Hargitaliget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 46° 19′ 00″, k. h. 25° 35′ 49″ Hargitaliget, másként Szortyogó borvízláp a Hargita-hegységben, a Tolvajos-pataka völgyében található dagadóláp Romániában, Erdélyben, Hargita megyében, Kirulyfürdőtől északkeletre.

Története[szerkesztés]

Kirulyfürdőtől nem messze, a Festő borvíz szomszédságában alakult ki; a területen feltörő vasas borvizek hozták létre a mintegy 1,5 hektár elterülő dagadólápot. A vulkáni kőzetek vízzáró tulajdonsága következtében a felszínen meggyűlt a víz, a területen ritka, különleges növényeknek otthont adó láp keletkezett. Az itt található hűvös, páradús mikroklíma lehetővé tette több ritka, védett faj fennmaradását. A láp többek közt a mocsári kőtörőfű, a kereklevelű harmatfű, a szibériai hamuvirág, keskenylevelű gyapjúsás, vidrafű, hússzínű ujjaskosbor, foltos kosbor, mocsári nőszőfű, fehér májvirág élőhelye. A sásfajták közül a töviskés, csörös, szürkés és fekete sás lelhető fel. Az erdőt alkotó fák között megtaláljuk a közönséges nyírt, szöszös nyírt, hamvas égert, hamvas fűzet, babérlevelű fűzet és a lápi nyírt is.

Hargitaliget dagadólápot Bányai János fedezte fel, aki megtalálta itt az igen ritka fajnak számító mocsári kőtörőfüvet. A láp növényzetét kutatta két kiváló botanikus, Boros Ádám és Nyárády Erazmus Gyula is.

Habár Hargitaliget 1980 óta botanikai rezervátum, a területen állatok legeltetésének nyoma látszik, mely veszélyezteti a láp törékeny egyensúlyát, élővilágnak fennmaradását. A lápot tápláló limonittartalmú ásványvizek jótékony hatását felismerve a helyiek régen egy kis népi fürdőt létesítettek a lápon. A 4×7 méteres, kővel kirakott kalcium-nátrium-magnézium-hidrogén-karbonát típusú borvizes medencét főleg az erdélyi szászok látogatták, használták. Napjainkban egy sással benőtt, elhanyagolt gödör emlékeztet a hajdani fürdőre.

Források[szerkesztés]

  • Székelyföld 7 csodája = Cele 7 minuni ale Ținutului Secuiesc. (Csíkszereda, s.a.)
  • Mihály János: Kirulyfürdő (Székelyudvarhely, 2005)
  • Székelyföld borvizei. (Polgár-Társ Alapítvány – Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, Csíkszereda, 2009)
  • Jánosi Csaba – Péter Éva – Berszán József – Jánosi Kincső: Udvarhelyszék ásványvizei. In: A Csíki Székely Múzeum Évkönyve 2009 – II. Szerk. Murányi János. (Csíkszereda, 2009) 221-232. oldal.
  • Jánosi Csaba – Berszán József – Péter Éva: Székelyföld fürdői (Csíkszereda, 2013)