Erdélyi Magyar Néppárt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erdélyi Magyar Néppárt

Neppart logo 08 fugg 15cm.jpg
Adatok
Elnök Toró T. Tibor

Alapítva 2011. szeptember 15.
Székház 400489 Kolozsvár,
Főtér 14.

Ideológia kereszténydemokrácia, konzervativizmus, autonomizmus, föderalizmus
Politikai elhelyezkedés jobboldal
Hivatalos színei piros, fehér, zöld
Weboldala

Az Erdélyi Magyar Néppárt (röviden EMNP, románul: Partidul Popular Maghiar din Transilvania) egy jobboldali, autonomista és keresztény-konzervatív elveket valló romániai magyar párt. Fő értékeinek a szabadságot, a családot, az erdélyiséget, a nemzetet és a kereszténység morális értékeire alapozó demokráciát tekinti.

Politikai irányvonala[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az EMNP modern, európai néppárt. Határozottan Erdély-központú, munkaalapú és felelősségteljes politikát akar gyakorolni. Célja, hogy szervezettségben és mozgósító-erőben is kitűnjön, teret biztosítana a fiataloknak, rendszeresen megtartott képzéseken keresztül hasznosítható tudást akar nyújtani a politikusaiknak.

Az EMNP támogatja Nagy-Erdély (azaz Belső-Erdély és Külső-Erdély) kantonizálását Svájc mintájára, a román államon belül.

Politikai irányvonalát az európai jobbközép pártok családján belül alakítja, elődjének pedig a két világháború közötti Országos Magyar Pártot tekinti. Alapoz a magyar politika azon konzervatív és szabadelvű hagyományaira, amelyek Kemény Zsigmond, Deák Ferenc, Tisza István és Bethlen István, továbbá Jakabffy Elemér és Kós Károly politikai gondolkodásában megjelentek.

Mottója: „Dolgozni kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk.” (Kós Károly)

Bejegyzése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az erdélyi magyarság saját szülőföldjén való boldogulásáért küzdő EMNP bejegyzéséről az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács 2010. december 4-i, székelyudvarhelyi országos küldöttgyűlése döntött. A pártbejegyzésért aláírásokat gyűjtő önkéntesek Európa egyik legkirekesztőbb párttörvényének tettek eleget, és a román hatóságok által gördített akadályokkal is sikeresen gyürkőztek meg. A Bukaresti Táblabíróság 2011. szeptember 15-én hagyta jóvá az EMNP bejegyzési kérelmét. A párt első Országos Küldöttgyűlését 2012. február 25-én Csíkszeredában tartották, ahol elfogadták alapszabályzatát és politikai programját.

A párt céljai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A pártot az autonómiáért és az erdélyi magyarok érdekeinek képviseletéért hozták létre. Arra törekednek, hogy minden romániai magyar közéleti szervezettel – RMDSZ, MPP, SZNT – megtalálják a közös hangot.

Vélekedésük, hogy Bukarestből nem lehet dönteni a helyi közösségek sorsát érintő igazán fontos kérdésekben. A Néppárt Erdélybe, helyi szintekre akarja áthelyezni a döntéshozatal súlypontját, így segítve elő az autonómiaformák kialakulását is. A helyi képviselet, az Erdély-szintű politizálás elkötelezettjei.

Vezetése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az EMNP Országos Küldöttgyűlése által megválasztott elnöksége: Toró T. Tibor elnök, Gergely Balázs, Papp Előd, Szilágyi Zsolt és Zatykó Gyula alelnökök.

Elnök:

A 2014-es romániai elnökválasztás első fordulóját követően Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt bejelentették, hogy beadják lemondásukat a párt elnöki illetve alelnöki tisztségéről az alacsony választási eredmények miatt.[1]

Választási eredmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Választások Képviselőház Szenátus Parlamenti szerepe
Szavazatok száma Szavazatok aránya Mandátumok száma Mandátumok aránya Szavazatok száma Szavazatok aránya Mandátumok száma Mandátumok aránya
2012-es 47 955 0,64% 58 765 0,79% nem jutott be

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Lemond Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt. itthon.transindex.ro (2014. nov. 3.) Hozzáférés: 2014. nov. 3.