Basilosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Basilosaurus
Evolúciós időszak: Középső - késő eocén, 41,3–33,9 Ma
A Basilosaurus cetoides rekonstrukciója
A Basilosaurus cetoides rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Archaeoceti
Család: Basilosauridae
Alcsalád: Basilosaurinae
Miller, 1923
Nem: Basilosaurus
Harlan, 1864
Szinonimák
  • Zeuglodon Owen, 1839
  • Hydrarchos? Koch, 1845
  • Alabamornis Abel, 1906
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Basilosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Basilosaurus témájú kategóriát.

A Basilosaurus az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a Whippomorpha alrendbe, a cetfélék (Cetacea) alrendágába és a fosszilis Basilosauridae családba tartozó kihalt nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Basilosaurus volt az egyik legkorábban felfedezett ősi cetféle. Maradványait eleinte hüllőfosszíliáknak hitték, innen ered tudományos neve ("királyi gyík") is. Körülbelül 41-34 millió évvel ezelőtt élt az eocén korban. A paleogén egyik legnagyobb testű állata lehetett, testhossza elérte a 15-20 métert, tömege az 5-7 tonnát.[1][2][3][4] Erősen megnyúlt, kígyószerű teste volt, hátsó végtagjai csökevényesen ugyan, de jelen voltak, és talán egyes kígyókhoz hasonlóan a párzásban játszhattak szerepet. A mellső végtag az úszólábúakéhoz hasonlóan még könyökízülettel rendelkezett. Az állat fogazata a modern cetfélékével ellentétben heterodont típusú volt, és valószínűleg képes volt a táplálék megrágására. Fogképlete:.[5] Anatómiája azt mutatja, hogy nem volt képes mélyre merülni, inkább a felszín közelében kereste táplálékát.

A Basilosaurus igen gyakori állat lehetett a Tethys-óceánban, és valószínűleg csúcsragadozónak számított. Egy kisebb termetű kontemporális cetféle, a Dorudon koponyáján felfedezték a Basilosaurus harapásának nyomait, mely egy lehetséges ragadozó-zsákmány kapcsolatra utal.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 2 faj tartozik:

Lelőhelyek[szerkesztés]

Basilosaurus maradványokat fedeztek fel az Amerikai Egyesült Államokban, Egyiptomban (Fayum lelőhely), Marokkóban, Jordániában és Pakisztánban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2012) „Evolution of Whales from Land to Sea”. Proceedings of the American Philosophical Society 156 (3), 309-323. o.  
  2. Gingerich, P. D.. Early Evolution of Whales: A Century of Research in Egypt, Elwyn Simons: A Search for Origins, Developments in Primatology: Progress and Prospects, 107–124. o. (2008). ISBN 978-0-387-73895-6 
  3. (2019) „Stomach contents of the archaeocete Basilosaurus isis: Apex predator in oceans of the late Eocene”. PLOS ONE 14 (1), e0209021. o. DOI:10.1371/journal.pone.0209021. PMID 30625131.  
  4. Kellogg 1936
  5. Fahlke, Julia M. (2012). „Bite marks revisited – evidence for middle-to-late Eocene Basilosaurus isis predation on Dorudon atrox (both Cetacea, Basilosauridae)”. Palaeontologia Electronica 15 (3).  

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]