Nagy-homoktenger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy-homoktenger
Elhelyezkedés Líbia,
 Egyiptom
Földrajzi adatok
Terület72 000 km²
Elhelyezkedése
Nagy-homoktenger (Egyiptom)
Nagy-homoktenger
Nagy-homoktenger
Pozíció Egyiptom térképén
é. sz. 26° 54′, k. h. 26° 02′Koordináták: é. sz. 26° 54′, k. h. 26° 02′
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy-homoktenger témájú médiaállományokat.

A Nagy-homoktenger (arab: بحر الرمال الأعظم) Líbia és Egyiptom határán húzódó sivatagi terület. Mintegy 74%-át fedi homokdűne,[1] mellyel a világ harmadik legnagyobb homoktenger (erg) területe.

Földrajza[szerkesztés]

A Nagy-homoktenger a Líbiai-sivatag középső részének egy sajátos tájegysége. Ez a Szahara legnagyobb homoktengerei közé tartozik. Kiterjedése mintegy 72 000 km², melynek nagyobb része Egyiptom területén fekszik. A hatalmas homokfelszín a Szíva-oázistól 650 km hosszan a Gilf Kebir platóig húzódik. Szélessége 120 és 300 km között változik. A műholdas felvételek alapján a hosszanti buckák (seif dűnék) az uralkodók. A buckavonulatok magassága a 30-100 méter között változik. Az ÉÉNy-DDK-i irányban elnyúló hatalmas buckavonulatok egymástól való távolsága 250 méter és 12 km között ingadozik. Nem ritkák a 30-60 km hosszúságú dűnék.

A Nagy-homoktenger területén a futóhomok nem alkot zárt takarót. Akadnak olyan helyek, ahol a felszínre kerül az alapkőzet (mészkő, homokkő). Máshol a hátakon hosszanti buckákkal hatalmas akkumulációs mezők képződtek. Ahol kevesebb volt a futóhomok, típusos barkánok is kialakultak.

Kövekkel teleszórt terület a Nagy-homoktengerben

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Besler, Helga (2008) The Great Sand Sea in Egypt: Formation, Dynamics and Environmental Change: A Sediment-Analytical Approach Elsevier, Amsterdam, page 1 - 3, ISBN 978-0-444-52941-1

Források[szerkesztés]

  • Panoráma: Egyiptom, 1978

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Great Sand Sea című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.