Folytassák, lányok!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Folytassák, lányok!
(Carry On Girls)
1973-as brit–ausztrál film
RendezőGerald Thomas
ProducerPeter Rogers
Műfaj
ForgatókönyvíróTalbot Rothwell
Főszerepben
ZeneEric Rogers
OperatőrAlan Hume
VágóAlfred Roome
Gyártás
Ország Egyesült Királyság
Ausztrália
Nyelvangol
Forgatási helyszínPinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire;
móló, Marine Parade, Kings Road, Madeira Drive, Brighton, East Sussex;
Marylebone, London
Játékidő88
Költségvetés206 000 GBP
Forgalmazás
ForgalmazóRank Organisation
BemutatóEgyesült Királyság 1973. nov. 9.
Ausztria 1973. dec. 14.
NDK 1989. jan. 1.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőFolytassa külföldön!
KövetkezőFolytassa, Dick!
További információk
SablonWikidataSegítség

A Folytassák, lányok!, eredeti címe Carry On Girls, 1973-ban bemutatott brit (angol) színes filmvígjáték, a férfi szexisták és a feministák harcainak paródiája, a Gerald Thomas által rendezett Folytassa… filmsorozat 25. darabja. A sorozat rendszeres sztárjai közül szerepel Sidney James, Barbara Windsor, Joan Sims, Kenneth Connor, Bernard Bresslaw, Peter Butterworth, Patsy Rowlands és Jack Douglas.

A film különlegessége, hogy se Kenneth Williams, se Charles Hawtrey nem jelenik meg a filmben. Williams lett volna Bumble polgármester, de ő a West End Színházhoz volt lekötve, Hawtrey-t pedig gázsi-vita miatt hagyta ki a producer. Utoljára szerepelt a sorozatban Valerie Leon és Joan Hickson, Miss Marple későbbi alakítója. A fotós szerepben látható Mick Jagger-szerű figura Robin Askwith, a korszak népszerű komikus-sztárja.

Cselekmény[szerkesztés]

Dél-Anglia tengerpartján, a költött Fircombe városban sokat esik az eső, elmaradtak a turisták, a várost válság fenyegeti. A városi tanács ülésén Sidney Fiddler (Sidney James) szépségverseny rendezését javasolja turistacsalogatónak. Frederick Bumble (Kenneth Connor), a tutyimutyi polgármester beletörődik. A harcos feminista Augusta Prodworthy tanácstag (June Whitfield) ellenzi a nők szexista kizsákmányolását és bezárja az ülést. Fiddler azonban Auguszta távozása után az öregedő férfi tanácstagokkal mégis megszavaztatja a rendezvényt. A szervezéssel és hírveréssel a haverját, Peter Potter londoni sajtóügynököt (Bernard Bresslaw) bízza meg. Potter még saját menyasszonya, Paula (Valerie Leon) elől is titkolni igyekszik új szerződésének természetét, de a vasúti kupéban már a Fircombba igyekvő szexis jelentkezőkkel összezsúfolva utazik.

A helyi szálloda vezetője, Connie Philpotts (Joan Sims), Sidney barátnője, bizalmatlanul nézi az előkészületeket. Sidney rábeszéli, hogy a szépségverseny résztvevőinek adjon ingyen szállást. Biztatja, hogy a verseny hírére tömegesen fognak érkezni a fizető turisták. Connie aggódik rendes, nyugdíjas törzsvendégeiért, és valóban, a szállodában hamarosan fejre áll a rend. A reklámfotózásra behoznak egy szamarat, amely telepiszkítja a hall szőnyegét, William, a portás (Jack Douglas hasztalan takarít. A vagány motoros csaj, Hope Springs (Barbara Windsor), „Miss Easy Rider” összeverekszik a dúskeblű Dawn Brakes-szel (Margaret Nolan). A törzsvendégek élete felborul, Mrs Dukes (Joan Hickson) piros bundabugyiját a propagandisták felhúzzák a tengerparti zászlórúdra útjelzőnek. Az öreg admirális (Peter Butterworth) izgalomba jön és a csajok fenekét csipkedi. Más törzsvendégek felháborodva elköltöznek, az ingyenes lakók szaporodnak, Connie vesztesége naptól napra nő.

A harcos feminista Augusta Prodworthy tanácsos megszervezi Fircombe asszonyainak tiltakozását. Sikeresen meghiúsítják a csak „Uraknak” épült új nyilvános WC felavatását, Bumble polgármesterről még a nadrágot is lehúzzák. A bulvársajtó bőségesen tálalja a zaftos eseményeket. Augusta Prodworthy fia, Larry (Robin Askwith) a szépségverseny fotósa aktfotózást szervez Dawn-nal, de az utánuk lihegő kéjsóvár admirális megzavarja őket.

A „Női dolgok” tévés magazinműsor szerkesztői, Gaybody (Jimmy Logan) és Debra (Sally Geeson) interjút akarnak a lányokkal. Sidney valami meglepetéssel akarja növelni a műsor nézettségét. A vonakodó Pottert nőnek öltöztetik. A forgatás közben Augusta kihívja a rendőrséget, hogy leleplezze a nőnek álcázott szélhámost. A rendőrök azonban Potter helyén menyasszonyát, a váratlanul megérkező Paulát találják, és eredménytelenül távoznak. A szállodában egymást tapossák a botránysajtó képviselői, mindenki az eltűnt szépségkirálynő (vagy -király) jelöltet keresi. Paula is jelentkezik a szépségversenyre, Potter kétségbeesésében megkéri a kezét, de így sem tudja eltántorítani.

Augusta Prodworthy „Women’s Lib” mozgalmát erősíti Rosemary (Patricia Franklin), az „Égesd el a melltartódat” mozgalom férfiruhában járó kőkemény aktivistája. Céljuk a Miss Fircombe szépségverseny meghiúsítása, Bumble polgármester lejáratása és végső fokon Augusta polgármesternővé választása. Csatlakozik hozzájuk Bumble polgármester elhanyagolt neje, Mildred (Patsy Rowlands) is, eskütétel gyanánt ő is elégeti melltartóját. Ebből tűz keletkezik. Bumble polgármester éppen a tűzőrség vadonatúj autóját avatja, amikor jön a riasztás. A tűzoltóautó elrobog, a polgármester beleakadt nadrágjával együtt.

A tengeri móló színháztermében rendezett szépségversenyre minden jegy elkelt. Augusta és a női összeesküvők a rendőröket kijátszva belopóznak. A versenyzőkre viszkető- és tüsszentőport szórnak, a színpadot vízzel árasztják el, az elázott résztvevőket iszappal borítják be. A felháborodott nézők visszakövetelik a pénzüket. Sidney meg akar lógni a bevétellel, de Connie már elvitte a pénzt saját veszteségei fedezésére. Sidney gokarton menekül üldözői elől, aztán a motoros Hope Springs felveszi és együtt mennek világgá.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron)[2]
Magyar hangja
(2. szinkron)[3]
Sidney Fiddler Sidney James Gruber Hugó Beregi Péter
Hope Springs / Tavaszi Remény / Napsugár Barbara Windsor Dudás Eszter Kiss Erika
Connie Philpotts, szállodás Joan Sims Kocsis Mariann Simon Eszter
Frederick Bumble polgármester Kenneth Connor Dobránszky Zoltán Izsóf Vilmos
Mildred, Bumble felesége Patsy Rowlands Csere Ágnes Koffler Gizi
Augusta Prodworthy June Whitfield Menszátor Magdolna Tóth Judit
Peter Potter Bernard Bresslaw Papp János Vass Gábor
Paula Perkins Valerie Leon Rák Kati Nyírő Bea
Admirális Peter Butterworth Szabó Ottó Besenczi Árpád
William Jack Douglas Csonka András Forgács Gábor
Mrs. Dukes Joan Hickson Czigány Judit Gyimesi Pálma
Rendőrfelügyelő David Lodge Makay Sándor Szokolay Ottó
Cookson közrendőr Billy Cornelius ? ?
Dawn Brakes, „Hajnalka” Margaret Nolan Andresz Kati Orosz Anna
Ida Downs Wendy Richard Balogh Erika Mics Ildikó
Debra Sally Geeson ? ?
Miss Bangor Angela Grant ? ?
Rosemary Patricia Franklin Papp Ági ?
Larry Prodworthy Robin Askwith Lux Ádám Karácsonyi Zoltán
Tűzoltóparancsnok Bill Pertwee Varga Tamás ?
Miss Drew, gyorsíró Marianne Stone ? ?
Főnővér Brenda Cowling Pásztor Erzsi Bókai Mária
Cecil Gaybody, tévés Jimmy Logan Csuja Imre Sztarenki Pál

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Carry On Girls (1973) (angol nyelven). Carry On Line (carryonline.com). [2021. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 25.)