Kozma Imre (katolikus pap)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kozma atya szócikkből átirányítva)
Kozma Imre
Kozma Imre 2013-ban
Kozma Imre 2013-ban
Életrajzi adatok
Született1940június 4. (83 éves)
Győrzámoly
Nemzetiségmagyar
Munkássága
Valláskeresztény
Felekezetrómai katolikus

Hivatalpap
Hivatali idő1963–
Felszentelés1963

Hivatalirgalmasrendi szerzetes
Hivatali idő1997–
A Wikimédia Commons tartalmaz Kozma Imre témájú médiaállományokat.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjeként 2014-ben
Emléktábla koszorúzása a zugligeti Szent Család templom bejáratánál, a keletnémet menekültek megsegítésének 25 éves emlékmiséje után, a Befogadás napján, 2014. augusztus 14-én

Kozma Imre (Győrzámoly, 1940. június 4. –) római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója.

Fiatalkora[szerkesztés]

1941-ben egy vonatbaleset során elvesztette édesapját, ezután édesanyja és nagyanyja nevelték. 1954-ben felvették a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumba, ahol 1958-ban érettségizett. Ezután az esztergomi papi szemináriumon tanult teológiát. 1963-ban szentelték pappá.

Egyházi tevékenysége[szerkesztés]

Pappá szentelése után tát-dorogi káplán lett, majd 1966 és 1968 között a Zugligeti Szent Család Plébánián teljesített szolgálatot. 1968-ban a pesti ferences templom (Ferenciek tere) lelkésze lett, ahol 1977-ig volt szolgálatban. Ezután visszatért Zugligetbe, ahol létrehozta az ifjúsági és családpasztorációt, valamint első jótékonysági akcióit is itt szervezte meg.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat[szerkesztés]

1987-ben Csilla von Boeselager báróné felkereste őt a zugligeti plébánián, ahol eldöntötték, hogy felelevenítik a Szuverén Máltai lovagrend értékrendjét megtestesítő és a szegényeket szolgáló szervezetet. Mivel Magyarországon még nem volt lehetőség a szabad egyesülés jogának gyakorlására, ezért 1988-ban, a bárónő megalapította Németországban a szolgálatot Ungarischer Malteser Caritas-Dienst néven. 1989-ben már lehetőség volt erre, ezért február 10-én megalakult Kozma atya vezetésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Ugyanekkor a Szuverén Máltai Lovagrend tagja is lett.

Első komolyabb akciója a szolgálatnak még ugyanebben az évben volt, amikor ötvenezer NDK-beli menekült átmeneti elszállásolást és élelmezést kapott a plébánia kertjében. Decemberben, az 1989-es romániai forradalom idején sikerült huszonkét teherautónyi segélyt összegyűjtenie és elszállíttatnia Erdélybe. A 90-es években zajlott délszláv háború idején sikerült a vukovári szerb parancsnoknál elérnie, hogy a városból 4500 embert, idős embereket, ill. nőket és gyerekeket kimenthessen[1]. A szolgálat azóta kiterjedt országos hálózattal rendelkezik és az ország egyik legnagyobb segélyszervezetének számít.

Az Irgalmas Rendben[szerkesztés]

1997-ben belépett a Betegápoló Irgalmas Rendbe, majd 1999-ben rendi fogadalmat tett, később a budapesti rendház főnöke és rendi megbízott lett. Megszervezte a rend budapesti visszatelepítését, 2000-ben visszakapták a fővárosi, ill. váci kórházukat. A császárfürdői Szent István király kápolnaigazgatóságának igazgatójává nevezték ki. Több társadalmi szervezet tiszteletbeli tagja.

Kötetei[szerkesztés]

  • Gyökerek és fények. Kozma Imrével beszélget Kozma László; Kairosz, Bp., 2008 (Magyarnak lenni)
  • Jókai Anna–Kozma Imreː A remény ablaka; Éghajlat, bp., 2013 (Manréza-füzetek)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]