Folytassa, doktor!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Folytassa, doktor!
(Carry On Doctor)
1967-es brit film
RendezőGerald Thomas
ProducerPeter Rogers
Műfaj
ForgatókönyvíróTalbot Rothwell
Főszerepben
ZeneEric Rogers
OperatőrAlan Hume
VágóAlfred Roome
Gyártás
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszínPinewood Studios,
Maidenhead városháza, Berkshire
Masonic hall, Uxbridge, Middlesex
Royal Lancaster Hotel parkoló, Westbourne Terrace, Bayswater, London
Játékidő94
Költségvetés214 000 GBP
Forgalmazás
ForgalmazóRank Organisation
BemutatóEgyesült Királyság 1967. dec. 15.
Magyarország 1970. szep. 10.
USA 1972. nov. 23.
NSZK 1975. máj. 29.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőFolytassa az idegenlégióban!
KövetkezőFolytassa a Khyber-szorosban!
További információk
SablonWikidataSegítség

Folytassa, doktor!, eredeti angol címe Carry On Doctor, 1967-ben bemutatott brit (angol) filmvígjáték, a kórházi filmek paródiája, a Gerald Thomas által rendezett Folytassa… filmsorozat 15. darabja. Főszereplői a sorozat rendszeres sztárjai, Sidney James, Kenneth Williams, Jim Dale, Charles Hawtrey, Joan Sims, Peter Butterworth, Bernard Bresslaw, Barbara Windsor , Hattie Jacques és Peter Gilmore. Másodszor (és a sorozatban utoljára) jelent meg Anita Harris, először mutatkozott be Frankie Howerd.

Ez volt a Folytassa-csapat második „kórházas” filmje, az 1959-es fekete-fehér Folytassa, nővér! után. Később még két hasonló témájú film követte, az 1969-as Folytassa újra, doktor! és az 1972-es Folytassa, főnővér!.

Cselekmény[szerkesztés]

Francis Bigger (Frankie Howerd), sarlatán és önjelölt csodadoktor tagadja az akadémiai orvostudomány hatékonyságát, és egyedül az szellem erejével végezné a test gyógyítását. Asszisztense, Chloë (Joan Sims) süket, akinek hallása a csodadoktor lelki ráhatására javult. A prezentáción Biggert baleset éri, leesik a színpadról, jól megüti az ülepét. A mentő (melynek sportos sofőrje Henry Peter Gilmore) beszállítja a helyi kórházba, amelyet a prűd és lélketlen Dr. Kenneth Tinkle főorvos (Kenneth Williams) és helyettese, a szoknyapecér Dr. James Kilmore (Jim Dale) vezet. A kórházban Bigger folyamatosan panaszkodik és ellenkezik, nem akarja alávetni magát a vizsgálatoknak, a katonás főnővér (Hattie Jacques) határozott közbeavatkozásáig.

A férfi kórteremben csupa excentrikus alak fekszik, Charlie Roper (Sidney James) táppénzcsaló, aki betegséget színlelve tölti az időt a kórházban, a melák Ken Biddle (Bernard Bresslaw), aki törött lábával szerelmi kalandot keresve téblábol a női kórtermek előtt, hogy szíve hölgyét, Mavis Winkle-t (Dilys Laye) láthassa; és Mr Barron (Charles Hawtrey) akinek olyan mértékben átérzi várandós feleségének tüneteit és fájdalmait, hogy kezelésre utalták.

A szép Clark nővér (Anita Harris) a szívdöglesztő dr. Kilmore-ért epekedik, aki udvarlási kézikönyvből tanulja, hogyan kell sikeresen női szíveket hódítani. A marcona főnővér viszont a főorvos, Dr. Tinkle után vágyakozik, aki viszont szigorúan tartja magát a kollegiális kapcsolatok illendő határaihoz.

A kórház napi rutinja számos ostoba félreértés és incidens közepette zajlik. A link Roper a forró teába meríti a lázmérőt, Tinkle főorvos jeges fürdőket rendel neki, hogy érthetetlenül magas lázát csillapítsa. Mr Biddle-t az osztályos nővér figyeli és visszazavarja, amikor átrándulna a női kórterembe. Látogatási időben Biddle felkéri barátját, vigyen át levelet szíve hölgyének, Mavisnek, de a levél ágycserék miatt egy öreg nyanyushoz kerül, aki ettől kezdve üldözi Biddle-t. A mindennel elégedetlen Bigger egyágyas szobába helyezteti magát. Tinkle úgy látja, Biggernek semmi baja, „hamarosan itthagyhat bennünket.” Ebből a megjegyzésből Roper arra következtet, halálán van. Ráadásul egy gumilepedő-ügynököt az ő szobájába küldenek, mérje fel az ágyat, hogy ajánlatot tehessen. A méricskélő ügynököt Bigger temetkezési vállalkozónak nézi és kidobja. Úgy gondolja, ha már meg kell halni, legalább feleségül veszi hűséges asszisztensnőjét, Chloët. Mire kiderül, hogy semmi baja, pár nap múlva hazamehet, már tehetetlenül belenyugszik sorsába.

A házat felbolygatja a bögyös szőke Sandra (Barbara Windsor) nővérújonc érkezése. Bár a kórházi szabályzat szerint női személyzetnek tilos a férfiak szobáiba lépni, Sandra meglepi Dr Tinkle-t a szobájában, hogy szerelmet valljon a főorvosnak. Dr Tinkle kétségbeesetten hárítja. A főnővér Dr Kilmore kíséretében betör az ajtón, kiparancsolja a szabályszegőt. Sandra sírva fogadkozik, hogy nem akar élni Dr. Tinkle nélkül. Dr Tinkle a tekintélyét és pozícióját féltve a főnővérrel köt szövetséget: titkolják el az incidenst, és szabaduljanak meg Sandra nővértől is, Kilmore doktortól is.

Másnap Sandra nővér a kórházzal szemben, a nővérszállás tetején tornázik és napozni készül, egy szál bikiniben. Dr Kilmore azt hiszi, le akar ugrani a tetőről, ahogy ígérte. Kilmore kimászik a tetőre, Sandra azt hiszi, egy szex-őrült akarja megtámadni. Sikítozásra összecsődülnek a kórháziak és a járókelők is. Kilmore lecsúszik a tetőről, Clark nővér a segítségére siet, Kilmore véletlenül letépi a szoknyáját, de sikerül beugrania egy ablakon, egy harmadik nővér mellé a fürdőkádba. Kitör a botrány, Kilmore doki hiába igyekszik magyarázkodni, minden látszat ellene szól: nyilvánvaló szex-őrült, szatír, aki üldözi a nőket. Sandrát sürgősen áthelyezik, Kilmore ügyében pedig Tinkle főorvos a kezét dörzsölgetve jelentést ír a kórház igazgatótanácsának. A tárgyaláson a doki azzal védekezik, Sandra nővér előző nap Tinkle szobájában öngyilkossággal fenyegetőzött, de a főorvos és cinkosa, a főnővér letagadják, hogy ott bármi is történt volna. Kilmore kénytelen felmondani.

Kilmore elköszön pácienseitől és kollégáitól, mindenki sajnálja távozását. Clark nővér felfedi a betegek előtt Tinkle és a főnővér árulását. A párosra minden beteg ellenszenvvel tekint, lelketlen szigorúságuk és a sok zaklatás miatt. A járóképes betegek éjszakai összeesküvést szerveznek, hogy bosszút álljanak kedvenc doktoruk kirúgásáért. Tinkle és a főnővér mit sem sejtve, pezsgővel ünnepelnek a főorvos szobájában.

A nőbetegek először Hoggett osztályos nővért némítják el, megkötözve becsomagolják a szennyesládába. A lázadók ezután rátörnek az ünneplőkre, a férfi betegek Tinkle főorvost, a nőbetegek a főnővért veszik kezelésbe. A főnővérten kipróbálják a hidegvizes lepedőkbe csavarást („priznicet”). A kezelés hatására bevallja, hogy hamisan tanúskodott Kilmore ellen. A férfiak dr Tinkle-t a műtőasztalra szíjazzák. A sebésznek beöltözött Bigger, Biddle és Roper a metélő szerszámokat csörgetik, és aggódva konzultálnak, vajon Tinkle férfiassága megmenthető-e még, vagy nincs mese, le kell vágni? Tinkle még így sem akar vallani, végső eszközként alapos beöntésben részesítik, ettől megtörik és bevallja bűnét. Henry és a többi mentősofőr a folyosóról fejcsóválva, de tétlenül szemléli az unalmas éjszakai szolgálatot megszínesítő eseményeket.

Másnap Dr Kilmore-t nevezik ki a kórház főorvosává, Tinkle-t beosztott orvossá fokozzák le. Kilmore kiadja Tinkle feladatait, majd „folytassa, doktor” végszóval küldi a dolgára. Mr Barron teljesen helyrejött, miután felesége megszülte kisbabájukat. Bigger és újdonsült felesége, Chloë éppen távoznak a kórházból, de Bigger ismét jó nagyot esik, megsérül, hordágyon hozzák vissza a kórterembe, ahol nyugalmas, békés hetek eltöltését reméli, távol hárpia feleségétől.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron)[2]
Magyar hangja
(2. szinkron)[3]
Magyar hangja
(3. szinkron)[4]
Francis Bigger Frankie Howerd Dömsödi János Szabó Ottó Makay Sándor
Charlie Roper Sidney James Máriáss József Gruber Hugó Szabó Ottó
Mr. Barron Charles Hawtrey Szuhay Balázs Lippai László Harsányi Gábor
Dr. Kenneth Tinkle Kenneth Williams Tordy Géza Perlaki István Barbinek Péter
Dr. Jim Kilmore Jim Dale Áts Gyula Schnell Ádám Bognár Zsolt
Sandra May tanulónővér Barbara Windsor Voith Ági Dudás Eszter Kocsis Mariann
Chloë Gibson Joan Sims Czigány Judit Kocsis Mariann Földi Teri
Ken Biddle Bernard Bresslaw Sztankay István Papp János Vass Gábor
Főnővér Hattie Jacques Győri Ilona Pásztor Erzsi Molnár Piroska
Clarke nővér Anita Harris Békés Rita Kisfalvi Krisztina Papp Ági
Mr. Smith Peter Butterworth Kabos László Kardos Gábor
Hoggett, osztályos nővér June Jago Schubert Éva Menszátor Magdolna Fodor Zsóka
Sir Edmund Burke Derek Francis Györffy György Kisfalussy Bálint Horkai János
Mrs. Roper Dandy Nichols Petur Ilka Czigány Judit Győri Ilona
Lelkész Peter Jones Miklósy György Simon György Cs. Németh Lajos
Dr. Hardcastle, sebész Deryck Guyler Tyll Attila Kun Vilmos Áron László
Mrs. Barron Gwendolyn Watts Vajay Erzsi Zsolnai Júlia
Mavis Winkle Dilys Laye Hacser Józsa Prókai Annamária Soproni Ági
Henry, mentősofőr Peter Gilmore Mendelényi Vilmos Forgács Péter Holl Nándor
Sam Harry Locke Kéry Gyula Kenderesi Tibor Juhász Tóth Frigyes
Anyuka Marianne Stone Kelemen Éva
Mrs. Smith Jean St. Clair Vay Ilus Szécsi Vilma Várnagy Kati
Parkin nővér Valerie Van Ost Dallos Szilvia Simorjay Emese Csere Ágnes
Fred Julian Orchard Gelley Kornél Izsóf Vilmos Beregi Péter
Gumilepedő-ügynök Brian Wilde Somogyvári Pál Kerekes József
Miss Morris, idős páciens Lucy Griffiths Psota Irén Bakó Márta
Simmons Julian Holloway Ujréti László Melis Gábor
Terhestorna-instruktor Alexandra Dane Császár Angela
Mesélő (hangja) Kárpáti Tibor
Portás Végh Ferenc

Idézetek[szerkesztés]

  • Dr. Kilmore vizsgálja Biggert: „Hát jól elintézte az ülepét!” Bigger: „Lehet, de a seggem is fáj.” Doktor: „E kettő egymásra épül, sőt, ugyanaz, Mr Bigger!”
  • Dr Tinkle Dr Hardcastle-nak, a sebésznek: „Igazán pompás munkát végzett. A páciens még élt egy kicsit, amikor Ön kiemelte a jobb veséjét is.”

Fogadtatása[szerkesztés]

A filmet 1967 végén mutatták be. Az 1968-as évban Nagy-Britannia harmadik legnagyobb nézettségű mozifilmjének bizonyult, csak a Walt Disney-féle Dzsungel könyve animációs produkció és Roger Vadim Barbarellája előzte meg.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Folytassa, doktor! (1967) 1. szinkron, 1970, Pannónia Filmstúdió, megrendelő: Mokép, Ariel (DVD) az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. Folytassa, doktor! (1967) 2. szinkron, 1991/1992, Magyar Szinkron- és Videovállalat, megrendelő: Mokép, Mokép Video V. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Folytassa, doktor! (1967) (1967) 3. szinkron, Hidivox Stúdió, megrendelő: Duna TV, TV2 az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  5. (1968. december 31.) „„John Wayne-money-spinner””. The Guardian, 3. o.  

További információ[szerkesztés]