Fecskefarkú lepke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Fecskefarkú lepke
Fecskefarkú lepke.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon védett
Eszmei érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Alrend: Valódi lepkék (Glossata)
Család: Pillangófélék (Papilionidae)
Alcsalád: Papilioninae
Nemzetség: Papilionini
Nem: Papilio
Faj: P. machaon
Tudományos név
Papilio machaon
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Fecskefarkú lepke témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fecskefarkú lepke témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fecskefarkú lepke témájú kategóriát.

Fecskefarkú lepkék
Fecskefarkú lepke

A fecskefarkú lepke (Papilio machaon) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, ezen belül a pillangófélék (Papilionidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fecskefarkú lepke Európa és Ázsia nagy részén, Japánt is beleértve, valamint Észak-Afrikában és Észak-Amerikában fordul elő. Nagy-Britanniában e faj korábban igen elterjedt volt, de ma már csak helyenként fordul elő. Magyarországon elterjedt és gyakori.

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az eurázsiaik és észak–afrikaiak alapszíne sárga, az elülső szárnyak hátsó szegélyét két párhuzamos fekete sáv övezi, ezért ahol elterjedése a Papilio xuthus‑sal fedi egymást, ránézésre könnyen összetéveszthető, bár mintázatuk és színezetük kissé eltér. A hátulsó szárnypáron vannak a fecskefarkak, amelyek hosszúsága változó, lehet egy kis kiszögelés vagy egy rendkívül hosszú fonálszerű képlet is; e szárnypár jellemzője még a beöblösödő szárnyszegéllyel párhuzamosan húzódó kékesfekete szalag, valamint egy-egy pirosas vagy rozsdabarna szemfolt a szárnyak belső szögletében. A tavaszi alak (ha van) lényegesen kisebb és halványabb. Az észak-amerikai példányok sokkal változatosabbak, lehetnek sárga–fekete sávosak, de sok egyeden több a fekete elem, sőt lehetnek tiszta feketék, mivel valószínűleg a mérgező Battus fajokat utánozzák, így a madarak kerülik. Szárnyfesztávolsága 75-100 milliméter.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nyílt hegy- és dombvidéki lejtőket kedveli, 2000 méter magasságig. A kertekben is megjelenik, főleg ha ott sárgarépát termesztenek. A nyári réteken vitorlázó repüléssel főleg az ernyősvirágzatúakat keresi fel. Szívesen szívogatja a virágokat, gyorsan repül. A kifejlett lepke 3-4 hétig él.

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szaporodási időszaka helyenként változik. A trópusokon és a melegebb szubtrópuson egész évben szaporodik, és akár hat-hét nemzedéke lehet; de a sarkvidéken mindössze a nyár közepén egy nemzedéknek ad életet. A mérsékelt övben a szaporodási ideje tavasz és nyár; az ősszel bebábozódott egyedek áttelelnek, a belőlük kibújó tavaszi forma nagyon eltérő a nyáritól.

A Kárpát‑medencében évente két nemzedéke van (IV-V és VII-VIII). Petéit egyesével rakja le különböző ernyős virágzatú növényekre, ritkán a rutafélékre (Rutaceae) rakja a petéit. A petéből hernyó 8-10 nap múlva lesz. A frissen kibújt hernyó úgy védekezik, hogy a madárürülék színét veszi fel. Később tetszetősebb színe lesz. Hernyója zöld, fekete-piros harántszalagokkal. Veszély esetén ellenségét úgy ijeszti el, hogy kinyújtja két, félelmet keltő „szarvát”. Mivel a hernyók nagyon falánkak, ha túlszaporodnak, komoly kárt okozhatnak. A hernyóból báb 6-7 hét múlva lesz. A hernyó egy növényszárhoz tapad és – rendszerint a téli hónapok alatt – bebábozódik. A bábból pillangó 2-24 hét múlva lesz.

Rokon fajok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fecskefarkú lepke neméhez tartozik a korzikai fecskefarkú lepke (Papilio hospiton) is.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Állat- és növényhatározó természetjáróknak
  • Csodálatos állatvilág, Wild life fact file (magyar nyelven) ford.: Mester K.: (2000). ISBN 963-86092-0-6 
  • Nagy európai természetkalauz. Összeáll. és szerk. Roland Gerstmeier. 2. kiadás. Budapest: Officina Nova. 1993.  
Fecskefarkú lepke,
hernyója
hernyója
és bábja