Hungaropharma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hungaropharma
Típusüzleti vállalkozás
AlapítvaBudapest, 1993
SzékhelyBudapest, Magyarország
VezetőkDr. Feller Antal (vezérigazgató), Füzesi Judit (kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettes), Sz. Kis László (gazdasági és logisztikai vezérigazgató-helyettes)
Iparággyógyszeripar
FormaZártkörűen Működő Részvénytársaság
Árbevétel324,5 milliárd forint (2018)
Alkalmazottak száma639 fő (2018)

A Hungaropharma weboldala
SablonWikidataSegítség

A Hungaropharma Zrt. egy magyar tulajdonban lévő gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat. Piaci részesedése közel 40%.[1] Háromszázötven beszállító közel 18.300 féle termékét forgalmazza. Több mint 640 munkatársat foglalkoztat.

Tevékenysége[szerkesztés]

A Hungaropharma Zrt. közvetlen és akár napi szintű kapcsolatot és információáramlást biztosít a gyógyszergyártók és a gyógyszertárak, kórházak között.

A Hungaropharma háromszázötven beszállító, közel 18.300 féle termékét forgalmazza.

A gyógyszer-kereskedelem minden szereplőjével kapcsolatban áll: csaknem valamennyi magánpatika, kórház és egészségügyi szolgáltató, más gyógyszer-nagykereskedők, az OEP és az OTH is a legfőbb partnerei közé tartoznak. Ezáltal a járó - és fekvőbeteg-ellátás átfogó ismeretével rendelkezik, így az általános magas szintű szolgáltatásai mellett az egyedi igények széles körét is teljesíteni tudja.

A Hungaropharma Zrt. országos lefedettségű logisztikai szolgáltatást biztosít központi (budapesti) és 4 vidéki kereskedőházán, valamint 6 átrakó raktárán keresztül. A Tündérfürt utcai központi raktára Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb [forrás?] gyógyszer-nagykereskedelmi raktárbázisa. A számítógép által vezérelt, hajtott görgős pályarendszerek, a legmodernebb automata komissiózó rendszerek teszik lehetővé, hogy:

  • átlagosan napi 3 000 egyedi rendelés során,
  • rugalmas, 24 órán belüli 1x, 2x, vagy akár 3x kiszállítással,
  • 170 gépkocsival napi 39 000 kilométert megtéve,
  • meghatározott kereskedelmi feltételek keretén belül vagy szükség esetén életmentő raktárából
  • több mint évi 140 millió doboz terméket értékesítsen.

A Hungaropharma Zrt.-től mintegy 2300 magánpatika és kórház rendel nap mint nap, így nettó árbevétel alapján Magyarország TOP 30 vállalata közé tartozik.[2] A minőség iránti elkötelezettség a Hungaropharma Zrt. mindennapjainak természetes része. Saját anyagvizsgáló laboratóriumában évi több mint 2000 mintát elemeznek, a legkorszerűbb[1] FT-IR műszerekkel, a kromatográfiás és spektroszkópiás vizsgálatok teljes vertikumával.

Forgalmazott cikkek száma összesen mintegy 18.300 db
2018-ban kiszállított gyógyszerek száma összesen 147.023.503 db
2018-ban kiszállítóink által megtett kilométerek száma megközelítőleg 10.200.000 km

Története[szerkesztés]

Hungaropharma székház a budapesti Király utcában

Előtörténete[szerkesztés]

1949-ben megalakult a Gyógyáruértékesítő Nemzeti Vállalat, amelynek a feladata a megyei gyógyszertári központok kiszolgálása, kizárólagos gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenység volt. 1980-tól Gyógyáruértékesítő Vállalat néven a megnövekedett országos igények kielégítése érdekében korszerűsítették és bővítették a raktárkapacitását. A vállalat 1988-tól teljes körű export-import jogot kapott. 1990-től pedig Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Vállalat néven működött tovább biztosítva az országos gyógyszerellátást és a napi kiszállítást.

A cég megalakulásától[szerkesztés]

  • 1993-ban a cég részvénytársasággá alakult.
  • A megváltozott piaci igények, és a piacvezető pozíció megőrzése érdekében országosan logisztikai központokat hoztak létre.
  • A gyógyszertár privatizációt követően, a vevői elvárások a korábbinál rugalmasabb, korszerűbb, kis mennyiségeket, gyakori rendeléseket kiszolgáló logisztikai igényként jelentkeztek. Ezen feladatok, valamint a forgalom folyamatos növekedése érdekében a korábban 30 éven keresztül Gödöllőn működtetett központi raktárbázis megszűnt.
  • 2000-től szerepét felváltotta a Budapest X. kerületében Tündérfürt utcában felépített logisztikai központ, mely 12 000 m2 területével máig az ország egyik legnagyobb és legmodernebb gyógyszer-nagykereskedelmi raktára.
  • 2002-ben a társaság privatizációjának fontos lépéseként értékesítésre került a vállalat 50 +1% törzsrészvénye.
  • 2008-tól a társaság tulajdonosai:
  • A Hungaropharma Zrt. életét 2010-től kezdődően egy alapvető fordulatváltás, az előző időszakkal való szembenézés jellemzi, amely folyamán megpróbált felkészülni a jövő kihívásaira. Ezen időszak alatt felszámolta a múlt következményeit is.
  • 2011-től a piaci igényekhez való alkalmazkodás jegyében nagyszabású logisztikai átszervezést hajtott végre a cég, melynek keretén belül a Pécsi (2011) és a Békéscsabai (2012) logisztikai központ korábbi feladatait egy rugalmasabb és hatékonyabb logisztikai rendszerbe integrálta. A magasabb szolgáltatási színvonal, valamint a kiszolgálási idő további csökkentése érdekében egy központi és négy regionális logisztikai központokra épülő, valamint azok hatékonyabb működését kiegészítő átrakó bázisokból álló logisztikai struktúra kiépítése történt meg:
  • Mindezek eredményeképpen 2012-től kezdődően a Hungaropharma Zrt. forgalma, valamint piaci részesedése folyamatosan emelkedett, és 2015-re megerősítette piacvezető pozícióját a gyógyszertári csatornában is.
  • 2016. január 1-től a Hungaropharma 100%-os tulajdonába került a Bellis Egészségtár Kft.
  • 2016-tól kezdődően az „Új partnerség” jegyében folytatja munkáját, így megkezdődött a saját tulajdonú Alma gyógyszertárak értékesítése. 2017-től komplex szolgáltatási csomagot kínál beszállító- és vásárló partnerek részére. Ennek fókuszában az Alma franchise és a Gyöngy Patikák együttműködései, valamint a daxa gyógyszertári rendszer bevezetése állnak. Mindezen felül a vállalat továbbra is kiemelt hangsúlyt fektet a támogatáspolitikára, amelyen belül a fiatal gyógyszerészek támogatása és a CSR tevékenység áll a középpontban.
  • A 2018-as év végén a gyógyszer-nagykereskedő utóbbi éveinek egyik legnagyobb projektje indult útjára. Új logisztikai bázis építése kezdődött el a fővárosi, BLK logisztikai központ mellett. Az új épület, a BLK 2 nevet kapta, amely eredményeképpen Magyarország egyik legnagyobb és legmodernebb logisztikai központja jött létre. A beruházás által pedig a vállalat, a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást teszi elérhetővé a partnerei számára.

Leányvállalatai és márkái[szerkesztés]

Bellis Egészségtár Kft.[szerkesztés]

A Hungaropharma célja, hogy az ország legnagyobb fitotéka/egyéb termék kereskedőjévé fejlessze, ezért folyamatosan bővíti a palettáját, hogy a gyógyszertárak minden esetben olyan minőségi termékpalettát tudjanak felmutatni, amely a drogériák és egyéb fitotéka üzletek kínálatánál szélesebb. A vállalat fontosnak tartja, hogy a gyógyszerek teljes körűen, a gyógyászati segédeszközök, tápszerek és pelenkák pedig részben visszakerüljenek a patikákba.

Magi-lab Kft.[szerkesztés]

A Hungaropharma alapanyag üzletága, melynek fő tevékenységei a magisztrális készítményekhez szükséges alapanyag és csomagoló anyag biztosítása a patikák számára, a kórház piacra kiszerelt gyógyszeranyag és csomagolóanyag előállítása, a galenusi gyógyszergyártók alapanyag ellátása valamint a saját márkás készítmények előállítása. Célja, hogy 5 éven belül közel 30%-os piaci részesedést érjen.

Medimpex[szerkesztés]

Tevékenységének súlypontja a pre-wholesaling tevékenység, vagyis a bérraktározás és a konszignációs raktárak működtetése. Állatgyógyászati termékek, szemészeti készítmények forgalmazóival működik együtt, OEP (2017-től NEAK) által meghirdetett tendereken indul.

Patika Management Kft.[szerkesztés]

A kft. egyik fontos feladata a saját tulajdonú gyógyszertárak működtetése volt. 2015 végén az anyavállalat döntése értelmében – elfogadva a törvényi változásokat, s a kormányzati szándékokat megértve – megkezdte gyógyszertárak értékesítését. A törvényi előírásoknak minden tekintetben megfelelő, korrekt, transzparens folyamat 2016 végén sikeresen lezárult. Az értékesített gyógyszertárak immáron tulajdoni szempontból független tagokként vesznek részt – szinte maradéktalanul - az Alma franchise együttműködésben. A vállalat egyre hangsúlyosabb feladata az Alma és Gyöngy program működtetése lesz.

Patika Platform[szerkesztés]

Legfőbb terméke a daxa szoftver. A 2017 első félévében piacra kerülő, saját fejlesztésű gyógyszertári-, illetve gyógyszertár irányítási szoftver tökéletesen megfelel a mai kor igényeinek, és a legmagasabb elvárásoknak. Segítségével megszűnik az a kiszolgáltatott - a versenyt teljes mértékben nélkülöző helyzet - amely ma a gyógyszertári szoftver piacot jellemzi.

QB-Pharma Kft.[szerkesztés]

A QB-Pharma Kft. 28 éve van jelen a közforgalmú gyógyszertárakat kiszolgáló informatikai piacon. Tevékenységének legfontosabb része a gyógyszertárakat támogató szoftverfejlesztés és számítógépes hardver környezetük zavartalan működtetése. A szoftver moduljai biztosítják felhasználói számára a legkülönbözőbb funkciókat, elektronikus kapcsolatokat szinte minden patikával kapcsolatban álló fontos partner felé, melyek a gyógyszerészi munkát teszik pontosabbá és egyszerűbbé. A rendszer elsőként a hasonló szoftverek között képes "felhő" megoldásként is működni.

Recyclomed Kft.[szerkesztés]

A Hungaropharma részesedése a Vállalatban 36%-os. Fő tevékenysége a gyógyszerhulladék begyűjtése. A folyamat kizárólagos koordinátoraként, országos lefedettséggel és a szakma megelégedésére, több mint 1500 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtött be eddig, nagymértékben hozzájárulva ez által a környezetterhelés csökkentéséhez.

Infomix Kft.[szerkesztés]

Az 1990-ben alapított Infomix Kft. az alapellátásban és a szakellátásban dolgozó orvosok részére biztosít saját fejlesztésű szoftvereket. Kiemelkedő, közel 50%-os piaci részesedéssel bír a háziorvosi programok piacán. Az országos lefedettséget biztosító Infomix célja felhasználói orvos-szakmai döntéseinek támogatása, adminisztratív terheinek minimálisra csökkentése a betegek magas szintű ellátása érdekében. 2019. novemberétől a Hungaropharma Vállaltcsoport tagja.

Ixnet[szerkesztés]

A szakmai protokollra épülő Ixnet testre szabható orvosi rendszer, minősített vényíró modullal rendelkezik, EESZT kompatibilis, modulárisan bővíthető betegdokumentációs alkalmazás.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Hungaropharma Zrt.. www.hungaropharma.hu. [2017. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 17.)
  2. http://hvg.hu/gazdasag/20150722_A_legnagyobb_magyarorszagi_cegek_toplista

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • 70 éve úton. Hungaropharma, 1949–2019; szerk. Kertész Éva; Hungaropharma Zrt., Bp., 2019