Rogán Antal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rogán Antal
Rogán Antal.jpg
Született 1972. január 29. (42 éves)
Körmend
Nemzetisége magyar
Foglalkozása közgazdász, politikus

Rogán Antal weboldala

Rogán Antal (Körmend, 1972. január 29.) magyar politikus, közgazdász. 1998 óta országgyűlési képviselő, 2006-2014 között Budapest V. kerületének polgármestere, 2012-től a Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportjának vezetője.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szlovén-osztrák-magyar hármashatárnál fekvő Szakonyfaluban nőtt fel, szlovén eredetű családban. A középiskolát a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban végezte, ahol 1990-ben érettségizett, majd 1995-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakán diplomázott. 1992 és 1995 között a Széchenyi István Szakkollégium tagja volt.

1995-től a Széchenyi István Szakkollégium nevelőtanára, emellett demonstrátor, később óraadó tanárként dolgozott az egyetem pénzügy tanszékén. A közgazdász diploma megszerzését követően a Magyar Nemzeti Bank munkatársa, majd a Batthyány Lajos Alapítvány titkára volt.

Politikai pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Fidelitas, a Fidesz ifjúsági szervezetének alapító tagja, 1997 novemberétől egyben alelnöke is volt. 2001-től 2003 májusáig a Fidesz alelnökeként tevékenykedett. A 2003-as néppárti átalakulás során a belváros-lipótvárosi választókerület elnöki tisztségével bízták meg.

1998 májusában a Fidesz országos listájáról került be az Országgyűlésbe. 1999 márciusában frakcióvezető-helyettessé választották, majd az informatikai és távközlési bizottság alapító elnöke lett. 2002 októberében Belváros-Lipótváros önkormányzatában szerzett mandátumot, ahol a FideszKDNP frakcióját irányította 2004 decemberéig.

A 2006-os országgyűlési választásig a Fidesz országos kampányát vezette, majd a belvárosi Fidesz elnökévé, 2006 őszén Belváros-Lipótváros polgármesterévé választották. A 2010-es országgyűlési választáson Budapest 7. számú egyéni választókerületében (Belváros-Lipótváros) nyert mandátumot. 2010. május 14-től az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai bizottságának elnöke. Az őszi önkormányzati választáson ismét elnyerte Belváros-Lipótváros polgármesteri tisztségét. 2012. június 2-től a Fidesz parlamenti frakcióját irányítja.

A 2014-es országgyűlési választásokon Belváros-Lipótvárosban nyert egyéni mandátumot. 2014 őszén már nem indul az önkormányzati választáson a polgármesteri tisztségért. Médiatalálgatások szerint a kormányalakítás után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője, vagy kancelláriaminiszter lehet.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nős, második felesége Rogán Gaál Cecília (1984) [1], közös gyermekeik Dániel (2009)[2] és Áron (2012)[3]. Első feleségétől, Alexandrától is van egy fia, András (2003)[4].

Belvárosi polgármesteri tevékenysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elmúlt közel nyolc évben sok olyan intézkedést hozott Rogán Antal vezetésével Belváros-Lipótváros Önkormányzata, amelyek hozzájárulnak a kerületben élők szociális biztonságához, valamint közbiztonságához. Bevezették többek között az időseknek járó fűtéstámogatást, a diákokat segítő ingyenes tömegközlekedési bérletet, legutóbb pedig a nagycsaládosoknak járó havi 15 ezer forintos vásárlási támogatást, ami a kerület szociális boltjaiban használható fel. Az országban elsőként az V. kerületben indult el az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltás igénybevételének lehetősége a fiatalok számára.

Az elmúlt években a legnagyobb változást Belvárosban a közterületi fejlesztések jelentették, amelyek mostanra szinte az egész kerületre kiterjedtek. 2007 óta megújult külsőt kapott többek között a Szent István tér és környéke, a Szabadság tér, a Veres Pálné utca, a Dorottya utca, valamint a Déli Belváros számos utcája. 2010-ben európai uniós források felhasználásával, kiemelkedő mértékű közterületi fejlesztés keretében létrehozta Belváros-Lipótváros Önkormányzata a Kecskeméti utca - Egyetem tér - Károlyi Mihály utca - Petőfi Sándor utca - Bécsi utca - Erzsébet tér - Október 6. utca összekapcsolásával Belváros új Főutcáját. Jelenleg zajlik a Főutca projekt második szakasza, amely a Ferenciek tere, Március 15. tér és az ezekhez kapcsolódó kis utcák átalakítását foglalja magában, szintén uniós támogatások felhasználásával.

Országgyűlési tevékenysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rogán Antal országgyűlési munkája során 2010 óta számos, a magyar családokat támogató törvényjavaslat kidolgozásában vett részt. Ilyen a rezsicsökkentés, az ingyenes készpénzfelvétel lehetővé tétele, a családi adókedvezmények bővítése vagy éppen a devizahitelesek megsegítésére hozott intézkedések sora, melyek több millió család mindennapjait könnyítik meg.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • 2010-ben feleségével részt vett a TV2 „Mr és Mrs" című vetélkedőjében.[5][6]
  • 2011-ben kisebb szerepet vállalt a Jóban Rosszban című szappanoperában, amiben belvárosi polgármesterként, saját magát alakította .[7][8]
  • 2013-ban feleségével részt vett a TV2 „Frizbi" című műsorában.[9]

Személye körüli viták[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • 2012 végén a Belvárosban felállított Rikkancs szobor kezében lévő újság címlapjára a Blikk fejléce került, noha Szőke Lajos szobrász a korhű Az Est fejlécét szándékozta a szobron megjeleníteni. Elmondása szerint Rogán kérte, hogy a szobron a Blikk logója szerepeljen.[10] Rogán szerint ő csak elbeszélgetett a szobrásszal, hogy a „mai legnagyobb bulvárlapnak” kellene szerepelnie a szobron, de a művész szabad kezet kapott. Cáfolta, hogy azért történt volna ez így, mert a Blikk többször számolt be Rogán körüli pozitív eseményekről.[11] A Blikket kiadó Ringier Kiadó is cáfolta, hogy bármilyen megegyezés lenne köztük és a polgármester vagy az önkormányzat között.[10]
  • 2013 elején egy kép jelent meg az interneten Rogán Louis Vuitton márkájú táskájáról és állítólagos Hublot luxusmárkájú órájáról. Szóvá tették állítólagos nizzai útját és Audi Q5-ös autójának költségeit is.[12] Rogán cáfolta, hogy valaha is Nizzában járt volna, táskáját pedig egy jótékonysági árverés keretében eladta a Vaterán.[13][14]
  • A 2014-es országgyűlési választások előtt többször módosította 2013-as vagyonnyilatkozatát, miután nyilvánosságra került, hogy pontatlanul adta meg a még 2009-ben, a budai Pasa Parkban, feleségével közösen vásárolt nagy értékű lakásának méretét és tulajdoni hányadát. Ennek kapcsán választókerületi ellenfele, Kerék-Bárczy Szabolcs vagyonosodási eljárást kezdeményezett ellene, Juhász Péter, az Együtt-PM Szövetség társelnöke pedig feljelentést tett az ügyben. Rogán "reménytelen helyzetben lévő baloldali politikusok utolsó kétségbeesett próbálkozásának" minősítette az esetet, és adóhatósági vizsgálatot kezdeményezett maga ellen.[15][16][17][18][19]

Idézetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

„Magyarországon a baloldali szavazók még mindig kiutat keresnek. Az az út, amit Bajnai Gordon kínál, a múltba vezet vissza. Ma Magyarországon nincs új baloldali alternatíva, a Bajnai kínálta út egyenlő a régivel. Bajnai Gordon ugyanúgy felelős a 2010 előtti kormányzati döntésekért, mint Gyurcsány Ferenc. A mi számunkra az megnyugtató, hogy lassan két és fél éves kormányzás után mégiscsak a Fidesz a legnépszerűbb politikai erő Magyarországon. És az országnak vannak komoly eredményei, melyeket elért 2010 óta.” (Népszabadság, 2012. december 1.)

„Én mindvégig egy vitapontot láttam az IMF-delegáció és a magyar kormány között, ami kézzelfogható és tapintható volt: a bankadó. Az IMF szerint nem kell bankadó, szerintünk bankadó nélkül nem lehet kezelni az államadósságot.” (Népszabadság, 2012. december 1.)

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Interjú Rogán Antallal, Népszabadság, 2012.12.01.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]