Barátok közt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barátok közt
Baratokk.jpg
Műfaj családi, dráma, akció, szappanopera

Alkotó(k) Kalamár Tamás (producer)
Márton István
Ardai Tamás
Labancz István
Varga Miklós
Író(k) Greg Stevens
Sipos Andrea
Michael Greaves
Dvornik Zsuzsanna
Tóth Zsuzsanna
Rendező(k) Ardai Tamás
Labancz István
Márton István
Molnár József
Rozgonyi Ádám
Főszereplő(k) Szőke Zoltán
Rékasi Károly
Varga Izabella
Ábrahám Edit
Tihanyi-Tóth Csaba
Várkonyi András
Főcím Új élet vár…
Végefőcím Új élet vár… (hangszeres)
Zeneszerző(k) Som Krisztián

Ország Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 17
Epizódok 7152+
Gyártás
Producer(ek) Kalamár Tamás
Jan-Pelgrom de Haas
Wolf Bauer
Michael Murphy
Vágó(k) Gyimesi Ági
Török Ágnes
Operatőr(ök) Bodó János
Czigány György
Gurbán Miklós
Zádor István
Khin András
Részenkénti játékidő 9-12 perc részenként
Sugárzás
Eredeti adó Magyarország RTL Klub
ismétlés: RTL II (jelenleg), Film+ (korábban)
Eredeti sugárzás 1998. október 26. óta
Státusz fut
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető. (korábban)
Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. (jelenleg)
Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott. (ritkán, jelenleg)
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Barátok közt naponta jelentkező magyar szappanopera, televíziós sorozat. 1998. október 26-a óta fut az RTL Klub-on, általában hétköznap esténként új epizódokkal. A sorozat indulása óta Magyarország egyik legmeghatározóbb televíziós sorozatává vált, valamint egyike a legnézettebb televíziós műsoroknak a magyar televíziózásban. Ismétlései megtekinthetőek az RTL II-n esténként.A sorozatot adásonként általában több, mint egy millió ember kíséri figyelemmel. A Nielsen Közönségmérés és az RTL Klub legfrissebb adatai (2013. június 11.) szerint a Barátok közt Magyarország második legnézettebb televíziós műsora, amelyet a legutóbbi mérés szerint 1 millió 283 ezer néző követett figyelemmel.[1]

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tizenöt évvel a történet kezdete előtt egy csapat gyermek sorsa különös és elszakíthatatlan szállal fonódott össze, amikor egy rideg és „bürokratikus” intézmény gondjaira hagyták őket. Mély barátság szövődött köztük, amely kiállta az idő próbáját, és nagyralátó álmok szülője lett. Az azóta eltelt évek során megélték a siker és a bukás sokféle szintjét. Karriert építettek, családot alapítottak, gyermekeik születtek, elváltak.

Egy megdöbbentő és tragikus esemény gyökerestül felforgatta Miklós, András, Nóra, Zsuzsa, László és Gabi életét, amikor Berényi Zoltán (aki titkos szerelmi viszonyt folytat Berényi Zsuzsával, András feleségével), a legidősebb fivér Miklós és András bátyja, a Berényi Építőipari Kft. alapítója és vezetője, rejtélyes körülmények között halálos kimenetelű autóbalesetet szenvedett.

Autóját egy végzetes éjszakán egy titokzatos idegen (Nagy Ferenc) szorítja le az útról. A karambolt csak István, a sofőr élte túl. A baleset következtében Zoltán és István súlyos sérüléseket szenvedtek és Zoltán belehalt. Istvánt életveszélyes állapotban kórházba szállították.

A baleset után a „barátok” legégetőbb gondja egy olyan vállalkozás jövője, amibe még Zoltán fogott bele. Azt az épületet kezdte modern lakóházzá alakítani, amelyben gyermekként először találkoztak, ahol együtt töltötték legfogékonyabb éveiket és ahol most újra együtt élnek. Új otthonuk építését be kell fejezniük, a cégnek pedig – új vezetővel az élén – munkát és anyagi biztonságot kell nyújtania a barátoknak, családjaiknak és alkalmazottaiknak is.

Főcímdal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A főcímdal Som Krisztián szerzeménye. Az első változatot Tisza Bea énekesnő adta elő. 2001-től a mára több változtatáson átesett főcímet Szatmári Orsolya és Som Krisztián énekli.

Helyszín[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szereplők többségének otthona, a képzeletbeli XXIV. kerületben található Mátyás Király téren. Az épület a valóságban a XIX. kerületi Kós Károly tér 4-es házszámú épülete

A felvételek többségét a Magyar Grundy UFA Kft. műtermében veszik fel, amely a 2006-ban átköltözött a XV. kerületi Késmárk utca és Rákospalotai határút sarkán állt stúdióból Budatéténybe, a frissen felépült RTL Klub központba, a Média Center Campona-ba. A több mint 1000 m2-es stúdiót, és az ezt kiszolgáló helyiségeket kicsivel több mint 3 hónap alatt építették fel.

A külső forgatások helyszínei változóak. A park, amelyet sokszor láthatunk a kispesti Kós Károly téren található.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A TV2 végre felért a csúcsra Az ének iskolájával. (Hozzáférés: 2013. június 11.)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]