Erich von Däniken

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erich von Däniken
Erich von Daniken.jpg
Született 1935. április 14. (79 éves)
Zofingen

Erich Anton Paul von Däniken (Zofingen, 1935. április 14.) svájci író, aki arról vált ismertté, hogy könyveiben és filmjeiben felvetette annak a lehetőségét, hogy a prehisztorikus időkben egy magasan fejlett földönkívüli civilizáció tett látogatást a Földön. Könyveit 32 nyelvre fordították le, és kb. 62 milliót el is adott, ami lehetővé tette, hogy egyike legyen a legsikeresebb íróknak.

Elmélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Erich von Däniken a legismertebb képviselője a paleoasztronautikának vagy a "paleo-SETI" hipotézisnek, mely szerint földönkívüliek látogatták meg a Földet a prehisztorikus időkben, és hatással voltak az emberiségre. A fejlettségük miatt az ősemberek isteneknek tartották őket. Ennek az elméletnek a hátterében a legkülönbözőbb dolgok állnak az ősi kultúrákból: mondák, épületek, faragványok, és megmagyarázhatatlan eredetű, funkciójú tárgyak. Miképpen tudta volna az általunk műszakilag fejletlennek tartott ókori ember létrehozni a gízai piramisokat, a Húsvét-sziget kőszobrait, a Stonehenge-et vagy Piri Reis térképét? Az ókori kultúrák mind a semmiből virágzottak fel, majd ahogy jöttek, úgy el is tűntek. Däniken szerint a Bibliában Ezékiel próféta egy űrhajó földre szállását írja le, ami alapján a NASA egyik mérnöke (Blumrich) tervrajzot készített.

Elméleteit a tudományos élet képviselőinek zöme puszta spekulációnak tartja.[1]

1991-ben elsőként kapott irodalmi Ignobel-díjat az emberi civilizáció földön kívüli űrhajósok hatására történt kifejlődésének történetéért. [2] [3]

Szervezetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Erich von Däniken alapította az A.A.S.-t, "Ancient Astronaut Society", ami olyan embereket hoz össze, akik szeretnék bizonyítani, hogy földönkívüli civilizáció látogatott a Földre.

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Tim Callahan: The Spaceships of Ezekiel, A New Mythology - Ancient Astronauts, Lost Civilizations & the New Age Paradigm
  2. Winners of the Ig® Nobel Prize. Improbable Research. (Hozzáférés: 2012. december 27.)
  3. Az (irodalmi) IgNobel-díj. olvasóterem.com. (Hozzáférés: 2012. december 27.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]