Agropoli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Agropoli
Agropoli látképe
Agropoli látképe
Agropoli címere
Agropoli címere
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióCampania
MegyeSalerno (SA)
Frazionék Frascinelle, Fuonti, Marrota, Mattine, Moio, Muoio, Madonna del Carmine, San Marco, Tarullo, Trentova
Irányítószám 84043
Körzethívószám 0974
Forgalmi rendszám SA
Testvérvárosok
Lista
Chili
Népesség
Teljes népesség21 262 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség620 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság30 m
Terület39 km²
Időzóna CET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 40° 20′ 49″, k. h. 14° 59′ 48″Koordináták: é. sz. 40° 20′ 49″, k. h. 14° 59′ 48″
Elhelyezkedése Salerno térképén
Elhelyezkedése Salerno térképén
Agropoli weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Agropoli témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Agropoli város (közigazgatásilag comune) Olaszország Campania régiójában, Salerno megyében. A cilentói tengerpart legjelentősebb városa.

Fekvése[szerkesztés]

A Tirrén-tenger partján, a Salernói-öbölbe benyúló kis félszigeten fekszik. Határai: Capaccio, Castellabate, Cicerale, Laureana Cilento, Ogliastro Cilento, Prignano Cilento és Torchiara.

Története[szerkesztés]

Agropoli területe már a neolitikum óta lakott vidék. Az első állandó település azonban csak a bronzkor végén, a vaskor elején alakult ki. A városhoz közeli Testene folyó torkolatánál az ókorban még egy öböl volt, amely napjainkra teljesen feltöltődött. Ezt az öblöt használták kikötőnek az itt megtelepedő görögök, akik i. e. 625-ben megalapították Poseidoniát (a későbbi Paestumot). A rómaiak a félszigettől keletre egy másik települést alapítottak i. e. 1 században Ercula néven. Miután a kikötő feltöltődött, Paestum – amely már római kézen volt – gazdasági élete hanyatlani kezdett.

Az 5. században a vandál támadások ellen védekezve, Ercula lakosai egy közeli magaslatra telepedtek át, amelyre a bizánciak a 6. században egy erődítmény építettek Akropolis név alatt (jelentése magaslat). Innen származik a város mai megnevezése is. A 6. század longobárd inváziói során a paestumi püspök is Agropoli falai között talált menedékre, amely így fontos vallási központ lett. Agropoli vált a bizánciak fennmaradt dél-itáliai területeinek központjává. A város 882-ben a szaracénok kezébe került, akik megerősítették és dél-itáliai portyázásaik bázisául használták. A várost 915-ben szabadították fel és a püspök tulajdonába került (aki a szaracén fennhatóság ideje alatt Capaccióba menekült).

Agropoli vidéke a környező településekkel együtt rövidebb megszakításokkal, egészen 1443-ig a püspöki birtok maradt. Ekkor V. Alfonz a Sanseverino grófoknak ajándékozta, a püspöknek fizetendő évi 12 uncia arany fejében. A 16-17. századokban az észak-afrikai kalózok egyik célpontja volt, emiatt többször is kifosztották, lakosságának száma pedig erősen ingadozott. A település 1806-ban lett önálló, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust.

Népessége[szerkesztés]

A népesség számának alakulása:

Főbb látnivalói[szerkesztés]

Agropoli városát tekintik a Cilento és Vallo di Diano Nemzeti Park kapujának, amely egyike a legkedveltebb olaszországi turista célpontja. A városban számos műemlékjellegű épület található: a régi erődítmény maradványai, a San Francesco-kolostor romjai, a San Marco- és San Francesco-templomok.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]