Magyar PEN Club

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyar PEN Club[1] 1926-ban alakult meg. A Nemzetközi PEN Clubot 1921-ben alapította Mrs. Dawson Scott. Első elnöke John Galsworthy, az elnökség tagjai pedig H. G. Wells és George Bernard Shaw voltak. Pár évvel később jöttek létre a nemzeti társulások. 1926-ban Radó Antal kezdeményezte a magyar nyelven írók PEN Club-jának megalapítását. A Magyar PEN Club alakuló ülésének elnöke Berzeviczy Albert volt, amely megválasztotta első elnökét Rákosi Jenőt. 1930-tól az elnöke Kosztolányi Dezső volt, az ő munkálkodásának eredményeképpen 1932-ben Magyarországon tartották a Nemzetközi PEN Club kongresszusát.[2] A PEN a „Poets, Essayists and Novelists” rövidítése.

A Janus Pannonius-díj alapítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Janus Pannonius

2012 februárjában Szőcs Géza költő, kulturális államtitkár ötletének[3][4] megvalósításaként a Magyar PEN Club alapított egy nemzetközi irodalmi díjat, a Janus Pannonius-díjat (angolul Janus Pannonius International Poetry Prize),[5] amelyet olyan szerzőnek ítélnek oda, akinek költői életműve illeszkedik az európai kultúra főáramába. A kormányzati forrásból is finanszírozott költészeti nagydíjat azzal a szándékkal alapították, hogy egy magyar alapítású költői "Nobel-díj" szerepét töltse be a világ irodalmi életében. A kuratórium a Magyar PEN Club héttagú elnökségéből, valamint a Nemzetközi PEN által delegált további hét alkotóból áll. A pénzdíjon kívül oklevél és egy Janus Pannonius-szobor is a díjazott jutalma lesz. A díjátadást minden évben Janus Pannonius augusztus 29-i születésnapjának évfordulóJán tartják.

2012. Janus Pannonius-díj kitüntetettjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Fődíj:
  • USA (Lawrence Ferlinghetti amerikai költő, festő és liberális aktivista, aki azonban néhány nappal a díj odaítélése után, politikai okok miatt visszautasította a Magyar PEN Club által neki itélt díjat)[6][7] A díjat, azután sem vette át, miután a Magyar Pen Club elnöke felvetette, hogy kiveszik a díjból a magyar kormánytól kapott pénzt.[8]

2013. Janus Pannonius-díj kitüntetettjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Magyar PEN Club jeles tagjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Ezt az intézménynevet hagyományosan a fenti alakban írják. A magyar helyesírás szabályai szerint azonban a következő forma lenne a helyes: Magyar PEN Klub. Indoklás: A klub szót mint jövevényszót ma már magyarosan írjuk, vö. AkH. 203.
 2. Rónay, László. „Követségben a szellem fejedelme. Koszolányi és Európa”. Kortárs 46 (8). Hozzáférés ideje: 2008. október 30.  
 3. Három bőröndről és Janus Pannoniusról, librarius.hu
 4. Szőcs Géza 'néhány százezer dolláros' álma - A Janus Pannonius-díjat a Magyar PEN ítélné oda, nol.hu
 5. Döntés Janus Pannonius-díj megalapításáról
 6. Visszautasították az először kiadott magyar irodalmi díjat – Index, 2012. október 11.
 7. Költői saller a kormánynak, – Népszava, 2012. október 12.
 8. Szőcs Géza nem győzte meg a "költői Nobel" győztesét
 9. mno.hu

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]