Betty Marsden

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Betty Marsden
Mrs. Potts szerepében (Folytassa a kempingezést!, 1969)
Mrs. Potts szerepében (Folytassa a kempingezést!, 1969)
SzületettBeatrice Marsden
1919. február 24.[1][2]
Liverpool
Elhunyt

London
Állampolgárságabrit
Nemzetiségeangol
HázastársaDr. James W. Muggoch (1939 k.– 1975)
Foglalkozása
IskoláiItalia Conti Academy of Theatre Arts
Színészi pályafutása
Aktív évek1937–1994
Híres szerepeiFolytassa-sorozat
Tevékenységszínész

SablonWikidataSegítség

Beatrice „Betty” Marsden (West Derby, Liverpool, Egyesült Királyság, 1919. február 24.London, 1998. július 18.) brit (angol) filmszínésznő, komika. A Folytassa-sorozatban alakított szerepei mellett más angol vígjátékokból ismert, a kortársak rádiós sorozatokban, hangoskönyvekben hallhatták, színpadi drámákban, vígjátékokban, musicalekben és zenés revüműsorokban láthatták.

Élete[szerkesztés]

Származása, pályakezdése[szerkesztés]

Liverpool elővárosában, West Derbyben született, egyszerű családban. Szegénységben nőtt fel Somersetben. Hatéves korában iskolai zenetanára ismerte fel előadói tehetségét, és segítette továbbtanulását.[4] 11 évesen a Szentivánéji álom iskolai előadásán az „első tündér” szerepét játszotta. Egy évvel később Londonban, a Victoria Palace-ban szerepelt, a Windmill Man című zenés mesedarabban, a „herceg” szerepében. Hat éves ösztöndíjat szerzett Italia Conti (1873–1946) színiiskolájában. A londoni West Enden debütált 1935-ben, a Closing at Sunrise című zenés darabban.

A második világháború éveiben a hadsereg kulturális szórakoztató szervezetének (Entertainments National Service Association, ENSA) tagjaként a katonáknak rendezett előadáson énekelt és szavalt.[5] Egy edinburgh-i fellépés alkalmával ismerte meg Dr Jimmy Wilson Muggoch katonaorvost, akihez feleségül ment.[6]

Pályája[szerkesztés]

Színpadi karrierre vágyott, elsősorban klasszikus szerepeket keresett. Szórakoztató, nevettető komédiás tehetségét azonban jobban keresték, és elsősorban komika szerepekre hívták. Az 1950-es években számtalan revüelőadásban szerepelt, többek között az Edinburghi Fesztiválon, a londoni West End színpadjain (abban az időben ő volt Pán Péter legfiatalabb alakítója). Stanley Baxter mellett szerepelt a Brighter Side c. nagyrevüben.

Legnagyobb sikereit rádiós komikaként aratta. 1958-tól Kenneth Horne és Kenneth Williams mellett játszott a Beyond Our Ken és a Round the Horne rádiós szórakoztató műsorokban. A jelenetek többségét Barry Took és Marty Feldman írták. A beszélő nevű női karakterek, akik az ő hangján szólaltak meg a rádióban, máig népszerűek angolszász nyelvterületen (Daphne Whitethigh, Fanny Haddock, Dame Celia Volestrangler vagy Lady Beatrice Counterblast). Kenneth Horne 1969-ben bekövetkezett halála után ezeket a rádióműsorokat leállították.

Az 1950-es évek végétől egyre több filmvígjátéki szerepet kapott, sok más mellett 1961-ben ő volt Mata Hari a Folytassa tekintet nélkül!-ben, majd 1969-ben egy vihogó, zsarnoki feleség a Folytassa a kempingezést!-ben. Magyar szinkronhangját Andresz Kati, Tóth Judit és Vándor Éva adta.

Az 1970-es évektől Marsden ismét színpadi szerepeket keresett. 1975-ben szerepelt a P. G. Wodehouse: Gáz van, Jeeves! (The Code of the Woosters) című vígjátékából írt By Jeeves című Andrew Lloyd Webber-musicalben, mint „Dahlia néni”. Szerepét azonban a megnyitó előtt kivették a darabból.[7] [8] Játszotta Lady Bracknellt Oscar Wilde Bunbury – avagy jó, ha szilárd az ember c. vígjátékában, Marthát Edward Albees Nem félünk a farkastól c. drámájában, és (halála előtt néhány hónappal) a londoni Royal National Theatre-ban még fellépett egy Pán Péter-előadásban is.

Hű maradt a rádióhoz is, műsorvezetőként is, és hangjátékok, később hangoskönyvek szereplőjeként is. Utolsó hangfelvételét C.S. Lewis: Narnia krónikái c. regényének hangoskönyv-változatát 1988 júliusában készítette a BBC.

Utolsó éveiben egészsége megromlott, szív- és tüdőproblémákkal küzdött, több szívinfarktust szerencsésen túlélt. Hirtelen szívrohamban halt meg, Northwoodban (északnyugat-Londonban), egy színészotthonban, baráti társasága körében, 1998. július 18-án, 79 évesen.[6]

Főbb filmszerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. BnF források (francia nyelven)
  3. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. október 20.)
  4. Christopher Stevens. Born Brilliant: The Life Of Kenneth Williams. John Murray, 370. o. (2010). ISBN 978-1-84854-195-5 
  5. The Best of Round The Horne. Equation Ltd. (1989). ISBN 1-85336-162-3 
  6. a b BBC Entertainment - Comic actress Betty Marsden dies. News.bbc.co.uk. (Hozzáférés: 2021. március 1.)
  7. Michael Walsh. Andrew Lloyd Webber – His Life and Works. New York: Abrams (1997) 
  8. Alan Ayckburn: Hintergrund zu dem Musical By Jeeves. jeeves.alanayckbourn.net. (Hozzáférés: 2021. március 1.)

További információ[szerkesztés]