Natúrpark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A natúrpark Magyarországon a nemzeti park, tájvédelmi körzet és természetvédelmi terület mellett a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzésének negyedik szervezeti formája a természetvédelmi törvény 2004-es módosítása óta. A natúrpark az ország jellegzetes természeti, tájképi, és kultúrtörténeti értékekben gazdag, a természetben történő aktív kikapcsolódás, felüdülés, gyógyulás, fenntartható turizmus és a természetvédelmi oktatás, nevelés, ismeretterjesztés, továbbá a természetkímélő gazdálkodás megvalósítását szolgáló nagyobb kiterjedésű területe, amely a jogszabályban foglaltaknak megfelelően jön létre. A natúrpark települési önkormányzatok és magánszemélyek összefogásán alapuló, közalapítvány vagy egyesület által fenntartott, kezelt terület. A védettségi kategóriák között a nemzeti park és a tájvédelmi körzet között áll.

Magyarország[szerkesztés]

Hazánkban már a törvénymódosítást megelőzően, 1997 óta jelentek meg – spontán módon és rendezetlenül – natúrparkok, az európai hasonló szervezetek mintájára, mint új típusú ökoturisztikai szervezetek. Kialakításuk céljából a magyarországi és szomszédos országbeli önkormányzatok az utóbbi években sorra hozták létre különböző, elsősorban idegenforgalmi célkitűzésekre koncentráló társulásaikat – a határmenti pályázati lehetőségek kiaknázásával. A natúrpark mindig alulról induló kezdeményezésen alapul, célja az adott védettséget élvező térség kíméletes, fenntartható fejlesztése. A legfontosabb jellemezői:

  • egységes kultúrtáj, egységes arculattal
  • jelentős természeti értékekkel rendelkezik, általában tájvédelmi körzet területén fekszik
  • a fenntartható fejlődés elvére építő komplex területfejlesztést valósit meg
  • léte a települések és egyéb térségi szereplők közötti együttműködésből fakad
  • működése során összhangot teremt a természetvédelem és a gazdasági tevékenység között
  • a táj - elsősorban a természet szépsége által - a szelíd turizmusra, a pihenésre és üdülésre különösen alkalmas
  • az üdülést, a pihenést szolgáló háttér-infrastruktúrával rendelkezik
  • olyan jogi személyiségű szervezete van, amely a céloknak megfelelően egységesen tervezi, fejleszti, hasznosítja, gondozza, védi és irányítja azt.

Hivatalosan minősített natúrpark akkor lesz egy terület, ha a törvényben foglaltak szerint szükséges szakmai dokumentumok benyújtása után a természetvédelemért felelős miniszter hozzájárul a működéséhez. Jelenleg az országban tíz, a természetvédelemért felelős miniszter által elismert natúrpark működik, melynek területe az ország területének 7 százalékára terjed ki. Hivatalosan minősített natúrparkok:

Nem kért minősítést:

2005-ben nyolc natúrpark alakította meg a Magyar Natúrpark Szövetséget.

Németország[szerkesztés]

Natúrparkok Németországban

A natúrpark egy lehetősége a terület természetes védelmének, ahogyan a szövetségi természetvédelmi törvény ma (természetvédelmi törvény) rendelkezik. A természetvédő és a vállalkozó Alfred Toepfer (1894-1993, Hamburg) 1956. június 6-án a Nemzeti Park által az egykori fővárosban Bonnban tartott ülésén vette fel a szövetségi államokkal együtt a Központi Természetvédelmi- és Tájgazdálkodási Hivatal, valamint további intézmények által kifejlesztett program létrehozását. Kezdetben 25 természetvédelmi parkot terveztek kialakítani Nyugat-Németország területén. Az akkori szövetségi elnök Theodor Heuss és szövetségi mezőgazdasági miniszter Heinrich Lübke is támogatta az elképzelést. Cél az volt, hogy öt százalékát a régi Szövetségi Köztársaságnak meg kellene kímélni a jelentősebb károktól.

Ausztria[szerkesztés]

Osztrák natúrparkok listája[szerkesztés]

Natúrparkok Ausztriában

Svájc[szerkesztés]

2010. augusztusától 3 park kapott nemzeti jelentésű regionális park címet:

Olaszország[szerkesztés]

Tartományonként számtalan natúrparkot találunk. A legrégebbit - Parco Nord Milano 1975-ben alapították. Csak Dél-Tirolban 8 natúrpark helyezkedik el, amelyek között nemzeti park is van.

Horvátország[szerkesztés]

Az országban 8 nemzeti park és 10 natúrpark található:

Szlovénia[szerkesztés]

További országokban[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Commons:Category:Nature parks
A Wikimédia Commons tartalmaz Natúrpark témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Naturpark című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]