Age of Empires III

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Age of Empires III
Fejlesztő Ensemble Studios
Macsoft Games
Robot Entertainment
Glu Mobile
Kiadó Microsoft Game Studios (PC), MacSoft (Mac)
Tervező Bruce Shelley
Sorozat Age of Empires
Motor Havok physics
Platformok Microsoft Windows XP, Mac OS X, Windows Mobile, N-Gage
Kiadási dátum  USA 2005. október 18.
Verzió 1.12
Műfaj Valósidejű stratégia
Játékmódok Többjátékos videojáték
Egyjátékos mód
Korhatár PEGI: 12
Adathordozó CD (3), DVD (1)
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Windows XP, 1.4 GHz processzor, ami támogatja a Streaming SIMD Extensions-t, 256 MB RAM, 64 MB videókártya

Az Age of Empires III (ismert rövidítéssel: AoE III) egy valós idejű stratégiai játék az Ensemble Studios-tól. Amerikában 2005. október 18-án, Európában ugyanezen év november 4-én adták ki. A játék az Age of Empires sorozat harmadik része, az Age of Empires II: The Age of Kings folytatása. A Kr. u. 1500-tól Kr. u. 1850-ig tartó időszakban játszódik. Két kiegészítő csomag jelent meg hozzá:

Ebben az kiegészítőben 3 új civilizációval bővítették a játékot: Az azték, az irokéz, és a sziú indián törzsekkel.
Ebben a kiegészítőbe szintén 3 új ázsiai civilizáció került be: Japán, Kína és India.

A játékból több mint 2 millió példányt adtak el. Több díjat nyert, a GameSpy „2005 legjobb RTS-é”nek választotta, valamint helyezett lett a 2005-ben legtöbbet eladott játékok között. Jelenleg az 1.12[1] verzió a legújabb, ezt 2007. szeptember 27-én adták ki.

Rendszerkövetelmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Minimum:


 • Windows XP,
 • Intel Pentium IV 1.4 GHz,
 • 256 MB RAM,
 • 3 Gbyte szabad hely,
 • 64 Mbyteos videokártya

Ajánlott:


 • Windows XP,
 • 2,4 GHz-es Intel Pentium IV vagy
 • AMD Athlon XP 2500+,
 • 1 GB RAM,
 • Nvidia 6600/Radeon X800 videokártya,

Többjátékos mód[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A többjátékos mód az Ensemble Studios Online(ESO) rendszeren vagy közvetlen LAN kapcsolaton valósítható meg. Hasonlóan a Battle.Net rendszerhez a játékosok itt is beszélgethetnek, chatelhetnek játék közben. A többjátékos módban is felhasználhatjuk a saját fővárosunk szolgáltatásait, így rangsorolva a különböző játékosokat.

Pályák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Minden területnek megvan a sajátos kinézete változatos flórával és faunával - hiszen sivatagos, erdős, sztyeppés és dzsungel környezettel is létezik. Minden környezetnek van 2-3 fix tulajdonsága, ami befolyásolja majd a játékmenetet is, a többi pedig természetesen véletlenszerűen alakul ki. A 2-3 fix pont lehet egy folyó, kanyon vagy az, hogy hány darab szigeten és milyen elosztásban leszünk az ellenfelekkel. Ettől függ az is, hogy a pályán lesz-e kereskedelmi útvonal illetve bennszülött törzs, mennyi nyersanyag áll majd rendelkezésre, lesz-e óceán vagy sem. Ezek természetesen csupán csak a skirmish játékmódban vagy a multiplayerben választhatók.

Újítások az előző játékokhoz képest[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A négy nyersanyagos modell három nyersanyagosra változott (élelem-fa-arany, a régi kő helyett a védelmi épületekhez is fa kell). A játék elemei nagy vonalakban ugyanolyanok maradtak: korszakok (öt féle), egységek és technológiák.

Anyaország és kártyák: A skirmish játékmódban legeredetibb újítás, a főváros v. anyaország. Ez a segítő háttérország szerepét tölti be a felfedező kolóniák számára. A játékosnak a játék elején kell választania egy civilizációt, egy civilizációval együtt ún. kártyákat kap (egyszerre 20 darabot használhat), melyeket egy-egy küldetés során mindig kijátszhat. Egy kártya kijátszásakor kaphat nyersanyagküldeményt a fővárostól, vagy adott számú és típusú katonákat, vagy az egységeit jellemző pontok (hitpoint, los, stb.) javulhatnak, és más hasonló, a játék során kisebb-nagyobb szerepet játszó előnyökhöz juthat. Egy adott kártya egy küldetés során általában csak egyszer, ráadásul csak adott fejlődési korszakban (pl csak a fortress age során, előtte és utána nem) játszható ki, bár kivételek vannak. Amikor egy játékos kijátszik egy kártyát, utána bizonyos ideig várnia kell, amíg a kért küldemény az anyaországból megérkezik, addig nem használhat fel másikat. A várakozási idő, valamint maguk a felhasználható kártyák is, függnek az ún. tapasztalati pontoktól.

Tapasztalati pontok: Játék közben minden elpusztított ellenfél/ellenséges épület, legyártott egység vagy felépített épület után tapasztalati pontokat kapunk. A pontok a játék közben is kapnak szerepet, hiszen az otthonról érkező csomagok (hajórakományok) rendelkezésre állásának gyakorisága ettől függ (több tapasztalati pont = kevesebb várakozás a kártyák kijátszhatósága között). A tapasztalati pontok egy küldetés (egy játék) erejéig érvényesek, a játék végével lenullázódnak; ámde a játék során gyűjtött pontok mégis hatással vannak a játékos következő küldetéseire, mivel bizonyos tapasztalati pont összegyűjtése után a játékos szintet léphet.

Szintek: A játékosunk fejlődhet és szintet léphet. Minden szint után lehetőségünk van új kártyákat választani, amit a következő játékokban felhasználva egyre komolyabb előnyre tehetünk szert. Minél magasabb szintű városunk van, annál több (és annál jobb) kártyák közül választhatunk; a húsz darab egyszerre felhasználható kártya pakliját mindig a küldetések között kell egy külön erre a célra szolgáló felületen (deck) kikeverni a szintlépések folytán egyre nagyobb választékból.

Egységszintű változások: Ezeken kívül az épületek és egységek - természetesen, hiszen a középkor helyett az újkorban járunk - is változtak, sok esetben nagyon. Néhány egység ugyan újkori grafikát és felületet kapott, de alapjában véve ugyanúgy működik, mint az előzményjáték valamely régi egysége (pl. a lándzsások, vagy a hajók; vagy az ágyúk, amik tulajdonképpen ugyanazt a szerepet töltik be, és nagyon hasonló játékélményt nyújtanak, mint az I. és II. részekből ismert katapultok). Néhány elem azonban drasztikus változáson ment át, ilyen pl. a kereskedés; ami meglehetősen átalakult az AoE II.-höz képest; vagy a szövetségesnek megnyerhető indián- és benszülötttörzsek léte.

Kincsek: A térképeken random kincsforrások vannak, amiket ellenséges GAIA egységek (vadállatok vagy rablók stb.) őriznek. Az őrök megölése után egy telepes (= munkás) megszerezheti a kincset, amivel különféle előnyökhöz (nyersanyagok, vagy egységek) lehet jutni.

Civilizációk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zászló Nép Leírás
Flag of Cross of Burgundy.svg Spanyol

Izabella Királynő

A spanyol haderő nagy számú gyalogságot és lovasságot tart számon, Rodelero-k és Lancer-ek (Dzsidások) formájában, akik már a játék korai szakaszában gyorsan képezhetők. A spanyol felderítő a Felfedező Kortól ki tud képezni harci kutyákat, amikor a katonák még nem elérhetők.

Egyedi egységek: Rodelero, Lancer (Dzsidás), Harci kutya
Királyi testőrök: Tercio pikás, Espada Rodelero, Garrochista Lancer (Szuronyos dzsidás)
Nép bónusz: szülővárosi hajórakományokat gyorsabban érhetik el 30%-al(gyorsabban gyűlik az XP, vagyis a Tapasztalat Pont)

 • A harci kutyák extra biztonságot nyújtanak a játék elején.Kincsszerzésben is segítenek.
 • A szülőváros különleges fejlesztéseket ajánl az épületekhez és az egységekhez.
Union flag 1606 (Kings Colors).svg Brit

Erzsébet Királynő

A britek emeletes házakat építhetnek, amelyhez mindig kapnak 1 telepest ingyen, mikor megépülnek. Az emeletes házak továbbfejlesztésével jelentősen lerövidíthető az építési idejük. A brit hadsereg a későbbi korokra erősödik meg, az erős gazdaságnak köszönhetően.

Egyedi egységek: Hosszú-íjas, Rakéta
Királyi testőrök: Testőr huszár, Vörös-kabátos muskétás
Nép bónusz: Emeletes ház építése telepest ad

 • A gyorsan képződő telepeseknek köszönhetően erős a gazdaság.
 • A muskétások és huszárok fejlesztése végjátéki erősséget ad.
 • A hosszú-íjas drága, pontos íjász gyors tüzeléssel.
Flag of Île-de-France.svg Francia

Napóleon

A franciák az átlagnál erősebb és jobban felfegyverzett parasztokat, ún. Coureurs des Bois-kat képeznek, amelyeket katonaként is számontarthatunk. Ők képzik ki a legerősebb lovasságot, a Cuirassier-ket(Páncélos lovasokat).
Flag Portugal (1707).svg Portugál

Tengerész Henrik

A portugálok ingyen kapnak egy fedett szekeret (Covered Wagon) minden egyes korszaklépésnél, amiből városközpontot tudnak építeni. A portugáloknak extra felderítő lehetőségeik is vannak. A hadseregük kiegyensúlyozott, az ostromgépük az ún. Organ Gun.
Flag of the Secretary of Defence of the Netherlands.svg Holland

Nassaui Móric, Oránia hercege

A holland parasztok étel helyett pénzbe kerülnek, emiatt a nép aranytól függ az egész játék alatt. A Bankok automatikusan termelik a pénzt, ezekkel lehet ellensúlyozni a hadsereg hátrányát.
Orosz

Rettegett Iván

Az oroszok rengeteg embert tudnak termelni, különféle csoportonként képezhetők. Olcsón rendkívül nagyszámú, ám gyenge haderőt lehet kiképezni.
Flag of the Kingdom of Prussia (1750-1801).svg Német

Nagy Frigyes

A németek Parasztszekerekkel kezdenek a normál parasztok helyett. Az Uhlan (Ulánus) lovasság és a Skirmisher (Puskás) gyalogság rendkívül jól fejleszthető egységeik.
Flag of Turkey.svg Török

Szulejmán

Az oszmán török birodalom lassan, de stabilan fejlődik. A parasztok lassan, de megállás nélkül képződnek, 25 a fölső határuk, amit a Mosque-ban (Mecsetben) tudnak feljebb tolni, valamint a képzés gyorsaságát is lehet növelni. Erős tüzérség jellemzik őket, a Nagy Löveg a játék legerősebb tüzérségi egysége. A Janissary (Janicsár) a legerősebb és egyetlen gyalogos egységük.

Küldetések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékhoz három küldetéssorozat tartozik. A küldetések a XVI. (Blood), a XVIII. (Ice), és a XIX. (Steel) században játszódnak.

Az első küldetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első küldetés Morgan Black kalandjait beszéli el. Morgan egy lovag, aki a törökök ellen harcol Málta szigetén. A lovagok vezérének Alainnak a segítségével, legyőzik az oszmánokat és kiűzik őket a szigetről. A törökök üldözése közben egy kőkönyvtárra bukkannak, melyet még a titokzatos Osszusz Kör készített. A felirat a Hold tavát emlegeti, amelynek vize örök ifjúságot biztosít. Alain elküldi Morgant az újvilágba, hogy keresse meg a tavat. A lovag sikeresen átkel az óceánon, de Kuba partjainál megtámadják a flottát Elizabeth Ramsey kalózai. Szerencsére az utánuk érkező utánpótlás segítségével sikeresen visszaverik a támadást, és továbbhajóznak a kontinens felé. Legnagyobb meglepetésükre török harcosokkal találkoznak, Sahin már az újvilágban van. Azt gondolva, hogy a törökök az Osszusz Kör emberei harcba bocsátkoznak velük. Közben a spanyolok Delgadó vezetésével megjelennek, hogy az azték bennszülöttektől megtudják a tó helyét, a kincsek reményében. Morgan üldözőbe veszi őket de hajóját megrongálja egy hurrikán, így kénytelen a kalózok segítségét kérni. Elizabethnek a spanyol arany nem kell, így Morgant próbára teszi, majd vitorlát bontanak. Sikeresen megütköznek a spanyol flottával, de Alain elárulja őket és csatlakozik a Körhöz. Az Osszusz Kör körbevette a tavat, és a kis csapat, a hozzájuk csatlakozó Sahinnal az elpusztítás mellett dönt. Ezt egy hatalmas ágyú segítségével végre is hajtják. A Föld megmenekült egy nagy és gonosz hatalom uralmától.

A második küldetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A második fejezet John Black, Morgan unokája és indián barátja a mohawk (irokéz) Kanyenke kalandjait beszéli el. John egy kolónián él, valahol a keleti partvidéken, nagybátyja Stuart társaságában. Egyszer cseroki indiánok törnek a falura, a kolónia majdnem elpusztul. John a megérkező zsoldosokkal az indiánok után ered, de hirtelen angol sorkatonák törnek a védtelen gyarmatra és elrabolják Suartot. John rájön, a család ősi ellensége, az Osszusz Kör áll a támadás hátterében. Az angol Warwick emberei már ostrom alá vették Kanyenke testvérének, Nonahkeenak a faluját. A csapat megvédi az indiánokat, de szembesülnek a szomorú ténnyel, hogy a francia és brit csapatok közé kerültek. Más lehetőség híján felveszik a harcot a britekkel, és sikeres csaták után Washington ezredes békét kér. Warwick elmenekül, de az angol hajóhad kiszorítja a Huron-tó menti állásaiból, kénytelen nyugat felé visszavonulni. Az erőd elhagyása előtt Warwick megöleti Stuartot. A bosszútól megvadult John utána ered, a prérin csapnak újra össze. A dakota indiánok segítenek nekik, így Warwick húséhes gárdistáival kénytelen a hófödte hegyekbe menekülni. Itt megpróbál orosz katonákat keresztülhozni a Bering-szoroson. John a hegyen felrobbantja a TNT-t, amitől leomlanak a kövek és az orosz katonákra zúdulnak. John, Warwick és az emberei, valamint az oroszok is meghalnak, de a fő ellenséget a Black család legyőzte. A történet végén megszületik John és Nonahkee közös gyermeke, Nathaniel Black.

A harmadik küldetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a küldetés a Black család és az Osszusz kör utolsó összecsapásait mutatja be. Miután John meghalt, a családot kitüntették, sok pénzre tettek szert. John fia egy vasúttársaságba, a Sólyom-társaságba fektette a pénzét, de szerencsétlenségükre a fiúnak nem volt jó üzleti érzéke, ezért a társaság a csőd szélére került. Itt lép be a történetbe Amália Black, John unokája. Apja halála után Amáliát új vasútvonal építésével bízza meg az Amerikai Egyesült Államok kormánya, az ő fellépésén múlik, hogy képes-e megmenteni a céget. Az építkezés végén Amáliát és Cooper ezredest megtámadta a mexikói hadsereg, de erődjük sikeresen ellenáll a támadásnak, Mexikó kapitulál. Egy titokzatos favágó, Beaumont sok aranyat ígérve nyugatra csalja őt, Amália majdnem a Kör fogságába esik. Az utolsó pillanatban menti meg Cooper és Kanyenke. Beaumont elmenekül, a hősök üldözőbe veszik. Egy floridai indián törzsfőnöktől megtudják, hogy az inkák megőriztek néhány hordót az Ifijúság forrásának vizéből. A kör harcosai Dél-Amerika felé veszik az irányt. Cooper szorosan a nyomukban van, de Beaumont meggyilkolja. A dél-amerikai szabadságharcban Amália Bolivar oldalára áll, aki cserébe segít neki átjutni a fagyos Andokon, és megtalálni az Inkák utolsó városát. Beaumont is ideér, de Kanyenke döntő pillanatban harcba vezeti a csapatait, a csata az inkák javára dől el. Amália Kuba szigetéig üldözi, majd ott végső csatára kényszeríti, és elkeseredett harcban legyőzi a Kör utolsó embereit. Beaumont megkísérli megölni Amáliát, de hála Kanyenkének, a francia hal meg. A Black család végre megnyugodhat, ősi ellenségüket legyőzték.

Kiegészítők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Age of Empires III: The WarChiefs (2006)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A WarChiefs főleg az indián őslakosokra fókuszál, három új civilizáció (sziú, irokéz, azték) jelenik meg. Az indián civilizációk különlegessége a Fire Pit, ahol különféle bónuszokat, vagy egységeket adó rituális táncokat járnak a falusiak.

Age of Empires III: The Asian Dynasties (2007)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Asian Dynasties három új civilizációt tartalmaz, a japánokat, Indiát és Kínát. Ezek az ázsiai civilizációk új különlegessége a csoda, amely új korszakba lépéshez szükséges és különféle bónuszokat is ad.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Patch 1.12. (Hozzáférés: 2007. szeptember 8.)

http://www.sg.hu/cikkek/40113

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Age of Empires III témájú médiaállományokat.