Almudena székesegyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Almudena székesegyház
Catedral de Santa María La Real de La Almudena
Valláskatolicizmus
EgyházmegyeMadridi főegyházmegye
VédőszentAlmudénai Szűz
Építési adatok
Építése1883. április 4.
StílusNeogótika
TervezőjeFrancisco de Cubas
Alapadatok
Hosszúság102 m
Szélesség12,5 m
Település
Elhelyezkedése
Almudena székesegyház Catedral de Santa María La Real de La Almudena (Madrid)
Almudena székesegyház Catedral de Santa María La Real de La Almudena
Almudena székesegyház
Catedral de Santa María La Real de La Almudena
Pozíció Madrid térképén
é. sz. 40° 24′ 56″, ny. h. 3° 42′ 52″Koordináták: é. sz. 40° 24′ 56″, ny. h. 3° 42′ 52″
Térkép
Az Almudena székesegyház
Catedral de Santa María La Real de La Almudena weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Almudena székesegyház (spanyolul: Catedral de Santa María la Real de La Almudena magyarul: Almudénai Szűz Mária Királyi Katedrálisa) egy római katolikus székesegyház, ami Madridban található, egyben a madridi főegyházmegye székhelye is. 1993-ban II. János Pál pápa szentelte fel a katedrálist.

Története[szerkesztés]

Amikor 1561-ben Madrid lett a Spanyol Királyság fővárosa az addigi Toledo helyett, az egyház központja továbbra is Toledóban maradt és az új fővárosnak nem volt katedrálisa. Már a 16. század elején voltak tervek egy templom építésére, amit az Almudénai Szűznek szántak volna. De ekkoriban a Spanyol Királyság már 40 várost építtetett az Új Világban, ahol ugyanígy voltak katedrálisok és erődítmények. A költségvetés első számú prioritása az volt, hogy a birodalom terjeszkedjen, Madrid katedrálisának építése pedig nem szerepelt ezek között. Mindegyik más spanyol városnak már évszázadok óta volt székesegyháza, de Madridnak csak régi, kis templomai voltak. Az Almudéna építése 1879-ben kezdődött el.

A katedrális ott építették volna fel, ahol egy mecset állt és 1083-ban lerombolták, amikor VI. Alfonz vezetésével visszahódították Madridot a móroktól.[1]

Francisco de Cubas, Cubas márkija vezette a neogótikus stílusban épülő katedrális építési munkálatait. Az építési munkálatok a spanyol polgárháború miatt megszakadtak, majd 1950-ben Fernando Chueca Goitia olyan terveket dolgozott ki, hogy a barokk homlokzat illeszkedjen a területen, szemben elhelyezkedő királyi palota fehér-szürke színével.

1993-ban készült el a katedrális, amit II. János Pál pápa még abban az évben felszentelt. 2004. május 22.-én itt kötött házasságot VI. Fülöp király, akkori koronaherceg és Leticia Ortiz.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. El Madrid islámico. Ite.educacion.es. (Hozzáférés: 2013. október 14.)