Folytassa a kempingezést!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Folytassa a kempingezést!
(Carry On Camping)
1969-es brit film
Alternatív cím: Folytassa a kempingben, avagy felejtsd el a hálózsákot!
RendezőGerald Thomas
ProducerPeter Rogers
Műfaj
ForgatókönyvíróTalbot Rothwell
Főszerepben
ZeneEric Rogers
OperatőrErnest Steward
VágóAlfred Roome
Gyártás
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszínPinewood Studios,
Burnham Beeches, Buckinghamshire
Maidenhead, Berkshire
Gerrard’s Cross, Buckinghamshire
Játékidő88
Költségvetés208 400 GBP
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóEgyesült Királyság 1969. máj. 29.
USA 1969. jún. 20.
NSZK 1977. jún. 19.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőFolytassa a Khyber-szorosban!
KövetkezőFolytassa újra, doktor!
További információk
SablonWikidataSegítség

Folytassa a kempingezést! (eredeti cím: Carry On Camping), 1969-ben bemutatott brit (angol) filmvígjáték, a nyaralási filmek paródiája, a Gerald Thomas által rendezett Folytassa… filmsorozat 17. darabja. Szereplői a sorozat rendszeres sztárjai, Sid James, Kenneth Williams, Charles Hawtrey, Joan Sims, Terry Scott, Hattie Jacques, Barbara Windsor, Bernard Bresslaw és Peter Butterworth. Alternatív magyar cím: Folytassa a kempingben, avagy felejtsd el a hálózsákot!

Cselekmény[szerkesztés]

Sid és haverja, Bernie (Sid James és Bernard Bresslaw) és barátnőik, a szigorúan prűd Joan és a szelíd Anthea (Joan Sims és Dilys Laye), a moziban egy Paradicsom nevű nudista táborról szóló filmet néznek. A felháborodott lányok otthagyják a vetítést, a két kéjsóvár fickó viszont elhatározza, hogy nekik is ott a helyük. Barátnőiket ráveszik egy közös sátras nyaralásra (nudizás említése nélkül). A Paradicsom kempingben azonban Josh Fiddler (Peter Butterworth), a pénzéhes tulaj először beszedi a borsos úgymond „tagsági díjakat”, csak azután közli, hogy itt nem tűri a nudis „disznólkodást”. A kemping csak egy sima családi táborhely, eléggé szegényes szolgáltatásokkal, egy sáros mezőn. Josh egyetlen befizetett fillért sem ad vissza, így a társaság mégis ott marad. A két fiút újabb csalódás éri, amikor barátnőik nem akarnak velük koedukált sátorban aludni.

Ugyanide érkezik Peter Potter (Terry Scott), aki utálja a kempingezést, de sárkány-természetű, idegesítően vihogó felesége, Harriet (Betty Marsden) minden évben idekényszeríti. Útközben Petert megkergeti egy bika, puskával lövöldöz rá egy farmer, aki viselős leányának felcsinálóját véli felfedezni benne (is). Hozzájuk csapódik a tenyeres-talpas, ügyetlenkedő Charlie (Charles Hawtrey), kezdő táborozó, aki egy lőtéren verte fel a sátrát, lelőtték a feje fölül, és most az eső elől Potterék sátrába menekül. A következőkben Charlie rengeteg bajt okoz és egyre inkább púp lesz Peter hátán. Potterék hajnalban csendben felszedik sátrukat és otthagyják Charlie-t, aki azonban röviddel utánuk szintén befut a Paradise kempingbe.

A következő csoport a Chayste Place („chaste”=szűzies) leányiskolából érkezik, vezetőjük Dr. Soaper (Kenneth Williams) és azt őérte epedő Miss Haggard (Hattie Jacques). A lányok a közeli diákszállóba költöznek, ahol a főkolompos Babs (Barbara Windsor) és barátnője, Fanny (Sandra Caron) felcserélik Dr. Soaper és Miss Haggard szobáin az ajtószámokat. A kínos helyzet után másnap a szabadtéri reggeli torna közben Babsról lepattan a bikinifelső, egyenesen Dr. Soaper kezébe.

Az éjszakai eső eláztatja Sid és Bernie sátrát, azonnal haza akarnak menni, de a tornázó lánycsapat láttán másként döntenek. Babs, a „bögyös szexbomba” megzavarja a a férfiak fejét. Sid és Bernie is úgy látják, saját imádott, de vonakodó barátnőik helyett a diáklányokkal több eredményre juthatnak. Peter Potter fellázad, és kidobja a rajtuk élősködő Charlie-t. Miss Haggard szerelmet vall a rémült Dr. Soapernek.

A szomszéd telekre egy hippi fesztivál kezdőik, szól a Flowerbuds (=„virággyermekek”) együttes koncertje. Az összes csaj átrohan a táncos bulira. A táborozók összefognak, Sid és Bertie hippi-nek öltözve a táncolók közé vegyük, mindenkit felfűznek egy madzagra, Josh traktorral „összevonja” őket, és mindenkit lefújnak hígtrágyával. A zenekart Jim Tanner egy rövidzárlattal elnémítja. A csendháborítók elmenekülnek, de az összes rajongó diáklány is elmegy velük a zenekar teherautóján (szerencsére Charlie is). Dr. Soaper és Miss Haggard elkötik Potterék tandem kerékpárját és üldözőbe veszik a lányokat. Peter Potter nem kesereg a kerékpár után, mert többé nem kempingeznek, csak kényelmes luxusutakra mennek. Bernie és Sid számára is kellemes fordulat van kilátásban: a két lány, Joan és Anthea végre engednek az ostromnak és bebújnak hozzájuk a fiú-sátorba. Még egy csapást kell elhárítani: feltűnik Mrs Fossey, Joan aggódó anyukája (Amelia Bayntun), aki meg akarja óvni a két lány erkölcseit. A félénk Anthea fellázad, szabadon enged egy kecskebakot, amely mekegve elkergeti Mrs Fosseyt…

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron)[2]
Magyar hangja
(2. szinkron)[3]
Magyar hangja
(3. szinkron)[4]
Sid Boggle Sidney „Sid” James Gruber Hugó Tordy Géza Beregi Péter
Charlie Muggins (→ „Bálek”) Charles Hawtrey Görög László Szacsvay László Maros Gábor
Joan Fussey Joan Sims Molnár Piroska Kovács Nóra Simon Eszter
Dr. Kenneth Soaper Kenneth Williams Perlaki István Harsányi Gábor Harsányi Gábor
Peter Potter Terry Scott Láng József Gesztesi Károly Besenczi Árpád
Babs Barbara Windsor Kiss Erika Kiss Erika Mics Ildikó
Miss Haggard Hattie Jacques Némedi Mari Molnár Piroska Molnár Piroska
Bernie Lugg Bernard Bresslaw Papp János Németh Gábor Vass Gábor
Jim Tanner Julian Holloway Galambos Péter
Anthea Meeks Dilys Laye Prókai Annamária Jani Ildikó Orosz Anna
Josh Fiddler (→ „Svindler”) Peter Butterworth Dobránszky Zoltán Papp János Pálfai Péter
Harriet Potter, Peter felesége Betty Marsden Andresz Kati Vándor Éva Tóth Judit
Sally Trisha Noble Rák Kati Mics Ildikó
Mr. Short Brian Oulton Izsóf Vilmos Pálfai Péter
Farmer, lányos apa Derek Francis Gruber Hugó
Jane Elizabeth Knight
Fanny Sandra Caron Balogh Erika
Joy Georgina Moon
Hilda Jennifer Pyle
Betty Jackie Poole
Tehenészlány Sally Kemp
Mrs. Fussey, Joan anyja Amelia Bayntun Győri Ilona Várnagy Kati
Kommentátor hangja (moziban) Peter Cockburn Orosz István Kardos Gábor
Néző a moziban Michael Nightingale Kardos Gábor
Miss Dobbin Valerie Leon Huszárik Kata
A farmer lánya Patricia Franklin
További hangok Kautzky József Sz. Nagy Ildikó

„Magyarított” nevek[szerkesztés]

Némelyik magyar szinkronban megváltoztatták az eredeti karakterek nevét:

  • Charlie Muggins → Charlie Bálek, a magyar „balek” szóból (Charles Hawtrey)
  • Josh Fiddler → Josh Svindler, a „csaló” jelentésű német Schwindler szóból (Peter Butterworth)

Sajátosságok[szerkesztés]

Ezt a filmet is alapvetően a „szex eladja magát” („sex sells”) alapelvre építették, tele van szexre utaló egy- és kétértelmű kiszólásokkal, helyzet- és szövegkomikumokkkal. Jelképértékű részlete a filmnek az aerobik-jelenetben a „bögyös” Barbara Windsorról lepattanó melltartó. Ez a geg visszaköszön más Folytassa-filmekben is, így pl. az 1974-es Folytassa, Dick! haranghúzó jelenetében. Hasonlóan azokhoz a Folytassa-filmekhez, amelyekben Sidney Jamesszel együtt szerepelt (aki hosszú időn át valódi szeretője volt), Barbara Windsor itt is megmutatja magát rövid meztelen villantásokban. Ezek a bevillantások Barbaras Windsort a sorozat legismertebb szereplőjévé tették annak ellenére, hogy csupán 8 részben szerepelt.

Érdekességek[szerkesztés]

A cselekményt bevezető mozijelenetben Sid és Bernie (Sid James és Bernard Bresslaw) az 1959-es „Nudist Paradise” című angol mozifilm vetítését nézik, amelyet Charles Saunders rendezett. Ez volt az első mozifilm az Egyesült Királyságban, amelyben a cenzúra benne hagyta a meztelen jeleneteket.[5]

A történetben utalások esnek korábbi Folytassa-filmekre, pl. amikor Miss Haggard (Hattie Jacques) elmeséli Dr. Soapernek (Kenneth Williams), hogy korábban kórházban dolgozott ápolónővérként (lásd az 1967-es Folytassa, doktor!-t).

A filmet 1969 őszén forgatták, a szabadtéri felvételeket sűrűn zavarta meg hosszas esőzés, ennek eredményét sok jelenetben látni is lehet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Folytassa a kempingezést (1969) 1. szinkron, Magyar Szinkron- és Videovállalat, megrendelő: Mokép az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. Folytassa a kempingezést (1969) 2. szinkron, VideoVox Stúdió, megrendelő: HBO az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Folytassa a kempingezést (1969) 3. szinkron, Liget Stúdió, megrendelő: Duna TV, Film+, Filmmúzeum az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  5. Nudist Paradise (1959) az Internet Movie Database oldalon (angolul)

További információ[szerkesztés]

  • Carry On Camping. 1969 (angol nyelven). Carry On Line (carryonline.com). [2021. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 29.)