Romániai politikai szervezetek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Romániában többpártrendszer van számos politikai párttal. A jelenlegi rendszer az 1989-es forradalom után az 1991-es új alkotmány elfogadásával alakult ki.

Az 1990-es évek kezdete óta a parlamenti pártok száma csökkent. A fő pártokat nagyjából liberális, szociáldemokrata és konzervatív „családokat” alkotnak.[1] A szélsőséges csoportok viszonylag kevéssé reprezentáltak.[2]

Jogi háttér[szerkesztés]

Románia alkotmányának 40. cikke kimondja, hogy az állampolgárok szabadon csatlakozhatnak politikai pártokhoz, a bírók, katonák, rendőrök és egyéb köztisztviselők kivételével.[3] Ugyanaz a cikk tiltja az olyan pártokat, amelyek a pluralizmus, a jogállam, illetve Románia szuverenitása és területi épsége ellen kampányolnak. A pártokra a 14/2003 törvény vonatkozik; eredetileg a pártok bejegyzéséhez legalább 25 000 támogató kellett legalább 18 megyéből. 2015. februárban azonban a be nem jegyzett Romániai Kalózpárt(wd) panaszt emelt az alkotmánybíróságon, azzal érvelve, hogy ezek a követelmények megsértik az egyesülési szabadság alkotmányos előírását. Az alkotmánybíróság alkományellenesnek minősítette ezeket a korlátozásokat, és a parlament 2015. május 6-án módosította a törvényt, amely immár három aláírással is lehetővé teszi a politikai pártok megalakítását.[4][5]

Aktív politikai szervezetek[szerkesztés]

Parlamenti pártok[szerkesztés]

A 2020-as parlamenti választások eredményeként parlamenti képviselettel rendelkező politikai pártok a megalakulás éve szerint rendezve:

Az Európai Parlamentben képviselettel rendelkező pártok[szerkesztés]

A következő pártok csak az Európai Parlamentben rendelkeznek képviselettel, a román parlamentben nem:


A szócikk egy része még lefordítandó. Segíts te is a fordításban!

Kisebb politikai szervezetek[szerkesztés]

Nemzeti kisebbségi szervezetek[szerkesztés]

Helyi vagy megyei képviselettel rendelkező pártok[szerkesztés]

Képviselettel nem rendelkező párok[szerkesztés]

Megszűnt pártok[szerkesztés]

1859–1918 között működő pártok[szerkesztés]

1918−1947 között működő pártok[szerkesztés]

1947–1989 között működő pártok[szerkesztés]

1989 utáni pártok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a List of political parties in Romania című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.