Nimfadenevér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nimfadenevér
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 50 000 Ft[1]
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Denevérek (Chiroptera)
Alrend: Kis denevérek (Microchiroptera)
Család: Simaorrú denevérek (Vespertilionidae)
Alcsalád: Myotinae
Nem: Myotis
Alnem: Selysius
Faj: M. alcathoe
Tudományos név
Myotis alcathoe
von Helversen & Heller, 2001
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nimfadenevér témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nimfadenevér témájú kategóriát.

A nimfadenevér (Myotis alcathoe) az emlősök (Mammalia) osztályának a denevérek (Chiroptera) rendjéhez, ezen belül a kis denevérek (Microchiroptera) alrendjéhez és a simaorrú denevérek (Vespertilionidae) családjához tartozó faj.

Csak 2001-ben fedezték fel.

Előfordulása[szerkesztés]

Bizonyítottan előfordul Görögországban, Bulgáriában, hazánkban, Szlovákiában, Svájcban, Franciaországban és Spanyolországban. Pontos elterjedési területe ismeretlen. Kifejezetten erdőlakó faj. Hazánkban 300–700 m tengerszint feletti magasságú erdei élőhelyekről került elő. Az eddigi ismeretek alapján, tipikus élőhelyei a hűvösebb klímájú, nyirkos völgyek, ahol nyáron is állandó források, szivárgó vizek, kisebb vízfolyások vagy ember által alkotott tavacskák találhatók. Erdei élőhelyeken található barlangoknál tizenkét alkalommal észlelték.

Magyarországi előfordulása[szerkesztés]

Hazai előfordulásának adatai jelenleg csak az Északi-középhegységre és a Bakonyra korlátozódnak. Az elmúlt néhány évben a Mátrában, a Bükk-vidéken, a Zempléni-hegységben, a Medves-fennsíkon és a Bakonyban sikerült hálózás segítségével a faj példányait azonosítani. A szórványos külföldi elterjedéséhez képest, hazánk északi, erdős hegyvidéki területein viszonylag gyakorinak számít. 2004. szeptember 6-án egy nimfadenevér példányt észlelt a bódvaszilasi Széki-zsomboly bejáratának közelében Boldogh Sándor.

Megjelenése[szerkesztés]

Alkarhossza 3,1-3,6 cm, testtömege 4-8 g, hossza 3,5-4,7 cm. A nimfadenevér egy kistestű denevérfaj. Szőrzete vörösesbarna és a hasa barna, de a fiatalok szürkések. A füle rövid, és a belső oldalán sápadt. A szárnyai barnák.

Életmódja[szerkesztés]

Nappal faodvakban tartózkodik, napnyugta után 30-60 perccel indulnak vadászatra - mint a többi kistestű denevérfaj. A faj apró méretétől adódóan, valószínűleg a vízhez kötődő rovarokat fogyaszt, melyeket röptükben kap el. A bajuszos és Brandt-denevérhez hasonlóan sokáig él. Valószínűleg az erdei bagolyfajok zsákmányolják.

Szaporodása[szerkesztés]

A faj szaporodásáról keveset tudunk. A párzási időszak augusztus közepétől decemberig tart, ilyenkor nászbarlangoknál is előfordul. A többi denevérfajhoz hasonlóan a megtermékenyülése késik. Szülőkolóniáról eddig csupán egyetlen görögországi adat van, ahol 3 nőstényt és kölykeiket találtak egy platánfa odvában. Fiatal, röpképes állatokat a Bükk-vidéken június második felében több alkalommal hálóztak.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]