Csip-csup csodák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csip-csup csodák
スプーンおばさん
Supūn Oba-san
Mrs. Pepper Pot
Műfaj kodomo, fantasy, kaland
TV-anime
Rendező Tatsuo Hayakawa
Stúdió Studio Pierrot
Ország  Japán
Csatorna NHK, Animax
Első sugárzás 1983. április 4. –
1984. március 9.
Epizódok 50

A Csip-csup csodák (eredeti címe Spoon Obaasan) egy japán animesorozat, amelyet az NHK, a japán nemzeti főadó 1983. április 4. és 1984. március 9. között sugárzott; Magyarországon többnyire 1988 és 1991 között sugározták, több ismétléssel. Az ötven részből álló sorozat Alf Prøysen norvég író Teskjekjerringa („A teáskanál-hölgy”) című regényéből készült. Később az Animax nevű műholdas japán televízióadó is sugározta. Több országban bemutatták, a magyar televízióújságok pedig éveken át holland gyártású sorozatként jegyezték a mesét, amelyet a Magyar Televízió sugárzott.

A „teáskanál-hölgy” a magyar változatban a Kalán néni nevet kapta, aki férjével, Paprika bácsival él egy kis faluban. Nyakában varázserejű kanalat hord, aminek segítségével bármikor a kanál méretére csökkenhet, miközben a kanál megőrzi eredeti méretét, amelyet aztán az összement Kalán néninek a hátán kell magával hordania. Kalán néni egy idő után mindig visszaváltozik emberi méretére, a varázslat ideje alatt birtokolt különös adottságai azonban lehetővé teszik számára, hogy – a szintén mesehős Nils Holgerssonhoz hasonlóan – állatokkal elegyedjen beszédbe vagy csodálatos erdei kalandokat éljen át, ilyen módon pedig új és érdekes barátokat szerezzen. A sorozat szereplője Lili, egy rejtélyes kislány is, aki egyedül él az erdőben, és Kalán néni barátja, aki ugyancsak jó viszonyt ápol egy egércsaláddal (családfője Björn Halken) is. Az emberek előtt nem fedheti fel titkát és nem mutatkozhat összement alakjában, ami néha igen sok kockázattal jár. Férje, Paprika bácsi ugyanakkor a sorozat folyamán felfedezi felesége titkát.

A meséből képregény is készült, amelyből Magyarországon 1988 és 1990 között összesen nyolc szám jelent meg. A televíziós változatból kis füzeteket is kiadtak a „TV-mesék” című sorozatban.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Magyar hang Megjegyzés
Kalán néni Tolnay Klári az aranykanalas néni
Paprika bácsi Képessy József Kalán néni férje
Lili Somlai Edina az erdei kislány
a hűséges menyét
Björn Halken Makay Sándor egér Kalán néni padlója alatt
Egér mama Győri Ilona Björn felesége
Piff, Puff, Nyik, Nyek, Nyak Björn és Egér mama gyermekei
Tyúkanyó Kalán néni jószága, aki sohasem elégedett
Csip és Csup Tyúkanyó csibéi
Zim Papp Ágnes a dongó, ő hordja Kalán néninek a híreket
Gombóc Kerekes József a lusta kutya
Kleó Földessy Margit Kalán néni cicája
Petrezselyem Kiss Erika a falusi lány
Csöpp Detre Annamária Petrezselyem kisöccse
Sapó, Turcsi, Andi Schnell Ádám
Kautzky Armand
Tahi József
rosszcsontok

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]