Jorge Lorenzo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jorge Lorenzo
2019-ben
2019-ben
Életrajzi adatai
Született1987május 4. (36 éves)
Palma de Mallorca, Spanyolország
Nemzetiségespanyol
Pályafutása
CsapataRepsol Honda
Statisztikái
MotoGP
Aktív évek2008–2019
CsapatokFiat Yamaha,Ducati, Repsol Honda
VB-cím3 (2010, 2012, 2015)
Versenyek
Győzelem
Dobogó
202
47
114
Pole
Leggy. kör
Pont
43
30
2896
250 cm³
Aktív évek20052007
CsapatokHonda, Aprilia
VB-cím2 (2006, 2007)
Versenyek
Győzelem
Dobogó
48
17
29
Pole
Leggy. kör
Pont
23
4
768
125 cm³
Aktív évek20022004
CsapatokDerbi
VB-cím0
Versenyek
Győzelem
Dobogó
46
4
9
Pole
Leggy. kör
Pont
3
3
279
Jorge Lorenzo weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Jorge Lorenzo témájú médiaállományokat.

Jorge Lorenzo, teljes nevén Jorge Lorenzo Guerrero[1] (Palma de Mallorca, 1987. május 4. –) spanyol gyorsaságimotor-versenyző.

2006-ban és 2007-ben megnyerte a negyedliteres világbajnokságot, 2010-ben, 2012-ben és 2015-ben pedig a királykategóriában is diadalmaskodni tudott.

68 győzelmével a hatodik helyen áll az örökranglistán.[2]

Karrierje[szerkesztés]

125 és 250 köbcentiméter[szerkesztés]

A világbajnokságon a 2002-es spanyol nagydíjon, tizenötödik születésnapján mutatkozhatott be. A pénteki edzésnapot még ki kellett hagynia kora miatt, születésnapján azonban máris motorra ült. Első szezonjában még csak négy pontszerző helyezés jött össze, a szezont a 21. helyen, 21 ponttal zárta.

2003 már jobban sikerült, ekkor Brazíliában már futamot is tudott nyerni, valamint még egyszer, a maláj nagydíjon dobogóra állt. Legsikeresebb 125-ös szezonja 2004 volt, amikor három győzelmének és négy további dobogós helyezésének köszönhetően negyedik lett év végén.

2005-ben annak ellenére felkerült a negyedliteresekhez, hogy addig nem nyert egyetlen világbajnoki címet sem, ez némileg szokatlan eljárás azóta is. Hogy mégis jó befektetés volt a szerződtetése, bizonyítja az, hogy rögtön az első szezonjában ötödik helyen zárt a pontversenyben. Bár futamot nem nyert, többször is dobogóra állhatott, és igen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Első igazán sikeres éve 2006 volt. Ekkor végig kiélezett küzdelmet folytatott olasz riválisával, Doviziosóval, aki annak ellenére tudta a küzdelmet egészen a szezonzáróig nyíltan tartani, hogy addig mindössze két futamot nyert, szemben Lorenzo nyolc elsőségével. Az utolsó futamon végül Lorenzo negyedik, Dovizioso pedig hetedik lett, így a spanyol versenyző megszerezte pályafutása első világbajnoki címét.

2007 ismét Lorenzo és Dovizioso párharcát hozta, ám ezúttal sokkal simább végkimenetellel. Lorenzo az egy évvel korábbi győzelmekhez még egyet hozzá tudott tenni, míg Dovizioso mindössze kétszer haladt át elsőként a célvonalon, így Lorenzo végül magabiztos, ötvenkét pontos előnnyel lett másodszor is világbajnok.[3]

2008[szerkesztés]

Sokáig csak pletykák szintjén merült fel Lorenzo szerződtetése,[4] azonban 2007 augusztusában hivatalossá vált, hogy a 2008-as szezontól kezdve ő lesz Valentino Rossi csapattársa a Yamahánál.[5][6]

A szezont újonchoz képest kiválóan kezdte, ugyanis az első három futamán rögtön pole-pozícióból indulhatott, és két dobogós futam után harmadszorra, Portugáliában a győzelmet is meg tudta szerezni. Azzal, hogy első három futamán egyaránt dobogón zárt, a legfiatalabb versenyző lett, aki végre tudta hajtani ezt a bravúrt, Dani Pedrosa rekordját átadva ezzel a múltnak.[7][8]

A kínai nagydíjig holtversenyben vezette az összetettet Pedrosával, azonban Sanghajban egy bukást követően mindkét bokája súlyosan megsérült. A versenyen ennek ellenére negyedik lett.[9] Ezt követően Le Mans-ban, Mugellóban és Barcelonában is bukott, ám csak a legutolsó volt olyan súlyos, hogy amiatt versenyt kelljen kihagynia. A szezon második felében a sérüléseknek is köszönhetően komoly visszaesés következett. Visszatérése után kétszer volt hatodik, majd kétszer ki is esett, Brnóban pedig csak tizedikként zárt. Misanóban és Indianapolisban végül ismét dobogóra állhatott, az évet pedig 190 ponttal negyedikként fejezte be.

2009[szerkesztés]

Lorenzo az indianapolisi versenyen.

A 2009-es év már sokkal jobban sikerült számára. Az első kilenc versenyből nyolcszor is dobogóra állhatott, és komoly harcot folytatott csapattársával, Rossival a világbajnoki címért. Barcelonában az elmúlt évek egyik legemlékezetesebb versenyét futották Rossival, ugyanis végig uralva a versenyt felváltva vezettek. Rossi egészen az utolsó pillanatig kivárt, és az egyik legváratlanabb ponton, a célegyenesre fordító kanyarban tudta maga mögé utasítani riválisát. Az amerikai nagydíjon ismét megsérült, ekkor a jobb lábában, mindkét bokájában és jobb kulcscsontjában is komoly fájdalmak jelentkeztek.[10] Később a brit és a cseh versenyt is feladni kényszerült, ekkor már lemondóan nyilatkozott vb-esélyeiről. Bár Indianapolisban Lorenzo ismét csökkentette hátrányát (25 pont), Ausztráliában ismét kiesett, így a következő versenyen, Sepangban Rossi egy kényelmes harmadik hellyel is világbajnok lett.

2010[szerkesztés]

Még a 2009-es szezon közben felmerült, hogy Lorenzo a Repsol Honda vagy a Ducati versenyzője is lehet. Az olasz istálló például tizenötmillió eurót ajánlott szolgálataiért. A kételyek még 2009 augusztusában oszlottak el, amikor Lorenzo 2010-re is aláírt a Yamahához.[11]

Lorenzo (#99) üldözi csapattársát, Valentino Rossit a francia nagydíjon.

A 2010-es előszezon nem indult jól számára, ugyanis egy gyakorlás során kezét törte, emiatt pedig gyakorlatilag a teljes tesztidőszakot kihagyta, és még a szezonnyitó katari nagydíjon sem volt egészséges.[12] Miután Rossi Mugellóban lábát törte, a már addig is negyvenhét pontos előnnyel rendelkező Lorenzo komoly ellenfél nélkül maradt. asseni győzelmével a hetedik olyan versenyző lett, aki három géposztályban is győzni tudott a holland TT-n.[13]

Miután Motegiben Dani Pedrosa is megsérült, Lorenzónak végképp nem kellett senkivel sem foglalkoznia, aki veszélyeztethette volna elsőségét. 2009-hez hasonlóan ezúttal is a maláj nagydíjon avattak világbajnokot, ám ezúttal Jorge Lorenzo szerezte meg pályafutása első világbajnoki címét.[14] Lorenzo végül imponáló magabiztossággal, közel száznegyven pontos előnnyel szerezte meg az összetett elsőséget. Kilenc győzelem mellett további hét alkalommal állt dobogón, és mindössze kétszer szorult le a pódiumról, ám mind Aragóniában, mind a japán futamon csak eggyel maradt le a legjobb háromtól.

Az olasz és a brit nagydíj közti hosszabb szünet alatt részt vett az Isle of Man TT-n is, ahol legendás honfitársával, Ángel Nietóval tettek meg néhány bemutató kört.[15]

2011[szerkesztés]

Lorenzo Estorilban.

A 2011-es szezon elején, miután Valentino Rossi a Ducatihoz szerződött Lorenzo új csapattársat kapott Ben Spies személyében. Az első öt futamából négyszer is dobogóra állhatott, ebből egyszer, a hazai nagydíjon nyerni is tudott Stoner és Rossi ütközése után.[16] Egészen a brit hétvégéig Lorenzo vezette az összetettet, azonban itt kiesett.[17] Hollandiai hatodik helye után hiába végzett minden egyes hátralévő futamon az első négy hely valamelyikén (Mugellóban és Misanóban nyerni is tudott[18][19]), Stonert már nem tudta utolérni, és az ausztrál pilóta kilencven pontos fórral szerezte meg újabb elsőségét.

2012[szerkesztés]

2012- ben az első hat versenyből mindannyiszor az első vagy a második helyen végzett, és húszpontos előnyt épített fel Stonerhez képest.[20] A brit nagydíj előtt újabb szerződést írt alá a Yamahával, ami egészen 2014 végéig a csapathoz kötötte őt.[21][22] A szezon során végig nagy csatát vívott az első igazán jó idényét futó Pedrosával, végül Pedrosa misanói és ausztráliai kiesése döntött el mindent Lorenzo javára, utóbbi helyszínen bebiztosította második világbajnoki címét is, így egy utolsó futamos kiesés is belefért számára.[23] Lorenzo nagyszerű mutatókkal végzett 2012 tabellájának élén. Mindössze Hollandiában és az esős szezonzárón, Valenciában kényszerült feladni a versenyt, ezenkívül minden egyes alkalommal első vagy második helyen látta meg a kockás zászlót.

2013[szerkesztés]

A 2013-as szezonnak Lorenzo vághatott neki címvédőként, és egész szezonban kiemelkedett a mezőnyből a két repsolossal, Pedrosával és az újonc Marc Márquezzel. Pedrosa aragóniai kiesésének köszönhetően érdemben kiszállt a vb-címért folytatott harcból, így a szezon hajrájára kétesélyessé szűkült a világbajnokság Márquez és Lorenzo között.

Végül mindössze négy pont döntött kettejük között, ám ezúttal nem Lorenzo, hanem az újonc katalán pilóta szerezte meg a világbajnoki címet. Mindketten nagyszerű teljesítményt nyújtottak a teljes szezon során, és hiába volt Márqueznek két nullázása (egy kiesés Olaszországban és egy kizárás az ausztrál versenyen), ennek ellenére is sikerült megszereznie a győzelmet. Lorenzo ugyanis egyszer nem indult, ezen kívül viszont volt egy hetedik, egy ötödik és egy hatodik helye is, míg Márquez a kiesését és a kizárását leszámítva minden futamon dobogós volt.

2014[szerkesztés]

Lorenzo és Valentino Rossi az Amerika nagydíjon.

A 2014-es idényt Lorenzo addigi teljesítményeihez képest rendkívül gyengén kezdte. Rögtön az első futamon, Katarban nem tudott célba érni, és a következő, austini tizedik helyben sem volt köszönet. Bár Argentínában és Olaszországban dobogóra állhatott, az év mélypontja még váratott magára: az esős holland TT-n mindössze tizenharmadikként zárt. Hiába végzett innentől kezdve folyamatosan dobogós pozícióban, így is csak a bajnokság harmadik helyéig tudott felkapaszkodni a fölényes győzelmet arató Márquez és csapattársa, Rossi mögé.

2015[szerkesztés]

2015-nek Lorenzo ismét világbajnoki reményekkel vágott neki. A szezon első három futamán két negyedik és egy ötödik pozíciót tudhatott magáénak, majd az ezt követő négy versenyhelyszínen (Jerez,[24] Le Mans,[25] Mugello,[26] Montmeló[27]) egyaránt győzni tudott, ennek köszönhetően hat pontra fel tudott zárkózni a jól kezdő, sokadik újjászületését élő Rossi mögé. Ezzel a sorozattal Lorenzo királykategóriás pályafutása során először tudott egymás után négy futamot megnyerni.r[28]

Assenben harmadik,[29] Indianapolisban pedig második lett,[30] a cseh nagydíjon viszont ismét ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára.[31] A nem éppen a kedvencének számító vizes körülmények között mindössze negyedik lett a brit versenyen,[32] San Marinó-ban pedig egyenesen feladni kényszerült a versenyt egy bukás miatt, szintén nem teljesen száraz pályán.[33]

Aragóniában ismét ő diadalmaskodott, és Rossi harmadik helyének köszönhetően faragni tudott hátrányából. Ez volt szezonbeli hatodik, pályafutása hatvanadik futamgyőzelme.[34][35] Japánban Rossi négy ponttal meg tudta toldani előnyét, miután eggyel a harmadik Lorenzo előtt végzett.[36]

Phillip Islanden, bár Marc Márquez végül megelőzte, mivel Rossi csak negyedik lett, tizenegy pontra tudta csökkenteni hátrányát.[37] Malajziában ismét ő nyert, míg Rossi csak harmadik lett. A pontelőnyön kívül további haszna is volt számára a mögötte zajló csatáknak: Rossi szándékosan leszorította Márquezt a pályáról, aki emiatt később el is esett. Az esetnek azért volt különösen nagy visszhangja, ugyanis Rossi azzal vádolta meg Márquezt még az ausztrál hétvége után, hogy ha már ő maga nem lehet bajnok, Lorenzót segíti a győzelemért folytatott harcban. Rossit, bár maláj eredményét megtarthatta, a szezonzárón azonban a rajtrács végéről kellett indulnia, így Lorenzónak csak minimális erőfeszítést kellett tennie újabb világbajnoki címéért.[38] Bár Rossi egészen a negyedik helyig fel tudott zárkózni, mivel Márquez egyszer sem próbálta meg megelőzni Lorenzót, Lorenzo meg tudta nyerni a futamot, ezzel pedig pályafutása ötödik világbajnoki címét, öt ponttal megelőzve Rossit.[39][40]

Statisztika[szerkesztés]

[41]

Évek szerint[szerkesztés]

Szezon Géposztály Motor Csapat Verseny Győzelem Dobogó Pole LKör Pont Poz.
2002 125 cm³ Derbi RS 125 14 0 0 0 0 21 21.
2003 125 cm³ Derbi RS 125 16 1 2 1 1 79 12.
2004 125 cm³ Derbi RSA 125 16 3 7 2 2 179 4.
2005 250 cm³ Honda RS250RW Fortuna Lotus Honda 15 0 6 4 0 167 5.
2006 250 cm³ Aprilia RSW 250 Fortuna Lotus Aprilia 16 8 11 10 1 289 1.
2007 250 cm³ Aprilia RSW 250 Fortuna Lotus Aprilia 17 9 12 9 3 312 1.
2008 MotoGP Yamaha YZR-M1 Fiat-Yamaha 17 1 6 4 1 190 4.
2009 MotoGP Yamaha YZR-M1 Fiat-Yamaha 17 4 12 5 4 261 2.
2010 MotoGP Yamaha YZR-M1 Fiat-Yamaha 18 9 16 7 4 383 1.
2011 MotoGP Yamaha YZR-M1 Yamaha-YMR 15 3 10 2 2 260 2.
2012 MotoGP Yamaha YZR-M1 Yamaha-YMR 18 6 16 7 5 350 1.
2013 MotoGP Yamaha YZR-M1 Yamaha-YMR 17 8 14 4 2 330 2.
2014 MotoGP Yamaha YZR-M1 Movistar Yamaha MotoGP 18 2 11 1 2 263 3.
2015 MotoGP Yamaha YZR-M1 Movistar Yamaha MotoGP 18 7 12 5 6 330 1.
2016 MotoGP Yamaha YZR-M1 Movistar Yamaha MotoGP 18 4 10 4 2 233 3.
2017 MotoGP Ducati Desmosedici GP17 Ducati Team 18 0 3 0 0 137 7.
2018 MotoGP Ducati Desmosedici GP18 Ducati Team 14 3 4 4 2 134 9.
2019 MotoGP Honda RC213V Repsol Honda Team 7 0 0 0 0 19* 16.*
Összesen 289 68 152 69 37 3937

Teljes MotoGP-eredménylistája[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Géposztály Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Poz. Pont
2002 125 cm³ Derbi JPN RSA SPA
22
FRA
19
ITA
20
CAT
14
NED
16
GBR
13
GER
17
CZE
20
POR
Ret
BRA
7
PAC
9
MAL
20
AUS
Ret
VAL
22
21. 21
2003 125 cm³ Derbi JPN
Ret
RSA
24
SPA
15
FRA
Ret
ITA
Ret
CAT
6
NED
Ret
GBR
Ret
GER
21
CZE
12
POR
6
BRA
1
PAC
Ret
MAL
3
AUS
8
VAL
11
12. 79
2004 125 cm³ Derbi RSA
16
SPA
Ret
FRA
3
ITA
10
CAT
5
NED
1
BRA
Ret
GER
6
GBR
3
CZE
1
POR
3
JPN
7
QAT
1
MAL
Ret
AUS
2
VAL
Ret
4. 179
2005 250 cm³ Honda SPA
6
POR
10
CHN
9
FRA
5
ITA
2
CAT
Ret
NED
3
GBR
8
GER
Ret
CZE
2
JPN
Ret
MAL
Ex
QAT
2
AUS
3
TUR
4
VAL
2
5. 167
2006 250 cm³ Aprilia SPA
1
QAT
1
TUR
Ret
CHN
4
FRA
Ret
ITA
1
CAT
2
NED
1
GBR
1
GER
3
CZE
1
MAL
1
AUS
1
JPN
3
POR
5
VAL
4
1. 289
2007 250 cm³ Aprilia QAT
1
SPA
1
TUR
2
CHN
1
FRA
1
ITA
8
CAT
1
GBR
Ret
NED
1
GER
4
CZE
1
RSM
1
POR
3
JPN
11
AUS
1
MAL
3
VAL
7
1. 312
2008 MotoGP Yamaha QAT
2
SPA
3
POR
1
CHN
4
FRA
2
ITA
Ret
CAT
Sér
GBR
6
NED
6
GER
Ret
USA
Ret
CZE
10
RSM
2
IND
3
JPN
4
AUS
4
MAL
Ret
VAL
8
4. 190
2009 MotoGP Yamaha QAT
3
JPN
1
SPA
Ret
FRA
1
ITA
2
CAT
2
NED
2
USA
3
GER
2
GBR
Ret
CZE
Ret
IND
1
SMR
2
POR
1
AUS
Ret
MAL
4
VAL
3
2. 261
2010 MotoGP Yamaha QAT
2
SPA
1
FRA
1
ITA
2
GBR
1
NED
1
CAT
1
GER
2
USA
1
CZE
1
IND
3
SMR
2
ARA
4
JPN
4
MAL
3
AUS
2
POR
1
VAL
1
1. 383
2011 MotoGP Yamaha QAT
2
SPA
1
POR
2
FRA
4
CAT
2
GBR
Ret
NED
6
ITA
1
GER
2
USA
2
CZE
4
IND
4
RSM
1
ARA
3
JPN
2
AUS
Ni
MAL VAL 2. 260
2012 MotoGP Yamaha QAT
1
SPA
2
POR
2
FRA
1
CAT
1
GBR
1
NED
Ret
GER
2
ITA
1
USA
2
IND
2
CZE
2
RSM
1
ARA
2
JPN
2
MAL
2
AUS
2
VAL
Ret
1. 350
2013 MotoGP Yamaha QAT
1
AME
3
SPA
3
FRA
7
ITA
1
CAT
1
NED
5
GER
DNS
USA
6
IND
3
CZE
3
GBR
1
RSM
1
ARA
2
MAL
3
AUS
1
JPN
1
VAL
1
2. 330
2014 MotoGP Yamaha QAT
Ret
AME
10
ARG
3
SPA
4
FRA
6
ITA
2
CAT
4
NED
13
GER
3
IND
2
CZE
2
GBR
2
RSM
2
ARA
1
JPN
1
AUS
2
MAL
3
VAL
Ret
3. 263
2015 MotoGP Yamaha QAT
4
AME
4
ARG
5
SPA
1
FRA
1
ITA
1
CAT
1
NED
3
GER
4
IND
2
CZE
1
GBR
4
RSM
Ret
ARA
1
JPN
3
AUS
2
MAL
2
VAL
1
1. 330
2016 MotoGP Yamaha QAT
1
ARG
Ki
AME
2
SPA
2
FRA
1
ITA
1
CAT
Ki
NED
10
GER
15
AUT
3
CZE
17
GBR
8
RSM
3
ARA
2
JPN
Ki
AUS
6
MAL
3
VAL
1
3. 233
2017 MotoGP Ducati QAT
11
ARG
Ki
AME
9
ESP
3
FRA
6
ITA
8
CAT
4
NED
15
GER
11
CZE
15
AUT
4
GBR
5
RSM
Ki
ARA
3
JPN
6
AUS
15
MAL
2
VAL
Ki
7. 137
2018 MotoGP Ducati QAT
Ki
ARG
15
AME
11
ESP
Ret
FRA
6
ITA
1
CAT
1
NED
7
GER
6
CZE
2
AUT
1
GBR
T
RSM
17
ARA
Ki
THA
Ni
JPN
Ni
AUS
MAL
Vi
VAL
12
9. 134
2019 MotoGP Honda QAT
13
ARG
12
AME
Ki
ESP
12
FRA
11
ITA
13
CAT
Ki
NED
Ni
GER
CZE
AUT
GBR
14
RSM
14
ARA
20
THA
18
JPN
17
AUS
16
MAL
14
VAL

19.* 25*

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Si no soy campeón este año, sí estaré más cerca"”, La Vanguardia, Javier Godó; La Vanguardia Ediciones S.L., 2010. május 1.. [2010. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. július 31.) (spanyol nyelvű) 
  2. MOTOGP STATS
  3. Dutch MotoGP: Jorge Lorenzo still the man to beat as 250s head out at Assen”, Motorcycle News (Hozzáférés: 2007. október 28.) 
  4. Edwards To Race MotoGP In 2008”, SuperbikePlanet.com. [2008. június 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2007. október 28.) 
  5. Yamaha net 250cc champion Lorenzo”, BBC.co.uk, 2007. július 25. (Hozzáférés: 2007. október 28.) 
  6. Yamaha signs Jorge Lorenzo to MotoGP squad on two-year contract”, International Herald Tribune (Hozzáférés: 2007. október 28.) 
  7. Lorenzo undergoes arm operation”, BBC.co.uk, 2008. április 15. (Hozzáférés: 2008. április 15.) 
  8. Spain's MotoGP fit for a King”, BBC.co.uk, 2008. március 31. (Hozzáférés: 2008. április 14.) 
  9. Video Jorge Lorenzo Crash Shanghai MotoGP FP1”. [2008. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. június 1.) 
  10. Lorenzo injuries confirmed in Barcelona”, motogp.com, Dorna Sports, 2009. július 8.. [2012. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. június 11.) 
  11. Lorenzo signs Yamaha deal”, Insidebikes (Hozzáférés: 2009. augusztus 26.) 
  12. Lorenzo 'rides with his heart' for second”, crash.net, Crash Media Group, 2010. április 12. (Hozzáférés: 2010. április 13.) 
  13. Fourth win leaves Lorenzo 'calm and relaxed'”, crash.net, Crash Media Group, 2010. június 26. (Hozzáférés: 2010. június 26.) 
  14. Jorge Lorenzo secures MotoGP world title”, BBC Sport, BBC, 2010. október 10. (Hozzáférés: 2010. október 12.) 
  15. Archivált másolat. [2014. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 1.)
  16. Lorenzo wins crash-crazy Spanish GP”, Crash.net, Crash Media Group, 2011. április 3. (Hozzáférés: 2012. június 7.) 
  17. Rostance, Tom. „Casey Stoner wins British MotoGP as Lorenzo crashes out”, BBC Sport, BBC, 2011. június 12. (Hozzáférés: 2012. június 7.) 
  18. Lorenzo triumphs at Mugello”, MotoGP.com, Dorna Sports, 2011. július 3.. [2011. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. június 7.) 
  19. Rostance, Tom. „Jorge Lorenzo cruises to MotoGP win at Misano”, BBC Sport, BBC, 2011. szeptember 4. (Hozzáférés: 2012. június 7.) 
  20. Rostance, Tom. „Jorge Lorenzo beats Dani Pedrosa to Catalunya win”, BBC Sport, BBC, 2012. június 3. (Hozzáférés: 2012. június 7.) 
  21. MotoGP leader Jorge Lorenzo signs with Yamaha to 2014”, BBC Sport, BBC, 2012. június 12. (Hozzáférés: 2012. június 13.) 
  22. Yamaha confirms Lorenzo for 2013 and 2014”, MotoGP.com, Dorna Sports, 2012. június 12.. [2014. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. június 12.) 
  23. Rostance, Tom. „Jorge Lorenzo wins at Mugello to extend lead”, BBC Sport, BBC, 2012. július 15. (Hozzáférés: 2012. július 15.) 
  24. MotoGP Jerez: Lorenzo: I am always able to come back”, 2015. május 3.. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. május 3.) 
  25. Lorenzo vanquishes all in MotoGP”, MotoGP.com, Dorna Sports, 2015. május 17. (Hozzáférés: 2015. május 17.) 
  26. Lorenzo delivers master class to make it three in a row”, MotoGP.com, Dorna Sports, 2015. május 31. (Hozzáférés: 2015. május 31.) 
  27. Jorge Lorenzo beats Valentino Rossi”, BBC Sport, BBC, 2015. június 14. (Hozzáférés: 2015. június 14.) 
  28. Lorenzo makes it four in a row as Marquez crashes”, MotoGP.com, Dorna Sports, 2015. június 14. (Hozzáférés: 2015. június 14.) „Rossi put in a tremendous effort in the second half of the race to try and deny Lorenzo a fourth straight win for the first time in his career, but he could not get within a second in the crucial final stages.” 
  29. MotoGP Assen: Lorenzo: We saved a difficult situation”, Crash.net, Crash Media Group, 2015. június 27.. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. június 29.) 
  30. MotoGP Indianapolis - Race Results. Crash.net. Crash Media Group, 2015. augusztus 9. (Hozzáférés: 2015. augusztus 31.)
  31. MotoGP Brno: Lorenzo wins, ties world championship lead”, Crash.net, Crash Media Group, 2015. augusztus 16.. [2015. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. augusztus 31.) 
  32. MotoGP Silverstone: Rossi: 12 points to Lorenzo, but Marquez 'very far'”, Crash.net, Crash Media Group, 2015. augusztus 31.. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. augusztus 31.) 
  33. MotoGP Misano: Lorenzo: Two mistakes, no regrets”, Crash.net, Crash Media Group, 2015. szeptember 13.. [2016. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. szeptember 14.) 
  34. Lorenzo takes a bite out of Rossi's lead”, MotoGP.com, Dorna Sports, 2015. szeptember 27. (Hozzáférés: 2015. szeptember 27.) 
  35. MotoGP Aragon: Faultless Lorenzo slashes Rossi's title lead”, Crash.net, Crash Media Group, 2015. szeptember 27.. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. október 3.) 
  36. Peerless Pedrosa takes his 50th GP victory at Motegi”, MotoGP.com, Dorna Sports, 2015. október 11. (Hozzáférés: 2015. október 11.) „Dani Pedrosa rides a superb race to take victory at the Motul Grand Prix of Japan while Rossi extends lead over Lorenzo to 18 points.” 
  37. Marc Marquez beats Jorge Lorenzo on last lap”, Autosport, Haymarket Publications, 2015. október 18. (Hozzáférés: 2015. október 18.) 
  38. Pedrosa wins as Lorenzo cuts Rossi's lead to 7 points”, MotoGP.com, Dorna Sports, 2015. október 25. (Hozzáférés: 2015. október 25.) 
  39. The journey to Lorenzo's fifth title”, MotoGP.com, Dorna Sports, 2015. november 8. (Hozzáférés: 2016. január 12.) 
  40. Jorge Lorenzo beats Valentino Rossi to win third title”, BBC Sport, BBC, 2015. november 8. (Hozzáférés: 2016. január 12.) 
  41. Jorge Lorenzo. .motogp.com. [2017. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 21.)

További információk[szerkesztés]