Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen
(AVP: Alien vs. Predator)
2004-es német–cseh–amerikai–brit–kanadai film

RendezőPaul W. S. Anderson
ProducerGordon Carroll
John Davis
David Giler
Walter Hill
Alapmű
Műfaj
ForgatókönyvíróPaul W. S. Anderson
Shane Salerno
FőszerepbenSanaa Lathan
Lance Henriksen
Raoul Bova
Ewen Bremner
Colin Salmon
ZeneHarald Kloser
OperatőrDavid Johnson
VágóAlex Berner
JelmeztervezőMagali Guidasci
DíszlettervezőPeter Walpole
Gyártás
Gyártó
  • Davis Entertainment
  • Brandywine Productions
Ország USA
 Németország
 Csehország
 Egyesült Királyság
Nyelvangol
olasz
Forgatási helyszín
Játékidő101 perc
Költségvetés60 millió dollár[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó20th Century Fox
BemutatóUSA 2004. augusztus 13.
magyar 2004. október 28.
KorhatárUSA PG-13
magyar Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel172 544 654 dollár[1]
Kronológia
KövetkezőAliens vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen (AVP: Alien vs. Predator) 2004-ben bemutatott amerikaicsehbritnémet koprodukcióban készült sci-fi akciófilm, melyet Paul W. S. Anderson rendezett. A történet alapja az 1989-es Alien vs. Predator képregény

Az Alien (ejtsd: élien, jelentése: idegen) néven ismert lény A nyolcadik utas: a Halál című 1979-es filmben tűnt fel először, amelyben egy távoli naprendszerben egy csillagközi teherűrhajó fedélzetére jutva támad az űrhajósokra. A Predator (ejtsd kb: predátor, elterjedt ejtése: predátor, jelentése: ragadozó) szintén egy idegen égitestről származó, fejlett fegyvereket használó „sportvadász”, aki eredetileg a Ragadozó című 1987-es filmben egy latin-amerikai őserdőben kerül összetűzésbe egy amerikai katonai osztaggal, napjainkban. Összekapcsolásuk érdekessége tehát, hogy a két történet jelentősen eltérő időben játszódik.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

2004-ben egy műhold titokzatos hőjeleket észlel a Bouvet-sziget mélyén, nagyjából ezer mérföldre az Antarktisz északi részétől. A gazdag gyártulajdonos, Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen) összeállít egy tudósokból álló csapatot, hogy kivizsgálják a jel forrását és a Weyland Industries nevű multinacionális kommunikációs cégének jelentse. A csapat archeológusokból, nyelvészekből, zsoldosokból és vezetőjükből, Alexa Woods (Sanaa Lathan) állt össze.

Amikor egy Predator űrhajó Föld körüli pályára áll, egy sugárral mély nyílást vág a vastag jégben a hőjel közelében. Amikor a tudóscsoport a helyszínre érkezik, egy elhagyatott bálnavadász állomásra, rátalálnak a nyílásra és azon keresztül leereszkednek a mélyére. Ott egy titokzatos piramist, abban pedig egy emberi csontvázakkal teli áldozati kamrát találnak.

Eközben három Predator is leszáll és megölik a felszínen maradt embereket, majd a jég mélyére indulnak, érkezésükkor a tudósok éppen véletlenül aktiválják a föld mélyén lévő szerkezetet. Az Alien királynő felébred mélyálmából és tojásokat kezd rakni, melyekből számos arctámadó lény kel ki, és a kamrában rekedt emberekre támadnak. A megtámadott emberek mellkasából rövid idő alatt kirobbannak az újszülött Alienek és gyors növekedésnek indulnak. Harcok törnek ki a Predatorok, Alienek és az emberek között, miközben egy Predatorba is Alien embriót ültet az egyik arctámadó.

A piramis hieroglifáinak lefordításával a felfedezők megtudják, hogy a Predatorok évezredeken át látogatták a Földet. Ők tanították meg az első emberi civilizációkat, hogyan építsenek piramist, és azok istenként tisztelték a Predatorokat. Minden száz évben egyszer eljöttek a Földre egy olyan rituálé kedvéért, melynek során számos embert áldoztak fel gazdatestként az Alienek számára, hogy aztán a kikelt szörnyeket levadászhassák. Amikor pedig az Alienek magukhoz ragadták az irányítást, a Predatorok önmegsemmisítési mechanizmust indítottak be, hogy elpusztítsák ellenségeiket és önmagukat is így. A felfedezők arra következtettek mindebből, hogy a jelenlegi Predatorok is ebből a célból érkeztek, a hőjel pedig azt a célt szolgálta, hogy embereket vonzzon a piramisba az újabb vadászatra.

A túlélők úgy vélték, a Predatoroknak győzniük kell, nehogy az Alienek elérjék a Föld felszínt. A harcok során csak a csoport vezetője, Alexa és egyetlen Predator marad életben az Alienekkel szemben. Szövetségesként sikerül a Predator önmegsemmisítő berendezésével elpusztítaniuk a piramist és a sokasodó Alieneket. A felszínre érve még megküzdenek az Alien királynővel, végül a királynő után a Predator is belehal sérüléseibe, Alexa az egyetlen túlélő.

Ekkor a Predatorok űrhajójából több Predator jön elő. Magukkal viszik elesett társuk testét, Alexának pedig elismerésül harci képességeiért egyik fegyverüket ajándékozzák. Amikor hajójuk eltűnik az űrben, egy mellkasrobbantó tör ki egy halott Predator testéből. Ez egy Alien-Predator hibrid, mely mindkét faj jellemzőit és képességeit örökölte:Predalien.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[2] Magyar hangja
(1. szinkron, 2004)[3]
Alexa Woods Sanaa Lathan Kisfalvi Krisztina
Sebastian de Rosa Raoul Bova Széles Tamás
Charles Bishop Weyland Lance Henriksen Rajhona Ádám
Graeme Miller Ewen Bremner Galbenisz Tomasz
Maxwell Stafford Colin Salmon Galambos Péter
Mark Verheiden Tommy Flanagan Bede-Fazekas Szabolcs
Joe Connors Joseph Rye Katona Zoltán
Adele Rousseau Agathe De La Boulaye Kerekes Andrea
Rusten Quinn Carsten Norgaard Bácskai János
Thomas Parks Sam Troughton Epres Attila
Klaus Kieran Bew Bolla Róbert
Sven Adrian Bouchet ?
Juan Ramirez Andy Lucas Gardi Tamás

A film készítése[szerkesztés]

Tervbe volt véve, hogy a Lance Henriksen által alakított Charles Weyland Bishop mellett szerepelni fog a Weyland–Yutani Társaság másik alapítója, John Yutani is. A szerepre Peter Weller és Gary Busey (utóbbi annak ellenére, hogy a Ragadozó 2.-ben ő alakította Peter Keyes ügynököt) is ki volt szemelve.[4]

A többi Alien és Predator filmmel ellentétben e történet rendhagyó módon mellőzte a naturális-horrorisztikus erőszak ábrázolását, ami által minden országban alacsonyabb korhatár-besorolást kapott. Amerikában rendkívül alacsonynak tűnő PG-13+ besorolást kapott, nálunk 16-os karikába került. Ugyan először moziforgalmazás alatt a folytatása is 16-os korhatárt kapott, de később TV-vetítéshez azt már átminősítették 18-asba.[forrás?]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Halál a Ragadozó ellen 2004. augusztus 13-án került 3 395 moziba Észak-Amerikában. Nyitó hétvégéjén 38,2 millió dolláros bevételt ért el, és első helyen végzett a heti listán.[1] Összesen 172 millió dolláros bevételt hozott, mellyel a Predator és Alien filmek között a legjövedelmezőbb produkció lett, bár a hazai bevételek között csak a 33. helyezést érte el.[5]

A kritikusok nem láthatták a filmet a moziba kerülés előtt, a film megtekintése után pedig jellemzően negatív vélemények születtek.[6] A Rotten Tomatoes kritikákat gyűjtő weboldalon mindössze 21%-ot ért el,[7] a Metacritic 100-ból 29-es pontszáma sem pozitív eredmény.[8]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

A zeneszerző, Harald Kloser 2005-ben elnyerte a BMI Film Music Award elismerését. További negatív kritikaként jelölték a 2005-ös Arany Málna díjra a Legrosszabb feldolgozás vagy folytatás kategóriában.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c 'Alien vs. Predator' (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. június 18.)
  2. Szereposztás az IMDb.com szerint
  3. Alien vs. Predator - A halál a ragadozó ellen (AVP: Alien vs. Predator, 2004) 1. szinkron (2004). Mafilm Audio Kft., megrendelő Intercom Rt. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Stefán: Weyland-Yutani Társaság (Weyland-Yutani Corporation). Alien Adatbázis. [2016. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 21.)
  5. '2004 Yearly Box Office Results' (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. június 18.)
  6. Kehr, Dave: 'It's an Underground Monster World Series' (angol nyelven). The New York Times, 2004. augusztus 14. (Hozzáférés: 2010. június 18.)
  7. 'Alien vs. Predator' (angol nyelven). rottentomatoes.com. [2010. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 18.)
  8. 'Alien vs. Predator' (angol nyelven). metacritic.com. [2010. július 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 18.)
  9. ''AVP: Alien vs. Predator - Awards (angol nyelven). IMDb. (Hozzáférés: 2010. június 18.)

További információk[szerkesztés]