Chindesaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chindesaurus
Evolúciós időszak: triász 225 Ma
A Chindesaurus rekonstrukciója
A Chindesaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: ?Theropoda
Alrendág: Herrerasauria
Család: Herrerasauridae
Nem: Chindesaurus
Long & Murry, 1995
Fajok
  • C. bryansmalli Long & Murry, 1995 (típus)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Chindesaurus témájú kategóriát.

A Chindesaurus (IPA: [ˌtʃɪndɨˈsɑurus], jelentése 'kísértet gyík', a navahó chiindii, 'kísértet vagy rossz szellem' és az ógörög σαυρος / szaurosz, 'gyík' szavak összetételéből) a theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely mintegy 225 millió évvel ezelőtt élt, a triász időszak végén, a karni és a nori korszakok idején.

Anatómia[szerkesztés]

Testhossza 1,8–3,6 méter lehetett, a nagy testhosszúsághoz viszonylag kis (50 kilogramm körüli) testtömeg járulhatott. Mivel az állat két hosszú lábon járt és hosszú farokkal rendelkezett, gyors mozgású ragadozó lehetett.

Felfedezés[szerkesztés]

A holotípus (az elsőként leírt példány) csontvázrészeit Bryan Small találta meg 1984-ben, az arizonai Petrified Forest Nemzeti Parkban, a Chinde Point közelében. Róla nevezték el az egyetlen ismert fajt, a Chindesaurus bryansmallit.

2005-ben Randall Irmis és Sterling Nesbitt fosszilizálódott Chindesaurus csontokat fedezett fel az új-mexikói Ghost Ranch mellett, a Hayden-lelőhelyen, ahol a maradványok alapján a dinoszauruszok együtt éltek nem dinoszaurusz őseikkel, például a Dromomeron romerivel, amely a Lengyelországban talált Silesaurushoz hasonlít.

Osztályozás[szerkesztés]

A Chindesaurust a herrerasauridák közé Robert A. Long és Philip A. Murry sorolták be 1995-ben, az újabb tanulmányok (például Langer, 2004[1]) azonban már a herrerasauridákon kívüli bazális hüllőmedencéjűnek tartják.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Langer, Max C..szerk.: David B. Weishampel, Peter Dodson, Halszka Osmólska: Basal Saurischia, The Dinosauria, Second Edition, Berkely, Los Angeles, London: University of California Press, 46. o. (2004) 
  2. Parker, W. G., Irmis, R. B., Nesbitt, S. J. (2006). „Review of the late Triassic dinosaur record” (PDF). Museum of Northern Arizona Bulletin 62, 160–161. o. (Hozzáférés: 2009. november 11.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chindesaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]