Hartmann Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hartman Lajos szócikkből átirányítva)
Hartmann Lajos
Személyes adatok
Teljes névHartmann Lajos
Születési dátum1947. október 11.
Születési helyBudapest, Magyarország magyar
Egyéb foglalkozásigazgató
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19801994.NB Ijátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19841994.FIFA-tagjátékvezető
SablonWikidataSegítség

Hartmann Lajos (Budapest, 1947. október 11. –) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Egyéb foglalkozása vállalkozó, ügyvezető.

Pályafutása[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

Egy újsághirdetésre jelentkezve Budapesten a XIII. ker. (Angyalföld) Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) előtt 1964-ben vizsgázott. A Budapesti Labdarúgó-szövetség (BLSZ) JB keretében NB. III-as, 1974-ben országos utánpótlás majd az NB. II-es keret játékvezetője. Sportvezetőinek értékelése alapján 1980-ban debütálhatott az első osztályban. Hosszú és eredményes nemzeti pályafutásától 1994-ben vonult vissza. Foglalkoztatására jellemző, hogy az 1989/1990-es bajnoki szezonban Molnár László társaságában 14 mérkőzést vezethetett. 1994-ben a DebrecenVasas mérkőzést félbeszakította, mert a nézőtérről egy szotyolás zacskóval hátba dobták - akkor ez tettlegességnek számított - Márton Sándor partjelzőt, a JT a sajtó támadásától nem tudta megvédeni, ez nagymértékben befolyásolta pályafutásának befejezését. Első ligás mérkőzéseinek száma: 196.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény
1980. március 22. Városi Stadion, Pécs első NB. I-es mérkőzés Pécsi VSKRába ETO 1 : 0
1994. szeptember 21. Olajbányász Stadion, Nagykanizsa utolsó NB. I-es mérkőzés Nagykanizsai Torna EgyletFerencvárosi TC 0 : 2
Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Asszisztensek Eredmény Nézők száma
1994. június 15. Bozsik József Stadion, Budapest MK döntő 2. mérkőzés Kispest-HonvédFerencvárosi TC Juhos Attila/Varga László 1 – 2 12 000

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) JB felterjesztésére - a visszavonuló Palotai Károly helyére - 1984-ben lett nemzetközi játékvezető, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tagja. Több estben volt Puhl Sándor nemzetközi játékvezető tartalékja, úgynevezett negyedik játékvezető. Több UEFA-kupa, Intertotó kupa, nemzetközi válogatott- és klub mérkőzést vezetett. Az MLSZ JB nemzetközi kapcsolatának eredményeként 1993-ban Vad István társaságában meghívást kapott Katarba a nemzeti bajnokságban működő csapatok összecsapásainak irányítására. 10 mérkőzésen vezetőbíróként, 7 találkozón pedig egyes számú partbíróként tevékenykedett. A FIFA 45 éves korhatárát elérve búcsúzott az aktív nemzetközi játékvezetéstől.

A Dr. Artemio Franchi Kupa. A korábbi Dél-Amerikai-bajnok és az Európa-bajnoki címvédő (ArgentínaDánia) párharcát Puhl Sándor vezette, ahol 4., tartalék játékvezetőként volt jelen.

Sportvezetőként[szerkesztés]

Dolgozott a BLSZ JB elnökségében, majd egyéb okok miatt lemondott. 2006-tól az MLSZ JB elnökségi tagja, ellenőre. A JB amatőr Talent-mentor programjának keretében az utánpótlásért felelős szakember. A REFFERI labdarúgócsapat, egyesület elnöke, fő támogatója. 2011-ben visszavonult az aktív játékvezetői szolgálattól.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

1984-ben Szlávik András a Játékvezető Bizottság elnöke játékvezetői pályafutásának elismeréseként Ezüst jelvény kitüntetésbe részesítette. 1994-ben, az MLSZ Játékvezető Testület (JT) ellenőrei, szakemberei javaslata alapján, mint az Év Játékvezetője elsőként vehette át a Kaposi Sándor által alapított vándordíjat. 2011-ben az MLSZ elnöke Csányi Sándor valamint a JB elnöke Berzi Sándor a játékvezetésben eltöltött csaknem negyvenéves kiemelkedő munkájának elismeréseképpen, a játékvezetés szolgálatától történő visszavonulása alkalmából ajándékot kapott.

Családi kapcsolat[szerkesztés]

Édesapja is játékvezetőként tevékenykedett, így gyermekéveiben nem csak a labdarúgással, hanem a játékvezető tevékenységgel is folyamatosan kapcsolatban volt.

Források[szerkesztés]

  • (1984) „újságcikk”. Játékvezető 1984. XXV. évfolyam 3. szám.  
  • (1985) „újságcikk”. Labdarúgás 1985. XXXII. évfolyam 10. szám.  
  • (1994) „újságcikk”. Labdarúgás 1994. XL. évfolyam 3. szám.  
  • (2011) „újságcikk”. Síp és Zászló 2011. július III. évfolyam 1. szám.  
  • Hartmann Lajos. mlsz.hu. (Hozzáférés: 2011. augusztus 7.)