Anton Ivanovics Gyenyikin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anton Ivanovics Gyenyikin
Anton Denikin 1918.jpg
Anton Gyenyikin 1918-ban
Született 1872. december 16.
Włocławek, Varsói kormányzóság, Kongresszusi Lengyelország
Meghalt 1947. augusztus 8.
(74 évesen)
Ann Arbor, Michigan
Nemzetisége orosz

Anton Ivanovics Gyenyikin (Анто́н Ива́нович Дени́кин; 1872. december 16. – 1947. augusztus 8.) az Orosz cári hadsereg altábornagya, és az egyik legfontosabb fehérgárdista tábornok volt az orosz polgárháborúban.

Gyermekkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Anton Gyenyikin 1872-ben született a Varsói Kormányzóság területén. Apja, Ivan Jefimovics Gyenyikin jobbágy volt, akit kiképzésre és 25 éves katonai szolgálatra küldtek. Ivan Gyenyikin 1856-ban, katonai szolgálatának 22. évében tiszti rangot kapott. 1869-ben nyugalmazták, ekkor már őrnagy volt. 1869-ben Ivan feleségül vett egy szegény lengyel varrónőt, Elżbieta Wrzesińskát, aki már a második felesége volt. Anton, a pár egyetlen gyermeke egyszerre tanult meg oroszul és lengyelül. Apja orosz hazafiság iránti elkötelezettsége és ortodox vallása miatt a fiatal Anton a katonai pályát választotta. A Gyenyikin család nagyon szegényközeli állapotba került, ugyanis egyetlen bevételüket a nyugalmazott őrnagy kis nyugdíja jelentette. 1885-ben meghalt Anton apja, a család anyagi helyzete még rosszabb lett. Ekkor elkezdte korrepetálni fiatalabb társait, hogy kicsit több pénzhez jusson. 1890-ben Gyenyikin a kijevi Tiszti Iskolába ment, ahol 1892-ben érettségizett le. A 20 éves Gyenyikint egy tüzérdandárhoz osztották be, ahol 3 évig szolgált.

Az első világháború tábornoka[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A polgárháború hadseregparancsnoka[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Emigrációban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1920 áprilisában hagyta el Oroszországot. Angliában és Belgiumban élt, de a 1920-as évek első felében lakott Magyarországon is (Budapest, Sopron), és Balatonlellén fejezte be háborús emlékiratainak megírását.

Emléke[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2013-ban Balatonlellén emlékkövet és emléktáblát avattak tiszteletére.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Anton Denikin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.