Zsófia spanyol királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsófia
Spanyol: Sofía Margarita Victoria Federica
Görög: Σοφία Μαργαρίτα Βικτωρία Φρειδερίκη
'Őfelsége Zsófia, spanyol királyné
Őfelsége Zsófia, a spanyol királyné
Ő királyi fensége Zsófia, a spanyol trónörökösné
Ő királyi fensége Zsófia, spanyol királyi hercegnő
ŐKF Zsófia, görög és dán királyi hercegnő'

Spanyolország királynéja
Uralkodási ideje
1975. november 22. 2014. június 18.
Koronázásanem koronázták meg
ElődjeBattenbergi Viktória Eugénia (Ena)
UtódjaLeticia Ortiz
Életrajzi adatok
UralkodóházGlücksburg-ház
Született1938november 2. (85 éves)
Athén, Görögország Görög
ÉdesapjaPál görög király (1936–1952)
ÉdesanyjaFrederika görög királyné
Testvére(i)
HázastársaI. János Károly
Gyermekei1. Elena hercegnő
2. Cristina hercegnő
3. Fülöp
Zsófia aláírása
Zsófia aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Zsófia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Zsófia spanyol királyné, született Zsófia görög és dán királyi hercegnő (spanyolul Sofía de Grecia y Dinamarca; görög neve Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας [Vaszílisza Szofía tisz Iszpaníasz]; Athén, Görögország, 1938. november 2. –) I. János Károly spanyol király hitvese.[1][2]

Gyerekkora[szerkesztés]

Zsófia görög és dán királyi hercegnő 1938. november 2-án született a görögországi Pszichikóban, Athénban Pál görög király (1901–1964) és hitvese, Frederika görög királyné (1917–1981) legidősebb gyermekeként, és így a Schleswig–Holstein–Sonderburg–Glücksburg-ház tagja. Öccse, II. Konstantin, trónfosztott görög király és húga Elena hercegnő.[3]

Zsófia hercegnő gyerekkora egy részét Egyiptomban és Dél-Afrikában töltötte, amíg családja száműzetésben volt a második világháború alatt. 1946-ban tértek vissza Görögországba. A dél-németországi elit Schloss Salem Iskolában végezte tanulmányait, majd gyermekgondozást, zenét és régészetet tanult Athénban.

Házassága és családja[szerkesztés]

Hitvesével, I. János Károly spanyol királlyal 2004-ben

1962. május 14-én Athénban a Szent Dénes templomban hozzáment János Károly spanyol herceghez, a leendő királyhoz, akivel 1954-ben találkozott egy görög hajóút során. Lemondott a görög trón iránti igényéről és felvette a római katolikus hitet, hogy sokkal jobban beilleszkedjen a katolikus Spanyolország életébe. Görög nevét (Σοφία) spanyolos formában (Sofía) használta, annak ellenére, hogy a kiejtésükben semmi különbség nem volt. Reálisan állt hozzá a házassághoz, és férjét ki tudta vonni az apja hatása alól, és így egy reálisabb kapcsolatot tudtak kiépíteni Francóval.

1969-ben János Károly herceget, aki sosem viselte a trónörökösséghez tartozó Asztúria hercege címet, a spanyol állam Spanyolország hercegévé tette. I. János Károly néven 1975-ben foglalta el a spanyol trónt.

A királyi párnak három gyermeke van: Elena infánsnő, Lugó grófnője, 1963. december 20-án született; Cristina infánsnő, Palma de Mallorca grófnője 1965. június 13-án született és VI. Fülöp spanyol király 1968. január 30-án született. A királynak és a királynőnek nyolc unokája van, négy fiú és négy lány: Fülöp és Viktória, akik Elena gyermekei, Juan, Pablo, Miguel és Irene Cristina gyermekei, valamint Leonor és Sofia infánsnők, akik Fülöp herceg gyermekei.

Rokonsága[szerkesztés]

Zsófia apai ágon is (ükunokája) és anyai ágon is rokona (szépunokája) Viktória brit királynőnek, és bár távolabbi fokon, de férje is harmadfokú unokatestvérének számít. Emiatt a családi háttér miatt Európa számos királyi családjával rokonságban áll. Hannoveri Ernő Ágost elsőfokú unokatestvére, dédapja I. György görög király volt, Károly walesi herceg a másod-unokatestvére. IX. Keresztély dán király és Viktória királynő révén is II. Erzsébet brit királynő rokonának számít, és II. Erzsébet férje, Fülöp edinburgh-i herceg is elsőfokú unokatestvére.

Udvari teendői[szerkesztés]

Amellett, hogy férjét kíséri el spanyol és külföldi útjaira, a királynénak is megvan a maga napirendje. Ő a vezetője a Zsófia Királyné Alapítványnak, amelyik 1993-ban segélycsomagokat küldött Bosznia-Hercegovinába, és ő a tiszteletbeli elnöke a Drogfüggők Segélyalapítványának és a Fogyatékosok Oktatási és Gondozási Királyi Testületének.

Különös figyelemmel követi a drogfüggőség elleni programokat, spanyol és külföldi konferenciákra jár ezügyben. A Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía múzeumot róla nevezték el, akárcsak a Reina Sofía repülőteret Tenerifén.

Szorosan együttműködik Muhámmád Junusszal, a Grámin Bank Nobel-békedíjas vezetőjével, aki mikrohiteleket nyújt a világ szegényebb vidékein élőknek. Emiatt Zsófia királyné számos helyen járt már: Bangladesben, Chilében, Kolumbiában, El Salvadorban és Mexikóban.

Zsófia királyné a kambodzsai Somaly Mam erőfeszítéseinek támogatója is, akinek a szervezete a gyermekprostitúció és a rabszolgaság ellen küzd. 1998-ban Somaly Mam az Asztúria Hercege-díjat kapta meg.

A királynő tiszteletbeli tagja a San Fernando Királyi Művészeti Akadémiának és a Királyi Történeti Akadémiának. Több egyetem díszdoktora is, így a bogotai Rosario Egyetem, a Valladolid Egyetem, a Cambridge Egyetem, az Oxfordi Egyetem, a Georgetown Egyetem, az Evora Egyetem, a St. Mary Egyetem, a Texasi Egyetem és a New York Egyetem díszdoktora.

Titulusai[szerkesztés]

Zsófia királyné címei a születésétől kezdve időrendi sorrendben:

  • Ő királyi fensége Zsófia, görög és dán királyi hercegnő (1938–1962)
  • Ő királyi fensége Zsófia, spanyol királyi hercegnő (1962–1969)
  • Ő királyi fensége Zsófia, a spanyol trónörökösné (1969–1975)
  • Őfelsége Zsófia, a spanyol királyné (1975–2014)
  • Őfelsége Zsófia, spanyol királyné (2014– )

Spanyol díjak[szerkesztés]

  • III. Károly-szalagrend
  • Mária Lujza királynő királyi rendjének 1193. tagja (1962. május 14.)

Külföldi díjak[szerkesztés]

Zsófia királyné személyes címere
  • Mexikó Az Azték Sas Rendje
  • Thaiföld A Csakkri Királyi Ház Rendje
  • Holland A Holland Oroszlán Rendje
  • Dán Az Elefánt Rendje
  • Norvég Szent Olaf Rendje
  • Svéd A Szeráf Rendje
  • Belgium Lipót-Rend
  • Brazil A Dél-Keresztje-Rend
  • Francia A Becsületlégió Rendje
  • Német A Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendje
  • Görög Szent Olga és Szent Zsófia Rendje
  • Izland A Sólyom Rendje

Címere[szerkesztés]

A királyné személyes címere magába foglalja a spanyol királyi címert (férje pajzsáról véve), az apja, Pál király görög címerét (a bal oldalon).

A királyné címere nem képvisel hivatalos státuszt. Spanyolországban csak a király és az asztúriai herceg címere hivatalos.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Bourbon-ház
  2. Őfelsége, a királyné. [2008. december 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 10.)
  3. Amióta a monarchia intézményét eltörölték Görögországban, a görög alkotmány nem ismeri el a királyi címeket.
  4. Armas de Doña Leticia, Revista Internacional de Protocolo, ISSN 1135-9692, Number 33, 2004, pp. 64-65

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Előző
Battenbergi Viktória Eugénia (Ena)
Spanyolország királynéja
1975 – 2014
Következő
Leticia Ortiz