a versekben önmagamat ismertem föl… össze is állítottam egy műsort: A látható embert. Az estre Szécsi Margit is eljött, ott ült az első sorban, kis szája fülig ért, s amikor egy év múlva a pesti Angelica kávéházban szerzői estre kérték, hozzám ragaszkodott, hogy én mondjam el a verseit. Jaj, annyira izgultam. Mondtam a mosdóban, meghalok, Szécsi meg azt, aranyom, én bízom benned. A közönség soraiban ott ült Nagy László, Szécsi Margit férje, meg fiuk, András, és Jancsó Adrienne is, aki az est után azt mondta, tegyem már le az előadóművészi vizsgát. És fölkerültem Pestre, a Nemzeti Színház stúdiójába…[1]

Szécsi Margit tiszteletére felvette a Margit keresztnevet:

„a Margit nevet is miatta vettem föl, és amikor 1979-ben azt mondta, válasszál: Orsolya leszel vagy Margit, én boldogan választottam a Margitot.”

1979-től, 1987-től és 1993-tól szabadfoglalkozású előadóművészként szerepelt. Közben 1983-tól 1987-ig a Békés Megyei Jókai Színházhoz szerződött, 1989-től 1993-ig a debreceni Csokonai Színház tagja volt. Önálló estjeivel Salzburgban, Genfben és az Amerikai Egyesült Államokban is fellépett.

Színházi szerepeiből[szerkesztés]

Önálló estjei[szerkesztés]

Könyv róla[szerkesztés]

Lemezei[szerkesztés]

  • Virrasztunk
  • Valaki önarcképe

Video[szerkesztés]

  • Ember-énekű Ember

Filmes és televíziós szerepei[szerkesztés]

  • A hónap versei
  • Vers mindenkinek
  • Regősénekek (Karácsonyi műsor)
  • A titkok nagyasszonya: Sisi (1996)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]