Letícia asztúriai hercegné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Letícia, spanyol trónörökösné
HRH The Princess of Asturias.jpg
Letizia Ortiz Rocasolano festményen
Született 1972. szeptember 15. (41 éves)
Oviedo; Spanyolország
Házastársa Fülöp spanyol infáns

Letícia asztúriai hercegné (Oviedo, 1972. szeptember 15. –), született Letizia Ortiz Rocasolano, spanyol királyi hercegné, Fülöp spanyol trónörökös felesége, a leendő spanyol királyné.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hercegné Jésus Ortiz Álvarez újságíró és Paloma Rocasolano kórházi nővér legidősebb lánya. Oviedoban, Asztúria fővárosában született 1972. szeptember 15-én. A hercegné szülei 1999-ben elváltak, apja újra házasodott. Lánytestvére, Erika 2007-ben öngyilkosságot követett el. A hercegné gyermekkorát egy, a Biscaya-öbölben található faluban töltötte. Katolikus vallású, és már gyermekkorában is az újságírás iránt érdeklődött leginkább.

Karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hercegné Fülöp herceggel kötött házassága előtt újságíróként dolgozott, valamint bemondó volt a spanyol televízió hírműsorában. A Madridi Egyetemen tanult kommunikációt. PhD tanulmányait Mexikóban elkezdte, de doktori címet nem szerzett. Dolgozott a CNN+-nál, illetve a TVE-nél. 2001-ben a jövendő hercegné tudósított a spanyolokat a washingtoni eseményekről, majd 2003-ban Irakban is jelen volt, mint haditudósító. A trónörökössel is újságírói munkája során ismerkedett meg.

Házasság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Armas atribuidas a Letizia Ortiz como Princesa de Asturias.svg

1998. augusztus 7-én feleségül ment irodalomprofesszorához, de a házasság alig tartott egy évig. 2003. november 1-jén Letiziát eljegyezte a spanyol trónörökös. 2004. május 22-éig a jövendő hercegné a spanyol királyi palotában élt, ahol őfelsége Zsófia királyné segítségével készült fel jövendő szerepének betöltésére, mint Asztúria hercegének neje.

Az esküvőre Madridban, a La Almudena Katedrálisban került sor. A hercegné Pertegaz spanyol divattervező ruháját viselte. A diadémot Zsófia királynétól kapta meg személyes használatra élete végéig. A jeles eseményen Európa valamennyi királyi háza képviseltette magát.

Gyermekei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2005. október 31-én született Eleonóra spanyol infánsnő, aki apja, Fülöp herceg után második a trónöröklésben (a spanyol királyság elfogadja a női öröklődést). 2007. április 29-én jött világra a hercegi pár második gyermeke, Zsófia hercegnő.

A hercegné munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A spanyol trónörökösné számtalan hivatalos eseményen képviseli férjével a spanyol koronát méltó módon. A hercegnének sikerült megszerettetni magát a spanyol néppel. A hercegné felkereste már férjével hivatalos útjai során: Jordániát, Magyarországot, az USA-t, Portugáliát, Brazíliát, Svédországot, Kínát és Japánt.

A hercegné szabadidős tevékenységei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Letizia szívesen jár moziba, színházba,mióta beházasodott a királyi családba, szívesen síel. Szeret irodalmi műveket olvasni. Jól beszél a spanyolon kívül angolul. A hercegné öltözködési stílusát jellemzi,hogy támogatja a spanyol divattervezők munkáját. Legemlékezetesebb ruháját az orosz elnök, Vlagyimir Putyin tiszteletére rendezett vacsorán viselte, amely ruha a jelenlévőket a magyar Erzsébet királynéra emlékeztette. A nemzetközi divat nagyjai közül nagyon kedveli Jimmy Choo-t, Manolo Blahnikot vagy Armanit, illetve Yves Saint Laurent termékeit. Házassága előtt szívesen hordott nadrágkosztümöket, de most inkább a királyi család nőtagjai számára előírásos kosztümöket viseli.A házasságkötése óta eltelt idő óta Spanyolországban valóságos divatikonná vált a hercegné. Hivatalos eseményeken gyakran látni a hercegnét hagyományos spanyol viseletben.

Megszólítása és hivatalos címei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Miss Letizia Ortiz Rocasolano (1972-2004 május)
  • S.A.R. Princess of Asturia (2004–)

Hivatalos címe: "Ő királyi fensége Letizia, Asztúria, Gerona és Viana hercegnéje, Mountblanc hercegnéje, Cervera grófnéja és Balaguer Ladyje". A hercegné rendelkezik címerrel, de kizárólag személyes használatra, tekintve, hogy Spanyolországban csak a királynak és a korona örökösének lehet saját címere.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Andrea Bachstein, Claudia Fromme: Die neuen Royals, wenn Liebe adelt