Újszárnyúak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Újszárnyúak
Házi méh (hártyásszárnyúak rendje)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Újszárnyúak (Neoptera)
Martynov, 1923
öregrendek és rendek

Megjegyzés: Polyneoptera+Paraneoptera=Exopterygota

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Újszárnyúak témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Újszárnyúak témájú kategóriát.

Az újszárnyúak (Neoptera) a szárnyas rovarok (Pterygota) alosztályának egy ága. Csaknem minden szárnyas rovar ide tartozik, specifikusan azok, amelyek képesek szárnyukat összecsukni a potroh fölött (így takarékosan elhelyezni nyugalmi állapotban), indirekt szárnyizmaikkal pedig gyorsabb szárnycsapásokra képesek. A kimaradó csoportok a szárnyas rovarok alapibb helyzetű rendjei (a Palaeoptera gyűjtőnév alatt), melyek nem képesek a szárnyaikat összehajtani.

Megjelenésük, felépítésük[szerkesztés]

Szárnyaiknak csak egy középere van, és az négy részre tagolt.

Rendszerezés[szerkesztés]

Az ITIS az összes újszárnyú rendet ebbe az alosztályágba helyez, további részletezés nélkül; más osztályozások több öregrendet írnak le az alosztályágon belül. Egy hagyományos rendszerezés a jobb oldali doboz felosztásában látható. Szinte általánosan elfogadott taxonok a következők: az Exopterygota (=Polyneoptera+Paraneoptera) - tökéletlen átalakuláson átmenő újszárnyúak, melyeknél a szárnyak már az imágó állapot előtt megjelennek, és a bábállapot (pupa vagy chrysalis) hiányzik, továbbá az Endopterygota, a teljes átalakuláson átmenő újszárnyúak, melyeknél a szárnyak lárvaállapotban a testen belül fejlődnek, és csak a bábállapotban (pupa vagy chrysalis) válnak láthatóvá.

Újabban számosan próbálkoznak az újszárnyúak leszármazási kapcsolatainak további részletezésével. Bár ez még mindig kevésbé vitatott terület, mint a (nyilvánvalóan parafiletikus) Palaeoptera esetében, még számos tisztázatlan kérdés van. Például a hártyásszárnyúak, melyeket euszociális (államalkotó) viselkedésük miatt magasan fejlett rovaroknak tartanak, az Endopterygota csoportnál jóval inkább alapi helyzetűnek tűnnek, amint azt pleziomorf testfelépítésük és a molekuláris genetikai adatok is sugallják. A javasolt Dictyoptera öregrend pontos helyzete is bizonytalan, azaz hogy inkább az Exopterygota csoporthoz sorolódik vagy alapi helyzetű neopterának kell tekinteni.

Egy javasolt rendszerezés[szerkesztés]

Exopterygota öregrend

Dictyoptera javasolt öregrend

Paraneoptera javasolt öregrend

Endopterygota öregrend

Mecopteroidea/Antliophora javasolt öregrend

Amphiesmenoptera javasolt öregrend

Incertae sedis

Jelenlegi rendszerezés fosszilis taxonokkal együtt[szerkesztés]

Megjegyzés: Polyneoptera+Paraneoptera=Exopterygota


Források[szerkesztés]