Jankovits József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jankovits József
Életrajzi adatok
Született1951. január 3.[1]
Budapest
Elhunyt2023. március 24. (72 évesen)[2]
Származásmagyar magyar
Pályafutása
Aktív évek1979–
Híres szerepeiSzu-Csong Lehár: A mosoly országa
René Lehár: Luxemburg grófja
Mr X. Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő
Tom Miggles Jacobi Viktor: Leányvásár
Alfréd Johann Strauss: A denevér
Boccaccio Suppé: Boccaccio
Don José Bizet: Carmen
Hunyadi László Erkel: Hunyadi László
Díjai
További díjakLiszt Ferenc-díj (1990)

Jankovits József IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
SablonWikidataSegítség

Jankovits József (Budapest, 1951. január 3.2023. március 24.) Liszt Ferenc-díjas magyar operetténekes, színész, a Turay Ida Színház örökös tagja.

Életpályája[szerkesztés]

Budapesten született, 1951. január 3-án. Táncdalénekesként kezdte, az OSZK Stúdiójában (Országos Szórakoztatózenei Központ) Ákos Stefi és Gyarmati István voltak a tanárai.

Éjszakai szórakozóhelyeken lépett fel, és az Országos Rendező Iroda (ORI) által szervezett turnékon is részt vett: többek között Katona Klári, Bódy Magdi, az Apostol, Delhusa Gjon, Ihász Gábor társaságában. Ezután jelentkezett az Fővárosi Operettszínház kórusába, mellette Raskó Magda operaénekesnél tanult énekelni. Ekkoriban már kisebb szerepeket is kapott az Operettszínházban, de – Raskó Magda tanácsára – próbaéneklésre vidékre ment. (Pécsen és Szegeden is sikerrel járt, végül az utóbbit választotta.) A Szegedi Nemzeti Színházhoz, Pál Tamás operaigazgató szerződtette. 1979-től két évadot töltött Szegeden. Közben – 1980 nyarán – egy sikeres beugrásnak köszönhetően a Fővárosi Operettszínháztól is kapott szerződési ajánlatot. (A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon A víg özvegy című előadásban beugrókét szerepelt). A Film Színház Muzsika című lapban is megemlítették, az előadásról szóló írásban ezt írták róla:

„A Camille de Rosillon szerepébe beugró szegedi Jankovits József igen jó tenor utánpótlásnak ígérkezik”.[3]

Jankovits József így emlékezett:

„...mivel Leblanc Győző eltörte a lábát engem hívtak meg Rosillon szerepére...Énektanárnőm, Raskó Magda jól ismerte a színház művészeti titkárát, és beajánlott engem, hallgassanak meg. Megfeleltem, és én énekelhettem a premiert.[4]...A próbaéneklést követően... Seregi László (rendező)... felhívta az Operettszínház igazgatóságát azzal, hogy azonnal le kéne szerződtetniük. Mivel a következő évadra már aláírtam Szegedre a szerződésemet, így vendégként hívtak meg a Leányvásár c. operettre. Ám nem ez volt az első szerepem az Operettszínházban, mert be kellett ugranom a Csárdáskirálynőbe. Tiboldi Máriával énekeltem az első előadást szólistaként a Nagymező utcában. Seregi mindig is odafigyelt rám, s mikor a debreceni színház igazgatója lett, meghívott, hogy énekeljem el a Hunyadi Lászlót és a Carmenből a Don Joset. [4]

1992-ig volt a Fővárosi Operettszínház tagja. Kollégájával Virágh József színművésszel – ebben az időszakban – a színház népszerű bonvivánjai voltak. Az aktuális férfi főszerepeket felváltva és (szerepkettőzés esetén) együtt is játszották. Közben vendégművészként Debrecenben, a Csokonai Színház opera előadásaiban is fellépett. (Erkel Ferenc: Hunyadi László – címszerep; Georges Bizet: Carmen: Don José). A Fővárosi Operettszínház tagjaként, a társulat külföldi turnéinak rendszeres résztvevője volt. (Németország, Svájc, Olaszország, USA, Japán, Kína, Ausztrália stb.)

2001-ig láthatták a nézők az Operettszínházban, de ekkor már csak mint vendégművészt, hiszen külföldi szerződései voltak. (1983-ban Nyugat-Berlinben volt az első önálló külföldi szerződése, 1986-tól rendszeresen játszott Münchenben, a Gartnerplatz Theater-ben, de énekelt a Stuttgarti Operaházban is. Szerepelt a Békéscsabai Jókai Színházban, a Gyulai Várszínházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Soproni Petőfi Színházban, a Kalocsai Színházban is. Szabadfoglalkozású színművészként, a Vidám Színpadon és a Turay Ida Színházban játszott. 1990-ben Liszt Ferenc-díjat kapott.

Fontosabb színházi szerepei[szerkesztés]

Filmek, tv[szerkesztés]

  • Barátok közt (2012) Kányay Antal
  • Rökk Marica grófnő (1995) szereplő

Külföldi vendégfellépések[szerkesztés]

  • Németország
  • Belgium
  • Olaszország
  • Izrael
  • Franciaország
  • Svájc
  • Skandináv országok
  • Japán
  • Kína
  • Ausztrália
  • Szovjetunió
  • Amerikai Egyesült Államok

Rendezései[szerkesztés]

  • Lehár Ferenc: A mosoly országa (Operettszínház Stúdió)
  • Ábrahám Pál: Bál a Savoyban (Kalocsai Színház, 2011; Szentesi Nyári Szabadtéri Színház, 2012)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. június 25.)
  2. Jankovits József Rajongói Oldala, 2023. március 24. (Hozzáférés: 2023. március 25.)
  3. Film Színház Muzsika 1980. július 12. szám
  4. a b http://www.eredetimiep.hu/fuggetlenseg/2013/junius/28/11.htm

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • [1]"Ragaszkodom a műfaj szabályaihoz" – beszélgetés Jankovits Józseffel
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap