Canal du Midi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Canal du Midi
Világörökség
A Canal du Midi Toulouse mellett
A Canal du Midi Toulouse mellett
Adatok
OrszágFranciaország
Világörökség-azonosító 770
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, IV, VI
Felvétel éve1996
Elhelyezkedése
Canal du Midi (Franciaország)
Canal du Midi
Canal du Midi
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 43° 36′ 40″, k. h. 1° 25′ 06″Koordináták: é. sz. 43° 36′ 40″, k. h. 1° 25′ 06″
A Wikimédia Commons tartalmaz Canal du Midi témájú médiaállományokat.
A csatorna térképvázlata

A Canal du Midi történelmi jelentőségű csatorna Franciaország déli részén (franciául le midi). A Garonne folyót köti össze a Földközi-tengerrel. A csatorna hossza 240 km és Toulouse városától Sète kikötőig nyúlik (ez utóbbit azért alapították, hogy a csatornának a keleti végpontja legyen.)

Történet[szerkesztés]

A csatorna XIV. Lajos uralkodása alatt épült. Eredeti célja az volt, hogy közvetlen összeköttetést teremtsen az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger között, kiküszöbölve az ellenséges Spanyolország körül vezető hosszú tengeri utat, a tengeri kalózokat és a 17. századi körülmények között egy hónapi utazást.

A Canal du Midi Castelnaudary városa mellett

A csatornát 1681. május 24-én nyitották meg, Canal Royal de Languedoc névvel. A tervező és az építés vezetője Pierre-Paul Riquet volt, egy gazdag adóbérlő, aki a sóadóból származó jövedelméből támogatta az építkezést. A király cserébe neki adta volna a csatorna jövedelmét, Riquet azonban csődbe ment és szegénységben halt meg 1680-ban, néhány hónappal a csatorna megnyitása előtt. A teljes költség 17 millió akkori livre volt, amelynek 40%-át a király, 40%-át a tartomány és 20%-át Riquet előlegezte meg, hogy tulajdonossá váljon. A csatorna építésénél 12 000 munkás dolgozott, a korhoz képest jó fizetéssel. Még „táppénzt” is kaptak, ami az akkori időkben ritka kivétel volt.

A 19. századig a csatorna gazdaságilag fontos víziút volt. A csatorna két oldalán vontatóösvények voltak az igavonó állatok számára. Ma a csatorna turista útvonalnak számít, a vontatóösvényből pedig helyenként kerékpárút lett. A csatorna teljes hosszában hajózható. A csatorna vonzerejének turisztikai célú kihasználására több társaság kínál autó jogosítvánnyal vezethető lakóhajókat.

A csatorna jellemzői[szerkesztés]

A Canal du Midi profilja
Zsilip a csatornán

A csatornán 103 zsilip van, amelyek a 190 méternyi szintkülönbség kiegyenlítésére szolgálnak. A csatornához összesen 328 műtárgy tartozik, a zsilipeken kívül hidak, gátak és egy alagút.

A Canal du Midi három folyót szel át, melyek fölött hídcsatorna építésével vezették tovább. A Földközi-tenger felé haladva, Carcassonne mellett a Le Fresquel, [1] Trébesnél a L'Orbiel, [2] Beziérs-nél az Orb folyó fölött. [3]

Ez volt az első alagúton átvezető csatorna. A Malpas alagút 173 méter hosszú és Enserune mellett egy domb alatt halad.

A csatorna egyik jellegzetessége, hogy Toulouse és Sète között egy ponton folyásirányt vált. Ennek oka az, hogy a csatorna legmagasabb pontja Naurouze környékére esik. Az építők problémája az volt, hogy miképpen oldják meg a csatorna vízellátását. A Canal du Midit egy 34 km-es csatornán keresztül táplálják a Saint-Ferréol-tóból. A csatorna táplálására szolgáló elsőként megépült mesterséges víztározó a maga korában kuriózumnak számított. A gát 700 méter hosszú, 30 méterrel a folyó ágya felett található, és az alapjánál 120 méter széles; az építésnél több száz helyi asszony hordta a földet kosarakban.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Canal du Midi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Google Maps (hu-US nyelven). Google Maps. (Hozzáférés: 2019. december 21.)
  2. Google Maps (hu-US nyelven). Google Maps. (Hozzáférés: 2019. december 21.)
  3. Google Maps (hu-US nyelven). Google Maps. (Hozzáférés: 2019. december 21.)

További információk[szerkesztés]

A Canal du Midi Toulouse-tól délre